S PODPOROU STAN BUDE DO SENáTU KANDIDOVAT 16 LIDí, TřI Z NICH MANDáT OBHAJUJí

Praha - S podporou Starostů a nezávislých (STAN) bude letos v senátních volbách kandidovat 16 lidí. Obhajovat mandát bude Miroslav Balatka v Sokolově, Jiří Drahoš v Praze 4 a Hana Žáková v Třebíči. Nově kandiduje například poslanec a bývalý starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman v obvodu Mladá Boleslav či egyptolog Miroslav Bárta v Praze 2. Kandidáty dnes na setkání s novináři představil předseda strany Vít Rakušan. Volby do třetiny Senátu a krajských zastupitelstev se uskuteční 20. a 21. září, senátoři se budou volit ve 27 obvodech.

Starostům se podle Rakušana dlouhodobě daří nominovat v regionech osobnosti, které mají úspěch. I tentokrát podle něj STAN podporuje zajímavé osobnosti, které mají co říct a co nabídnout. Část letošních kandidátů je celostátně známá, část z pražské perspektivy takovou známost nemá, uvedl. "Tradičně se nám ukazuje, že v senátních volbách provázání osobností s nějakým regionálním příběhem, s výsledkem práce v tom jejich volebním obvodě, s tím, že za sebou mají něco, co občané oceňují, je mnohem důležitější než nějaké na první poslech výrazné jméno," řekl.

Senátoři mají podle Rakušana díky přímé volbě velkou legitimitu. "Více než politická značka je důležitá kvalita jich samotných," míní Rakušan. Přál by si, aby byla na podzim výrazně vyšší volební účast, než obvykle bývá. "Aby občané pochopili, že Senát rozhodně není nějakým odkladištěm vysloužilých osobností, ale komorou s ambicemi," dodal. Kampaň před volbami bude podle něj krátká, ale o to intenzivnější, kandidátům a kandidátkám popřál hodně síly.

O místo v Senátu se uchází například starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd v obvodu Chomutov či starostka Semil Lena Mlejnková v obvodu Jablonec nad Nisou. V Prostějově kandiduje ekonomka Hana Naiclerová, ve Zlíně písničkář Zbyněk "Ziggy" Horváth, v Litoměřicích starosta obce Malé Žernoseky Petr Liška, v Rokycanech starosta Břas Miroslav Kroc.

Mandát znovu neobhajuje ministr školství Mikuláš Bek (STAN), rozhodnutí dříve odůvodnil tím, že se chce plně věnovat potřebným změnám ve školství. V jeho obvodu Brno-město bude s podporou STAN kandidovat podnikatel a zastupitel městské části Brno-střed Libor Zabloudil.

Volby do Senátu se konají každé dva roky, pokaždé se obmění třetina z 81 křesel. Před šesti lety se se STAN jako navrhující stranou do Senátu dostalo pět lidí. Nejvíce křesel letos v senátních volbách obhajuje frakce ODS s TOP 09, která je také aktuálně nejsilnějším klubem v horní komoře. S odstupem následují Starostové před lidovci, opoziční ANO bude usilovat o znovuzvolení v jediném z 27 obvodů, kde se volby budou konat, stejně jako Piráti nebo Sociální demokracie. Kluby stran současné vládní koalice si v Senátu udrží většinu i v případě, že by jejich nominanti v žádném z obvodů neuspěli.

2024-06-24T10:30:38Z dg43tfdfdgfd