POZOR NA SILNICíCH, POLICIE PřED PRáZDNINAMI POSILUJE HLíDKY. KDE PLáNUJí KONTROLY řIDIčů?

Období dovolených začíná, a policisté se tak připravují na náročný víkend na českých silnicích. Během loňských letních měsíců zemřelo vlivem nepozornosti nebo nepřiměřené rychlosti 86 lidí. I proto policie v následujících kritických dnech významně navyšuje hlídky.

Vstříc prázdninovému dobrodružství ve čtvrtek na svých motorkách vyrazili i pan Jindřich se syny. Jejich cílem je Rakousko. „Jedeme z Veselí, jsme tady vlastně místňáci, Jihočeši. Hallstatt, vodopády – taková brnkačka,“ prozradil CNN Prima NEWS. „Neměli jsme žádné problémy,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Dětský tábor coby volno pro rodiče? Klidné léto zajistí i opomíjené maličkosti

Větší provoz už teď vnímají i místní, kteří bydlí poblíž hraničního přechodu Dolní Dvořiště. „Většinou vyjíždí k večeru, pak se to tady sjíždí a ty pumpy jsou ucpané, to je tady aut hrozně moc,“ vylíčil CNN Prima NEWS Pavel Hrádek z Dolního Dvořiště.

Na dopravní nápor se tradičně připravují zejména policisté. V ty nejkritičtější dny - tedy během pátku, soboty a neděle, a ve dnech po červencovém prodlouženém víkendu, kdy se budou cestující vracet z dovolených zpět do Česka, bude na silnicích o 380 policejních hlídek víc. „Kritické úseky jsou ty na výjezdech z větších měst, typicky celá dálniční síť kolem Brna. I díky rekonstrukci je ten průjezd velmi obtížný i v běžné dny,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb pro CNN Prima NEWS.

Řidiče můžou na cestách zdržet nejen kolony, ale právě i rekonstrukce silnic. Ti jedoucí na hraniční přechod v Dolním Dvořišti v těchto místech musí počítat s omezením. Silnice je tady zúžená a rychlost snížena na 70 km/h kvůli výstavbě dálnice D3. Ve svém plánování by měli počítat se zdržením, a to i při návratu z Rakouska zpět do Česka. „Protože rakouští kolegové provádějí namátkové kontroly na státní hranici,“ vysvětlila policejní preventistka Petra Ledabylová.

Podle preventistů je důležité dopřát si během dlouhé trasy pravidelné přestávky a odpočinek. „Pokud během těchto přestávek opouští vozidlo, měli by ho zamknout a nenechávat v něm cennosti,“ upozornila Ledabylová. Také doporučila vozit v autě zásoby vody pro případ delších kolon.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ceny na českých koupalištích vzrostly. Kolik průměrně utratíte za den u vody?

2024-06-28T07:41:06Z dg43tfdfdgfd