PREZIDENT PETR PAVEL NA FESTIVALU VE VARECH OCENIL FILM OLEHA SENCOVA

Karlovy Vary - Prezident Petr Pavel na festivalu v Karlových Varech ocenil film Real Oleha Sencova. Podle prezidenta je důležité mít takové autentické obrázky z ukrajinského bojiště, protože mohou lidem zprostředkovat mnohem víc než deset televizních reportáží, celá knížka nebo řada komentářů. Pavel to řekl novinářům po dnešním setkání s ukrajinským režisérem Sencovem, který na karlovarském festivalu představuje svůj dokumentární snímek Real odehrávající se v reálných zákopech.

"Můžeme stokrát přesvědčovat lidi o tom, že válka na Ukrajině se nás týká, protože případný úspěch Ruska by měl dopad na nás všechny. Pokud si to nedokážou představit tak, aby je to zasáhlo i emocionálně, což dokáže film lépe než jakékoliv slovo, tak si to hrůzu představit nedokážeme," řekl Pavel na dotaz ČTK. "Záběry, jaké jsou ve filmu Real, pokud někdo vydrží, mu naženou husí kůži a řekne si, že tohle nemůžeme nechat běžet dlouho a musíme to zastavit," dodal prezident.

Festival dnes snímek za osobní účasti Sencova uvedl v nesoutěžní sekci Zvláštní uvedení, zopakuje ho ještě 4. července. Prezident Pavel se uvedení nezúčastnil. "Rád bych se na něj sám podíval, ale protože jsem tu se ženou a pro ni by to byl příliš silný zážitek, tak jdeme na film Mord, který nebude tak těžký. Jeho název zní brutálně, ale popisuje veselejší věci. Některé záběry ze snímku Real jsem viděl, byl jsem tam a situaci na Ukrajině znám. Takže si dovedu představit, o čem to asi je," řekl Pavel.

Při setkání prezident se Sencovem probíral především aktuální situaci na Ukrajině a pokračující podporu její obrany. "Protože to je to, co Ukrajince zajímá. Ne žádné velké sliby, ale spíše to, s čím mohou počítat," dodal Pavel.

Filmař Sencov momentálně brání vlast coby poručík ukrajinské armády. Jeho snímek Real je dokumentárním pohledem na realitu války jednoho z jejích přímých účastníků. Držitel Sacharovovy ceny za svobodu myšlení Sencov vstoupil do armády hned v prvních dnech vpádu ruské armády na Ukrajinu v únoru 2022. Při jedné z útočných akcí bylo jeho bojové vozidlo pěchoty zničeno nepřátelským dělostřelectvem. Z nedalekých zákopů se pokusil rádiem zorganizovat evakuaci části své jednotky, což zásadně zkomplikoval nedostatek munice a neustávající ruská palba. Tato akce se stejně jako film jmenovala Real.

Sencova Rusové zatkli v roce 2014 na anektovaném poloostrově Krym a následně jej odsoudili ke 20 rokům vězení za údajné plánování teroristických útoků na Krymu. Sencov vinu nepřiznal, obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Tvrdil, že jej agenti ruské tajné služby mučili, aby ho přiměli k doznání. Za Sencovovo propuštění se zasazovali i čeští představitelé a filmaři.

Ruské úřady Sencova dlouho odmítaly vydat na Ukrajinu, také kvůli ruskému občanství, které automaticky dostal při anexi Krymu, jakkoli to odmítal. Nakonec byl filmař propuštěn v září 2019 při výměně vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem.

Rusko jen tento týden svrhlo na Ukrajinu více než 800 řízených leteckých bomb, napsal dnes na platformě Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Opět vyzval západní spojence, aby dodali jeho zemi dalekonosné zbraně, s jejichž pomocí by Ukrajinci mohli zničit základny, ze kterých startují ruské bombardéry.

2024-06-30T17:10:19Z dg43tfdfdgfd