KLDR PROVEDLA DALší ZNEPOKOJIVý POKUS. MěLA TESTOVAT BALISTICKé STřELY S OBří HLAVICí

Severní Korea oznámila, že v pondělí provedla úspěšný test nové taktické balistické střely schopné nést bojovou hlavici o hmotnosti 4,5 tuny. Podle agentury Reuters informaci přinesla severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Jihokorejská armáda předtím uvedla, že KLDR vypálila dvě balistické střely, z nichž jedna zřejmě selhala a vybuchla během letu. KCNA se o druhé raketě nezmínila.

Zkouška rakety Hwasong-11 byla podle severokorejské agentury provedena s maketou těžké hlavice s cílem ověřit stabilitu a přesnost letu. Tento měsíc plánuje Severní Korea další odpal téhož typu střely, aby prověřila "výbušnou sílu" extra velké hlavice, dodala agentura KCNA.

ČTĚTE VÍC: Na Jižní Koreu se snesly balóny plné exkrementů. Jen se bráníme, vysvětlila „útok“ KLDR

Hwasong-11 je název série balistických raket krátkého doletu vyvinutých Severní Koreou, které jsou známy rovněž jako rakety KN-23 a KN-24. Jihokorejská armáda v pondělí uvedla, že první z raket odpálených KLDR, která doletěla do vzdálenosti asi 600 kilometrů, byla raketa KN-23, již Rusko pravděpodobně používá v bojích proti Ukrajině.

Moskva se v poslední době sbližuje s politicky izolovanou diktaturou KLDR, od níž kromě jiného získala vojenské vybavení pro svou agresi vůči Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin v červnu navštívil KLDR a se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem uzavřel bezpečnostní pakt, který stanovuje, že v případě války obě země bezodkladně vynaloží všechny dostupné vojenské prostředky na pomoc partnerovi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: KLDR a Rusko hledají k sobě cestu

2024-07-02T04:23:39Z dg43tfdfdgfd