Trending:


Marek Benda a Radek Vondráček se vyjádřili k výrokům Pavla Novotného


KLDR má novou salvovou zbraň, Kim dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.


Cermat nahrál do DiPSy opravené testy jednotné přijímací zkoušky na SŠ

Praha - V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) jsou ode dneška k dispozici opravené testy jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Na síti X to uvedlo ministerstvo školství a Radiožurnálu to řekl ředitel organizace Cermat, která je za přijímací řízení zodpovědná, Miroslav Krejčí. Podle něj se v prvním kole přijímacího řízení dostalo na školu přes 90 procent uchazečů. Oficiální výsledky Cermat zveřejní v systému...


V Tbilisi proti kontroverznímu zákonu pokojně protestovalo 50.0000 lidí

Tbilisi - Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi dnes prošlo asi 50.000 lidí v pokojném protestu proti kontroverznímu návrhu zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen, napsala agentura Reuters. O normě, kterou kritizuje gruzínská opozice, Evropská unie i Spojené státy, by měl gruzínský parlament ve třetím čtení hlasovat už příští týden.


Ukrajinu poprvé od začátku války navštívil člen britské královské rodiny!

Vévodkyně z Edinburghu Sophie se stala první členkou britské královské rodiny, která od začátku ruské vojenské invaze v únoru 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil podle AFP Londýn.


Vražda v Plzni: Soud poslal obviněného do vazby

Soud poslal muže, jehož policisté obvinili z úterní vraždy v Plzni, do vazby. K vraždě došlo v centru města v úterý odpoledne. Pobodaná žena byla převezena do nemocnice, kde ve středu podlehla svým zraněním.


Více než 300 obětí si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.


ČHMÚ: Uplynulou noc byla polární záře v ČR jen slabá, dnes by to mohlo být lepší

Praha - Také v noci na dnešek bylo možné podle meteorologů vidět v Česku na obloze polární záři, byla ale jen chvílemi a byla nesrovnatelně slabší než předchozí noc z pátku na sobotu, kdy byla nejsilnější od roku 2003. Dnešní večer a noc na pondělí jsou v tomto ohledu nadějnější, polární záře by mohla být opět silná, uvedl na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Případnému pozorování by podle něj mohlo přát i počasí, noc má být jasná...


Fiala neúprosně šije do Babiše. Hájí zájmy Orbána, táhne nás na Východ, zuří premiér a prozradil, kam utíká ze Sněmovny

Premiér Petr Fiala (ODS) je známý svým rezervovaným vystupováním. Přesto, když přijde na jeho politického protivníka Andreje Babiše, nejde pro ostrá slova daleko. "Ráno říká něco jiného než odpoledne, nemyslí na zájmy České republiky, hájí zájmy Viktora Orbána a posouvá nás na periferii Evropy," komentoval svého soupeře pro eXtra.cz na akci Spolu na grilu.


Nárok na ošetřovné mají mít i dohodáři a osoby samostatně výdělečně činné

Vláda podpořila návrh novely zákona o nemocenském pojištění. Nárok na dávku za ošetřování člena rodiny by tak náležel i lidem pracujícím na dohodu a živnostníkům. Jaké změny se plánují u dlouhodobého ošetřovného?


Dubnové mrazy budou likvidační pro mnoho palíren, uvedla Unie destilatérů

Dopad dubnových mrazů a zvýšení spotřební daně bude podle Unie destilatérů pro mnoho pěstitelských palíren likvidační. Jen za leden letošního roku ukončilo činnost 20 palíren, což je zhruba pět procent z celkového počtu. Během letošního roku pak unie očekává, že provoz neotevře 20 až 30 procent z nich. ČTK to řekl tajemník unie Jakub Gottwald.


Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala 4000 lidí, dva civilisté tam zemřeli

Charkov (Ukrajina)/Moskva - Severní pohraniční část ukrajinské Charkovské oblasti je prakticky pod nepřetržitou palbou, čelí ruské ofenzivě. Na platformě Telegram to uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov, podle něhož v oblasti dnes také zemřeli dva civilisté. Úřady podle něj z této pohraniční oblasti evakuovaly přes 4000 lidí, ale na 500 jich tam zůstává.


Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".


V indické poušti roste gigantická solární a větrná farma. Bude větší než Praha a 14× výkonnější než Temelín

Uprostřed solné pouště v západní Indii (mapa) má vyrůst gigantická větrná a solární farma, která bude s rozlohou 726 kilometrů čtverečních více než 1,5×...


Biden: Příměří ve válce Hamásu a Izraele může nastat už zítra

Příměří ve válce Hamásu a Izraele může nastat už zítra, pokud Hamás propustí zajatce, prohlásil v sobotu americký prezident Joe Biden. Uvedla to agentura AFP.


Tusk tvrdí, že Polsko vzdoruje stupňující se hybridní válce

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že jeho země vzdoruje stupňující se hybridní válce. Polsko rovněž pracuje na posílení svých východních hranic, uvedla agentura PAP.


Další zemědělské protesty budou 22. května v Praze, mají být masivní

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) - Další zemědělské protesty budou 22. května v Praze. Po metropoli bude opět jezdit zemědělská technika a demonstrace se chystá i před sídlem vlády. Rozhodli o tom zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších nevládních zemědělských organizací ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala by to měly být masivní protesty, nemusí být poslední. Vláda podle něj tíživou situaci v...


Na Zlínsku byl spatřen medvěd? Policie před ním varovala veřejnost!

Městská policie ve Zlíně v sobotu vydala bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi, kterého spatřil muž v okrajové části Zlína. Na šelmu narazil u místní části Kudov, kam si šel zaběhat. Hlídka na medvěda nenarazila, informaci od oznamovatele však považují strážníci za důvěryhodnou. Zvíře po spatření běžce uteklo, informoval v sobotu ČTK zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.


Zuzana (50): Manžel chtěl oddělené ložnice. Pravda vyšla najevo po záhadném telefonátu

Zuzana si až příliš pozdě všimla, že její manželství se rozpadá. Dlouho nevnímala varovné signály, teď to na ni dolehlo plnou silou. A pak přišel ten podivný telefonát...


Hasiči ukončili zásah u lesního požáru u Žehrova, nenašli už žádná ohniska

Žďár (Mladoboleslavsko) - Hasiči dnes večer ukončili zásah u požáru, který ve čtvrtek večer zasáhl zhruba hektar lesa u Žehrova na Mladoboleslavsku. Nenašli už žádná ohniska nebo teplejší místa a vrátili se na základy, uvedli na síti X. S leteckým hašením skončili v pátek odpoledne, požár se dál nešířil. Na místě ale ještě zůstávali kvůli dohašování skrytých ohnisek.


Rozhovor | Osa zla chce změnit současný světový řád. Evropa podceňuje ruské vlivové operace, varuje poslanec Exner

Jaké výzvy stojí před Evropskou unií? Bude třeba reformovat Green Deal? Jak se Evropě daří bojovat s dezinformacemi a migrací? Nejen na tyto otázky se EuroZPrávy.cz zeptaly Martina Exnera, poslance za STAN a místopředsedy Bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny.


Nepálec a Brit svými dalšími výstupy na Mount Everest překonali rekordy

Káthmándú - Nepálský Šerpa Kami Rita dnes zdolal podevětadvacáté Mount Everest, a překonal tak opět světový rekord, svůj vlastní. Rekord překonal i Brit Kenton Cool, který má na kontě nejvíce výstupů mezi zahraničními horolezci a který dnes stanul na nejvyšší hoře světa poosmnácté. Informovala o tom dnes agentura Reuters.


Pavel (37): Manželka vydělává hromadu peněz v zahraničí, ale na rodinu vůbec nemyslí

Pavel už toho má plné zuby. Jeho manželka měla odjet na dva roky do Velké Británie, aby vydělala peníze a pomohla rodině. Ukázalo se však, že pomohla především sobě. Našla si tam totiž milence...


Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.


Svět je v šoku z případu v Indii: Žena hodila postižené dítě do řeky krokodýlům

Stálé hádky manželů na jihu Indie kvůli postižení šestiletého syna skončily v sobotu rodinnou tragédií. Šestadvacetiletá žena spícího chlapce hodila do řeky. Hledat ho pomáhali sousedi, policisté i hasiči. Tělo našli druhý den pokousané. Oba manželé čelí obvinění z vraždy.


Deset metrů od smrti! Policisté strhli sebevraha z kolejí

Neuvěřitelně riskantní záchranu člověka mají za sebou novojičínští policisté. I když byl od nich vlak jen kousek, neváhali a strhli mimo koleje muže (36), který si na ně lehnul.


Psí čůrání je velkým nepřítelem každého trávníku

V mnoha městských a předměstských oblastech, kde lidé žijí blízko sebe a sdílejí veřejné prostory, se často setkáváme s jedním zdánlivě malým, ale významným problémem: poškozením trávníků psím močením. Jaký dopad má psí moč na trávníky a co lze dělat, aby se minimalizovaly škody?


Na západě Ruska zemřely při útocích dvě ženy; ukrajinský dron doletěl 1500 km

Moskva/Kyjev - Dvě ženy dnes zemřely v různých regionech Ruska při sérii útoků, které tamní úřady připisují ukrajinské armádě. Dalších 11 lidí utrpělo zranění při ostřelování západoruského Belgorodu. Zdroje ukrajinské bezpečnostní služby SBU agentuře Reuters sdělily, že ukrajinské drony útočily v Krasnodarském kraji na jihozápadě Ruska a zasáhly ropnou rafinerii v Baškirsku na ruském jižním Urale. Bezpilotní letoun při tom z ukrajinského území...


Sobotní akce v Praze se neobešly bez incidentů, velké problémy ale nebyly

Praha - Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli zasáhnout policisté ze speciální pořádkové jednotky, aby zabránili střetu fanoušků obou celků. Při odchodu z tribun chtěli vylomit mříž, která je od sebe oddělovala. Následně zajistili tři příznivce Sparty kvůli neuposlechnutí výzvy a zadrželi dva příznivce Slavie pro podezření z trestného činu útoku na úřední osobu, řekl dnes večer ČTK mluvčí...


Na Soukupa se sesypaly Agátiny holčičky: Přání smrti, nadávky do hnusáků a Jaromírovo zklamání z Agátina nezájmu

Mediální magnát Jaromír Soukup je další ze známých osobností, které zatoužily po vlastním podcastu. Následoval svou expartnerku Agátu Hanychovou a ve svém novém pořadu na HeroHero s názvem Show Jaromíra Soukupa to nandal nejen jí, ale i jejím holčičkám, které mu prý měly vyhrožovat smrtí.


OSN: Izraelský pozemní útok ve městě Rafah by způsobil humanitární katastrofu

Izraelský pozemní útok ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by způsobil humanitární katastrofu. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres poté, co vyjednavači opustili mírová jednání v Káhiře bez uzavření dohody, uvedla agentura AFP.


Tuleja nebude ministrem a možná už ani prorektorem. Univerzita řeší jeho budoucnost

Pavlu Tulejovi přitížila anabáze kolem nominace do Fialovy vlády i v akademické sféře. Tuleja podle čtvrtečního prohlášení Slezské univerzity v Opavě nabídl rezignaci na pozici prorektora pro strategii a komunikaci, kterou momentálně zastává.


Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.


Potvrzeno daty: přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby

Z průzkumu lékárenské skupiny Pilulka a výzkumné agentury Behavio vyplynulo, že přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby a považují to za běžné (Přepočítáno vůči celkové populaci. Cca 2 % z dotazovaného celku). Více, než každý desátý člověk je na hranici rizikového pití.


Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech se otevřel veřejnosti

Lety (Písecko ) - Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se dnes poprvé otevřel veřejnosti. Vznikl na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy z druhé světové války, kde pak více než čtyři desítky let stál velkokapacitní vepřín. Památník bude zatím otevřený vždy od čtvrtka do neděle. Provozní doba do budoucna ještě není určena, řekla novinářům ředitelka Muzea Romské kultury se sídlem v Brně Jana Horváthová. Podle předsedy...


Rusko na Ukrajině údajně obsadilo šest dalších vesnic

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo převzetí kontroly nad pěti obcemi v ukrajinské Charkovské oblasti a jednou v Doněcké oblasti. Ukrajinské úřady hlásí po ruských útocích oběti na životech i zraněných, uvedla agentura AP.


Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy

Opulentní svatební hostinu rakousko-uherského korunního prince Rudolfa a jeho manželky Štěpánky podkreslovala jemná hudba Straussova valčíku Schleier und Krone (Závoj a koruna). Ani ta ale novomanželskému páru štěstí nepřinesla.


Válka na Ukrajině ONLINE: V ruském Belgorodu se částečně zhroutila obytná budova, úřady obviňují Ukrajinu

V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku raketového útoku z Ukrajiny. Nejméně sedm lidí přišlo o život, dalších 15 utrpělo zranění, informují tiskové agentury s odvoláním na gubernátora Belgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova. Později se navíc zřítila část střechy vážně poškozeného domu. Pod troskami je několik záchranářů. Sledujte online zpravodajství.


Rusko v sobotu oznámilo převzetí kontroly nad šesti obcemi na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo převzetí kontroly nad pěti obcemi v ukrajinské Charkovské oblasti a jednou v Doněcké oblasti. Ukrajinské úřady hlásí po ruských útocích oběti na životech i zraněných, uvedla agentura AP.


Policie pátrá po generálovi, jehož lidé provedli výbuchy ve Vrběticích

Praha - Policie dnes vyhlásila pátrání po generálovi ruské tajné služby GRU Andreji Averjanovovi. Důstojníky jeho jednotky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina považuje český vyšetřovací tým za strůjce výbuchů skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014, při kterých zemřeli dva lidé. Britští vyšetřovatelé podezírají jeho muže také z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury v roce 2018. Na...


Jak rozdělit pozemek na několik částí?

Velký pozemek, který je potřeba rozdělit na více částí – i tato situace je běžná a nijak neobvyklá. Může to být z důvodu využití parcel, kvůli prodeji nebo darování. Jak v tomto případě postupovat, aby vše proběhlo tak, jak má? Nejprve jednejte se stavebním úřadem V první řadě si pozemek vyhledejte na katastrální mapě a na té […]


VIDEO: Klimatičtí demonstranti napadli továrnu Tesla v Berlíně. Policie zatýkala a došlo i ke zranění lidí

Přibližně 800 demonstrantů se v pátek v Berlíně střetlo s policií, když se snažili násilně dostat do továrny Tesla v zalesněné oblasti.


Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom o dost lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.


Utajený pohřeb Miroslava Macka (†79): Na zámek do Bludova dorazili jeho blízcí

S duchovním otcem ODS Miroslavem Mackem se v pátek dorazili rozloučit jeho blízcí na Zámek Bludov na Šumpersku. Na jeho vlastní přání měli hosté přijít v barevném oblečení a bez květinových darů. Bývalý poslanec Federálního shromáždění zemřel v 79 letech minulý týden doma ve spánku na rychlý průběh rakoviny.


Kalousek se omlouvá za Pekarovou, chtěla konec Beka. Rakušan: Symptom složité situace v TOP 09

Vládní koaliční vody se evidentně rozhodla ještě více rozvířit šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta řekla, že rošádou ve vládě – která se straně vůbec nepovedla – chtěla jít »topka« příkladem. A pronesla, že v kabinetu by měl skončit i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Za slova své předsedkyně se mu pak omlouval Miroslav Kalousek (TOP 09).


Jak dnes žije krkavčí matka z kauzy Kuřim, co týrala své děti: Vězení ji změnilo, začala nový život

Jedná se o nejznámější případ týrání dětí v Česku. Zároveň svou krutostí předčil i hororové filmy. To je „kuřimská kauza“, jejíž hlavní aktéři jsou již na svobodě a obětem dnes táhne na třicítku. Děsivé trauma však z hlavy nejspíš nikdy nedostanou.


Globální pandemickou dohodu se WHO nepodařilo uzavřít

Země, které usilují o vypracování průlomové globální dohody na zvládání budoucích pandemií, se rozhodly prodloužit jednání o další dva týdny poté, co v pátek uplynul konečný termín, uvedla agentura AFP.


Budou Češi volit poštou? Návrh je těsně před hlasováním

Návrh na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí je před závěrečným schvalováním ve Sněmovně a mohl by být schválen ještě tento měsíc.


Rafah opouštějí kvůli invazi izraelské armády statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.


Na Slavíně uctili na úvod Pražského jara památku Bedřicha Smetany

Praha - Pietní akt u hrobu skladatele Bedřicha Smetany na vyšehradském hřbitově dnes dopoledne tradičně otevřel 79. ročník hudebního festivalu Pražské jaro. Letošní setkání se uskutečnilo v roce 200. výročí Smetanova narození. Pořadatelé opět uctili památku skladatele, jehož cyklus symfonických básní Má vlast každoročně přehlídku zahajuje. Dnes večer ji v Obecním domě za přítomnosti prezidenta Petra Pavla provedou Berlínští filharmonici pod...