Zprávy

Trending:


Co si vzít do Itálie, abyste nedostali pokutu za kouření na ulici? Především dobrý metr a trochu taktu

Co si vzít do Itálie, abyste nedostali pokutu za kouření na ulici? Především dobrý metr a trochu taktu. Itálie, která je proslulá svou bohatou kulturou a historickými památkami, se nyní dostává na titulní stránky novin kvůli své progresivní zdravotní politice zaměřené na ochranu nekuřáků před pasivním kouřením.


Ukrajinu poprvé od začátku války navštívil člen britské královské rodiny!

Vévodkyně z Edinburghu Sophie se stala první členkou britské královské rodiny, která od začátku ruské vojenské invaze v únoru 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil podle AFP Londýn.


Více než 300 obětí si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.


Cyklem Má vlast v podání Berlínské filharmonie začal festival Pražské jaro

Praha - Smetanovými symfonickými básněmi Má vlast v podání Berlínské filharmonie pod taktovkou šéfdirigenta Kirilla Petrenka začal dnes v Obecním domě 79. ročník Pražského jara. Na úvod večera zazněly Fanfáry Pražského jara, při nichž za potlesku přítomných přišel do své lóže prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Následovala státní hymna.


Putin odvolal Šojgua z funkce ministra obrany

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.


Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.


Lišejníky mohou být pro zdraví stromů nebezpečné: Zlikviduje je postřik z jedlé sody

Lišejníky mohou být pro zdraví stromů nebezpečné: Zlikviduje je postřik z jedlé sody. Lišejníky sice stromům přímo neškodí, ale mohou nechtěně poskytnou útočiště různým škůdcům a chorobám, které poté strom poškozují Rozhodně se tedy vyplatí zatočit s nimi co nejdříve.


56 let za vraždu dcery


Šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů na Ukrajině je ve vazbě

Hradec Králové - Šest Čechů zadržených v půlce dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných bankéřů je ve vazbě. Policie je přivezla do ČR v pátek. Ve skupině byla jedna žena a pět mužů, řekla dnes ČTK mluvčí krajské policie Magdalena Vlčková.


Kamenná stodola se proměnila v dokonalý mini domek tak akorát pro dva

Jen půl hodiny cesty od irského Dublinu se nachází venkov, kterému kralují staleté kamenné stavby. Na dvoře jedné takové usedlosti majitel proměnil starou stodolu v dokonalé útočiště před hektickým světem.


VIDEO: Stačilo pár vteřin a ze zákazníka pražské kavárny se stala oběť. Kapsáři si všimli jeho kožené tašky, kde měl 60 tisíc


Vlna veder v Mexiku prolomila další teplotní rekordy v 10 městech

V pátek úřady v Mexiku hlásily rekordně vysoké teploty v deseti městech, včetně toho hlavního. Současná vlna veder způsobila celostátní výpadky elektřiny a ohrozila energetickou síť.


Glosa | Události Petra Nutila: Rusko je stále bez hranic, Česko bez obrany proti propagandě

Dnes to, moji milí, bude monotématické. Sorry jako. Téma dnešního dílu Událostí je prostě příliš vážné. Jde totiž o stále pokračující válku na Ukrajině.


OSN: Izraelský pozemní útok ve městě Rafah by způsobil humanitární katastrofu

Izraelský pozemní útok ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by způsobil humanitární katastrofu. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres poté, co vyjednavači opustili mírová jednání v Káhiře bez uzavření dohody, uvedla agentura AFP.


Rozzuřený Slováček se chce pomstít Novotnému za nechutná slova o Aničce. Starostovi Řeporyjí hrozí vězení

Nechutný útok starosty Řeporyjí Pavla Novotného, který se v minulém týdnu opřel nejen do saxofonisty Felixe Slováčka, ale i do jeho těžce nemocné dcery Aničky, nezůstane bez postihu. Podle informací webu Aha! již hudebník z dovolené připravuje odvetné právní kroky.


Cermat nahrál do DiPSy opravené testy jednotné přijímací zkoušky na SŠ

Praha - V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) jsou ode dneška k dispozici opravené testy jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Na síti X to uvedlo ministerstvo školství a Radiožurnálu to řekl ředitel organizace Cermat, která je za přijímací řízení zodpovědná, Miroslav Krejčí. Podle něj se v prvním kole přijímacího řízení dostalo na školu přes 90 procent uchazečů. Oficiální výsledky Cermat zveřejní v systému...


Rusko na Ukrajině údajně obsadilo šest dalších vesnic

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo převzetí kontroly nad pěti obcemi v ukrajinské Charkovské oblasti a jednou v Doněcké oblasti. Ukrajinské úřady hlásí po ruských útocích oběti na životech i zraněných, uvedla agentura AP.


Marek Benda a Radek Vondráček o situaci na ministerstvu pro vědu


V Neapoli vyhrál sázející za dvě eura v loterii 101 milionů eur

Neapol (Itálie) - V italské Neapoli vyhrál jeden sázející za dvě eura v loterii Superenalotto 101 milionů eur (asi 2,5 miliardy Kč), informovala agentura ANSA. Zatím není jasné, kdo je šťastným výhercem, podle italských médií jím může být i turista.


ČR zaostává ve využití geotermie, do r. 2030 by mohly vzniknout první elektrárny

Praha - Česká republika v současnosti v Evropě zaostává ve využití geotermální energie, která je výsledkem působení tepla ze zemského jádra. Zatímco jinde v Evropě v posledních deseti letech vzniklo několik desítek geotermálních elektráren a na kontinentu jich je nyní 139, Česko nemá dosud žádnou. Do roku 2030 by podle současných vizí mohlo v ČR vzniknout zhruba pět geotermálních elektráren a deset geotermálních výtopen. Vyplývá to z údajů...


Pokračování případu pobodání v Chomutově


Tusk: Polsko vzdoruje hybridní válce. Pracuje na posílení východních hranic

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že jeho země vzdoruje stupňující se hybridní válce. Polsko rovněž pracuje na posílení svých východních hranic, uvedla agentura PAP.


Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala 4000 lidí, dva civilisté tam zemřeli

Charkov (Ukrajina)/Moskva - Severní pohraniční část ukrajinské Charkovské oblasti je prakticky pod nepřetržitou palbou, čelí ruské ofenzivě. Na platformě Telegram to uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov, podle něhož v oblasti dnes také zemřeli dva civilisté. Úřady podle něj z této pohraniční oblasti evakuovaly přes 4000 lidí, ale na 500 jich tam zůstává.


ČHMÚ: Uplynulou noc byla polární záře v ČR jen slabá, dnes by to mohlo být lepší

Praha - Také v noci na dnešek bylo možné podle meteorologů vidět v Česku na obloze polární záři, byla ale jen chvílemi a byla nesrovnatelně slabší než předchozí noc z pátku na sobotu, kdy byla nejsilnější od roku 2003. Dnešní večer a noc na pondělí jsou v tomto ohledu nadějnější, polární záře by mohla být opět silná, uvedl na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Případnému pozorování by podle něj mohlo přát i počasí, noc má být jasná...


Zelenskyj: V sobotu probíhaly boje mezi ukrajinskými a ruskými silami v okolí sedmi vesnic

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném večerním videoproslovu oznámil, že v sobotu probíhaly boje mezi ukrajinskými a ruskými silami v okolí sedmi pohraničních vesnic v Charkovské oblasti ležící na severovýchodě Ukrajiny.


Zuzana (50): Manžel chtěl oddělené ložnice. Pravda vyšla najevo po záhadném telefonátu

Zuzana si až příliš pozdě všimla, že její manželství se rozpadá. Dlouho nevnímala varovné signály, teď to na ni dolehlo plnou silou. A pak přišel ten podivný telefonát...


V indické poušti roste gigantická solární a větrná farma. Bude větší než Praha a 14× výkonnější než Temelín

Uprostřed solné pouště v západní Indii (mapa) má vyrůst gigantická větrná a solární farma, která bude s rozlohou 726 kilometrů čtverečních více než 1,5×...


Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy

Opulentní svatební hostinu rakousko-uherského korunního prince Rudolfa a jeho manželky Štěpánky podkreslovala jemná hudba Straussova valčíku Schleier und Krone (Závoj a koruna). Ani ta ale novomanželskému páru štěstí nepřinesla.


Vesmírná výstava Space Mission se v Brně rozšířila o patro s virtuální realitou

Brno - Vesmírná výstava Space Mission, která je od března otevřena v pavilonu C na brněnském výstavišti, se dnes rozšířila o další patro nazvané Planeta zábavy. Návštěvníci se zde setkají s virtuální realitou, kterou jim zprostředkují nejen 3D brýle, ale například i simulovaný vítr. Dále zde najdou zábavu především děti, řekla ČTK Květa Havelková z pořádající společnost JVS Group. Za necelé dva měsíce už výstavu o vesmíru navštívily tisíce lidí.


Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.


Fiala neúprosně šije do Babiše. Hájí zájmy Orbána, táhne nás na Východ, zuří premiér a prozradil, kam utíká ze Sněmovny

Premiér Petr Fiala (ODS) je známý svým rezervovaným vystupováním. Přesto, když přijde na jeho politického protivníka Andreje Babiše, nejde pro ostrá slova daleko. "Ráno říká něco jiného než odpoledne, nemyslí na zájmy České republiky, hájí zájmy Viktora Orbána a posouvá nás na periferii Evropy," komentoval svého soupeře pro eXtra.cz na akci Spolu na grilu.


Těžký osud Reginy Rázlové. Hrozilo jí 12 let vězení, necelý rok strávila ve vazbě. Nakonec se karta obrátila

Navzdory svému těžkému osudu a strachu, že už nikdy nestane na jevišti či před kamerou, se karta obrátila. Herečka Regina Rázlová excelovala v nedávném snímku Tancuj Matyldo. Snímek, za který byla nominována na Českého lva a jenž je nyní dostupný na Netflixu, získal na ČSFD 80 %.


Biden: Příměří ve válce Hamásu a Izraele může nastat už zítra

Příměří ve válce Hamásu a Izraele může nastat už zítra, pokud Hamás propustí zajatce, prohlásil v sobotu americký prezident Joe Biden. Uvedla to agentura AFP.


Na Zlínsku byl spatřen medvěd? Policie před ním varovala veřejnost!

Městská policie ve Zlíně v sobotu vydala bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi, kterého spatřil muž v okrajové části Zlína. Na šelmu narazil u místní části Kudov, kam si šel zaběhat. Hlídka na medvěda nenarazila, informaci od oznamovatele však považují strážníci za důvěryhodnou. Zvíře po spatření běžce uteklo, informoval v sobotu ČTK zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.


Sobotní akce v Praze se neobešly bez incidentů, velké problémy ale nebyly

Praha - Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli zasáhnout policisté ze speciální pořádkové jednotky, aby zabránili střetu fanoušků obou celků. Při odchodu z tribun chtěli vylomit mříž, která je od sebe oddělovala. Následně zajistili tři příznivce Sparty kvůli neuposlechnutí výzvy a zadrželi dva příznivce Slavie pro podezření z trestného činu útoku na úřední osobu, řekl dnes večer ČTK mluvčí...


Kde si dát v Česku pozor na klíšťata? Hrozbou jsou především městské parky

Klíšťata jsou rozšířena po celé České republice, dokonce více ve městech než v lesích. Není ale takřka místa, kde by nebyla vůbec. Je proto dobré chránit se před nimi a po každé výpravě do přírody se řádně prohlédnout. Po odstranění klíštěte je třeba sledovat případné příznaky lymské boreliózy či klíšťové encefalitidy. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější otázky spojené s tímto parazitem.


Sever ukrajinské Charkovské oblasti je "téměř nepřetržitě" pod palbou

Sever ukrajinské Charkovské oblasti bezprostředně hraničící s Ruskem je "téměř nepřetržitě" pod palbou ze strany ruských sil. Řekl to v neděli gubernátor této oblasti Oleh Synehubov, informuje agentura AFP.


Jak dnes žije krkavčí matka z kauzy Kuřim, co týrala své děti: Vězení ji změnilo, začala nový život

Jedná se o nejznámější případ týrání dětí v Česku. Zároveň svou krutostí předčil i hororové filmy. To je „kuřimská kauza“, jejíž hlavní aktéři jsou již na svobodě a obětem dnes táhne na třicítku. Děsivé trauma však z hlavy nejspíš nikdy nedostanou.


Psí čůrání je velkým nepřítelem každého trávníku

V mnoha městských a předměstských oblastech, kde lidé žijí blízko sebe a sdílejí veřejné prostory, se často setkáváme s jedním zdánlivě malým, ale významným problémem: poškozením trávníků psím močením. Jaký dopad má psí moč na trávníky a co lze dělat, aby se minimalizovaly škody?


Stále jen horší a horší. Tak politici i odborníci označují českou politickou kulturu


Pohlednice z Mariánských lázní: Dříve sem jezdili mladí lidé za zábavou. Že je na nich něco uklidňujícího, věděl už Jan Neruda

Když chtěl jet mladý člověk v 19. století za zábavou, zamířil do jednoho z lázeňských měst, která žila kulturou a zároveň nabízela odpočinek. Poslední desítky let do lázní míří spíše starší generace. Přitom s přibývajícími duševními potížemi právě u mladých lidí by měly být procházky po kolonádě skoro povinné. A pokud jste lázně ještě nezažili, začněte těmi nejmladšími a nejkrásnějšími – Mariánkami, píše Karolína.


Pavel: Rusko bude pořád představovat hrozbu. Nespokojí se jen s částí Ukrajiny

Podle prezidenta Petra Pavla bude Rusko nadále představovat hrozbu a nelze očekávat, že se uspokojí pouze s částí Ukrajiny. Ve svém rozhovoru pro rakouský list Die Presse zdůraznil, že Evropa vstupuje do delšího období konfrontace s Ruskem, avšak tato konfrontace nemusí nutně mít vojenský charakter.


Obalová revoluce


Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru kvůli jeho výrokům ve Sněmovně

Praha - Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) zvažuje žalobu kvůli výrokům, kterými ho častoval na sněmovní schůzi v uplynulém týdnu předseda SPD Tomio Okamura. Bartoška označil u řečnického pultíku za novodobého Hitlera. V Pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes Bartošek uvedl, že zvažuje proti Okamurovi právní kroky. Věc by mohl řešit mandátový výbor dolní parlamentní komory, Bartošek nicméně hovořil spíš o žalobě.


ČR loni podle Černochové vydala na obranu 1,37% HDP, méně než se čekalo

Praha - Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to dnes řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Výdaje tak dosáhly zhruba 101 miliard korun, přibližně o deset miliard korun méně, než se čekalo. NATO odhadovalo, že Česko loni vydalo na obranu 1,5 procenta HDP. Letos by se výdaje podle Černochové měly pohybovat okolo dvou procent HDP.


Korespondenční volba jako téma Partie


Navalná převzala ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi

Julija Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, převzala v neděli v Drážďanech ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi. Drážďanskou cenu míru dotovanou částkou 10.000 eur jí předali na ceremonii v místním divadle, agentura DPA.


Dubnové mrazy budou likvidační pro mnoho palíren, uvedla Unie destilatérů

Dopad dubnových mrazů a zvýšení spotřební daně bude podle Unie destilatérů pro mnoho pěstitelských palíren likvidační. Jen za leden letošního roku ukončilo činnost 20 palíren, což je zhruba pět procent z celkového počtu. Během letošního roku pak unie očekává, že provoz neotevře 20 až 30 procent z nich. ČTK to řekl tajemník unie Jakub Gottwald.


Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom o dost lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.


Česko slaví Den matek. Jak se v průběhu staletí měnil?

Každý rok, obvykle druhou neděli v květnu, se slaví jeden z nejvýznamnějších a nejemotivnějších dnů v kalendáři - Den Matek. Tento svátek slouží jako příležitost vyjádřit vděk a lásku všem matkám a mateřství jako takovému.