POLITICKé ZEMěTřESENí VE FRANCII? ZAčALO PRVNí KOLO PřEDčASNýCH VOLEB

Ve Francii se dnes ráno otevřely volební místnosti a začalo první kolo předčasných parlamentních voleb. Příležitost rozhodnout o novém složení Národního shromáždění, tedy dolní komory parlamentu, má přibližně 49 milionů oprávněných voličů. Očekává se vítězství opoziční nacionalistické strany Národní sdružení (RN). Nové složení parlamentu, a tedy i vlády, bude jasné až po kole druhém, naplánovaném na 7. července.

Francii může v důsledku voleb čekat politické zemětřesení. To by podle agentury AFP mohlo připravit půdu k tomu, aby se za týden otevřela krajní pravici cesta k moci.

Volební místnosti se otevřely v 08:00. Hlasovat bude možné do 18:00, ve velkých městech o dvě hodiny déle. Francouzi žijící v zahraničí už hlasovali elektronicky v průběhu týdne. První odhady výsledků prvního kola se očekávají bezprostředně po uzavření všech volebních místností, tedy po osmé večer.

>

Největší šance na vítězství má RN, jehož dvěma hlavními osobnostmi jsou mladý charismatický šéf strany Jordan Bardella a zkušená prezidentská kandidátka Marine Le Penová. Podle průzkumu deníku Les Échos je bude v prvním kole volit 37 procent Francouzů. Levicový blok Nouveau front populaire, ve kterém se před volbami sdružili socialisté, komunisté, zelení, strana Nepodrobená Francie (LFI) a další menší uskupení, může podle sondáže získat 28 procent hlasů. Vládnímu bloku průzkum předpovídá 20 procent.

Hlasuje se v 577 jednomandátových okrscích. Kandidát získává pětiletý mandát už v prvním kole, pokud obdrží více než 50 procent hlasů, které zároveň představují více než čtvrtinu zapsaných voličů.

2024-06-30T07:01:43Z dg43tfdfdgfd