NA PéčI O AUTISTICKéHO SYNA ZůSTALA PAVLíNA SAMA. ÚLEVU PřINáší JíZDA NA KOLE, VZNIKLA SBíRKA

Už od narození provázely dnes třicetiletého Martina zdravotní problémy. Až v pěti letech se rodina dozvěděla, že trpí dětským autismem s mentální retardací. Více než polovinu Martinova života se o něj maminka Pavlína stará sama. Péče je náročná, jakékoliv narušení zajetých rituálů u Martina vyvolává agresivní záchvaty, kdy ubližuje sobě i svému okolí, které mu chce pomoci. Klid a úlevu nachází při jízdě na kole, proto sestra Veronika založila na platformě Znesnáze sbírku. Cílem je vybrat dostatek financí na pořízení speciálního elektrokola, které by vyjížďky velmi usnadnilo.

„Syn Martin měl již od narození zdravotní problémy. Dlouho jsme cvičili Vojtovou metodou a lékaři tvrdili, že Martin neslyší. Kolem pátého roku jsme se dostali do nemocnice Motol na komplexní vyšetření, kde mu diagnostikovali dětský autismus s mentální retardací,“ uvádí ve videu pro Znesnáze maminka Pavlína.

ČTĚTE TAKÉ: Navzdory postižení se Erik snaží žít běžný život. Radost mu dělají tábory, prosí o pomoc

Od Martinových třinácti let se o syna stará sama. Péče je to náročná, neboť dnes třicetiletému muži je třeba neustále pomáhat denně každou chvíli. „Maminka zároveň pečuje o babičku po mozkové mrtvici. Starala se také o Martinova asistenčního pejska, který byl onkologicky nemocný. Počátkem března Eninka odešla za duhový most,“ vysvětlila jeho sestra Veronika.

Museli navýšit medikaci

Náhlý odchod fenky měl na Martina velký vliv. „Eninka, zlatý retrívr, mu hodně pomáhala. Byla pro něj nejen parťákem, kamarádem a terapeutem, ale především mostem ke komunikaci s lidmi. Bez ní je to velmi těžké. S lékařkou jsme Martinovi museli navýšit medikaci, aby všechno zvládl,“ popsala maminka.

Vzhledem ke své diagnóze potřebuje Martin dodržovat zajeté rituály a pravidelný režim. „Pokud dojde ke změně, tak ho to často hodně vykolejí. Dochází pak i k agresivním záchvatům, kdy ubližuje především sám sobě, a pokud se snažím zasáhnout, tak ohrožuje a napadá i mě,“ přiznala Pavlína.

Navzdory všem strastem, které péče o syna přináší, nachází dvojice radosti v maličkostech. „Martin miluje vlaky a v podstatě veškerou dopravu. Stejně tak má rád mapy, zejména ty obchodních center a evakuační plány. Miluje také kolo, kdy od jara do podzimu za hezkého počasí vyrážíme na cyklostezky a do lesa,“ pokračovala maminka.

S postupem času se k autismu a mentální retardaci připojily další zdravotní problémy, proto je pobyt v přírodě pro Martina čím dál více vhodný. „Problémem je, že nezvládá kopce, jsou pro něj velmi náročné. Cestu na kole tak střídáme s chůzí. Právě proto by mu velmi pomohlo speciální elektrokolo,“ vysvětlila Pavlína. Veronika na platformě Znesnáze založila sbírku s cílem vybrat dostatek financí na pořízení dvou kol, pro Martina i maminku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vojtíšek se narodil se vzácným syndromem, s nepřízní osudu bojuje pět let. Vznikla sbírka

„S nimi bychom mohli do kopců vyjíždět a pro Martina by byla cesta i radostnější. Nejen, že mu jízda na kole pomáhá z hlediska zdravotního, ale má pocit, že něco zvládne sám,“ doplnila maminka. Veronika dodala, že cyklistika je jediným sportem, který se Martin za svůj život naučil.

Pokud i vy chcete Martinovi s Pavlínou pomoci odreagovat se od svých problémů a usnadnit jim pořízení speciálních elektrokol, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze. „Díky vám všem za pomoc,“ doplnila Veronika.

Jedná se o jeden z příběhů v rámci kampaně Léto pro všechny, kdy se Znesnáze snaží dopřát spokojené prožití léta samoživitelům, pečujícím, dětem z dětského domova a řadě dalším. „Myslíme na všechny bez rozdílu,“ zdůrazňují.

2024-06-24T08:31:44Z dg43tfdfdgfd