POLICIE OBVINILA MUžE, KTERý SESTROJIL VýBUšNý SYSTéM A ODPáLIL HO

Ostrava - Policie zadržela a obvinila šestačtyřicetiletého muže, který podle ní v pondělí odpoledne na neobydleném místě v Ostravě - Hrabové odpálil nástražný výbušný systém. Ten si podle kriminalistů sám sestrojil. Na policejním webu o tom dnes informovala mluvčí policie Soňa Štětínská. Policisté podle ní podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby, soud rozhodl o trestním stíhání na svobodě. Muži hrozí za nedovolené ozbrojování trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let.

Oznámení o "poměrně silné detonaci" mimo obydlenou oblast v Ostravě - Hrabové přijali policisté v pondělí po 14:00. "Ve velmi krátkém čase zásahová jednotka zadržela jednoho podezřelého muže, posléze i druhého. Toho policisté vyslechli a ze zadržení propustili," uvedla mluvčí.

Obviněný si podle kriminalistů nakoupil materiál pro výrobu výbušné směsi, například chemikálie a střelný prach a pomocí dalších předmětů, krom jiného trubek, nástražný výbušný systém sestrojil. Informace a návod na "domácí" výrobu dohledal na sociálních sítích a internetu. "Výbuch tímto předmětem, který lze zcela jistě označit za nástražný výbušný systém, měl iniciovat dvakrát, potřetí naposledy toto pondělí. Vybral si vždy odlehlé místo ve volném terénu, mimo obydlenou oblast," sdělila mluvčí. Podle policie by lidem mohla výbušnina způsobit těžká zranění.

"V souvislosti s tímto případem lze uvést, že aktivita směrem k obstarávání si komponent k výrobě výbušnin, respektive nástražných výbušných systémů, jejich sestrojení a iniciace je trestná. A to i přesto, že není v úmyslu kohokoliv ohrozit nebo zničit majetek," uvedla mluvčí.

V ohrožení jsou podle ní i lidé nacházející se v objektu, ve kterém jsou věci a chemikálie skladovány. Kriminalisté při domovních prohlídkách a prohlídkách

2024-06-27T09:56:45Z dg43tfdfdgfd