PO CELéM ČESKU HROZí SILNé BOUřKY, VARUJí METEOROLOGOVé. TEPLOTY VYSTOUPAJí Až K 34 °C

Poslední červnový víkend se ponese ve znamení silných bouřek, přívalových srážek, silného větru a tropických teplot – ty mohou místy dosáhnout až 34 °C. Před bouřkami varuje i výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„V pátek bude převažovat polojasná obloha, ojediněle se mohou vyskytovat přeháňky. Postupně bude přibývat oblačnosti, dorazí studená fronta a na ní se místy objeví přeháňky a také bouřky,“ uvedla meteoroložka CNN Prima NEWS Jana Hujslová.

ČTĚTE TAKÉ: Pohroma na Olomoucku. Voda z polí zaplavila část obce Velký Týnec, hasiči řeší 200 událostí

Ty se objeví nejdříve v Čechách, postupně se však přesunou na východ našeho území a mohou být i silné. V platnosti je výstraha ČHMÚ, která platí až do desáté hodiny večerní.

„V bouřkách se mohou objevit přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm/1 h a nárazy větru kolem 70 km/h,“ upozornila Hujslová.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Teploty budou vystupovat nejčastěji na hodnoty mezi 28 až 32 °C. Na západě bude trochu chladněji, kolem 27 °C. Nejvyšší teploty, kolem 32 °C, očekávají meteorologové v Polabí. V platnosti je pro tuto oblast proto výstraha, varující před vysokými teplotami.

Sobota přinese slunečné počasí, ručička teploměru může vystoupit až k 33 °C. „Jen s malou pravděpodobností se objeví přeháňka nebo bouřka,“ dodala Hujslová.

V neděli budou opět vysoké teploty, dosahující až 34 °C. Během dne ale už opět nastoupí studená fronta, která přinese více oblačnosti. Místy také přeháňky a bouřky, a to i velmi silné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bouře se prohnala Prahou. Zatopila podjezdy i trať u Čechova mostu, doprava hlásí problémy

2024-06-28T06:25:52Z dg43tfdfdgfd