JAN PUNčOCHář PORADIL, JAK PřIPRAVIT DOKONALý SMAžáK: SýR MUSí BýT TUčNý A OLEJ DOBřE ROZPáLENý, říKá šéFKUCHAř

Smažený sýr patří nejen k jednomu z nejoblíbenějších jídel. Mnohdy se nám ovšem stane, že sýr vyteče z trojobalu a vznikne nevzhledné a chuťově nepovedené jídlo. Jak se takové situaci vyhnout, prozradil pro Toprecepty.cz šéfkuchař Jan Punčochář.

Smažák podle profesionála

Oblíbený smažák sice nepatří mezi slavnými českými šéfkuchaři mezi populární jídla, ale perfektně ho zvládne připravit zřejmě každý z nich. Jan Punčochář rozhodně patří mezi ty, kteří vědí „jak na věc“. Jak porotce kuchařské soutěže MasterChef Česko prozradil webu Toprecepty.cz, záleží na několika důležitých věcech, na které je potřeba si dát pozor.

Kde se dá v Praze grilovat: Velký přehled míst, kde je gril zdarma nebo od 150 Kč za hodinu. Tady bude léto horké!

Na sýru a trojobalu nešetřete

„Je to hodně o výběru sýra, který musí být tučný, nesmí to být ta klasická třicítka,“ vysvětlil Punčochář s tím, že on má třeba rád smažák z blaťáckého zlata. Když je sýr dobře vybraný a koupený, můžete se pustit do obalování.

Klasickou radu, že se má dávat sýr před smažením do mrazáku, sám nepoužívá. „Nejsem žádný odborník na smažený sýr, nikdy jsem ho do mrazáku nedával, takže nevím, jestli to funguje. Já ho normálně vyndám z lednice, ukrojím, obalím a dám ho smažit,“ řekl pro Toprecepty.cz Punčochář s úsměvem.

Obalování radí nešidit, tedy rozhodně používat vejce a ne nějaké náhražky, jako je třeba dříve používaný panýrunk, tedy mouka smíchaná s vodou. „Klasický trojobal, takže hladká mouka, pak rozšlehaná vajíčka, která jsou osolená, a strouhanku. Pokud chcete, aby se vám ten sýr dobře usmažil a nevytekl, tak ho obalíte dvakrát,“ radí populární šéfkuchař. „Pěkně uplácat rohy a strany, aby tam nebyla žádná díra,“ dodává.

Josef Maršálek v obležení fanynek. Vy jste pro mě Bůh, nedaly se některé odbýt a na fotku s cukrářem se stála fronta

Na čem smažit

Smažení už je podle Punčocháře jednoduchou záležitostí. Musíte mít dobře rozpálené máslo nebo olej na vysokou teplotu. Já sýr smažím na oleji s máslem,“ říká šéfkuchař. A kdy je podle něj smažák hotov? „Má se smažit tak, aby, když do něj říznete, vytekl. Takže se má smažit dlouho, ale olej nesmí být přepálený, aby sýr hned neztmavnul,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz majitel restaurace U Matěje. „Pak osušit, aby tam nebylo moc tuku a na talíř s tím,“ dodává.

Náš tip: Vyzkoušejte si připravit smažený sýr i podle našeho videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-06-24T09:14:19Z dg43tfdfdgfd