KLíšťATA JSOU V úVODU PRáZDNIN NA VRCHOLU AKTIVITY, VAROVALI EXPERTI

Letní prázdniny jsou od sobotu v plném proudu, takže už několik dní vyráží do přírody zvýšené množství lidí. Pokud patříte mezi ně, měli byste mít na paměti, že aktivita nebezpečných klíšťat je momentálně značná. Upozornili na to experti. 

Prakticky na celém českém území je momentálně podle indexu zpracovaného Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) aktivita klíšťat vysoká, především ve středních Čechách je místy dokonce mimořádná.

Experti pro předpověď aktivity využívají teplotu a vlhkost vzduchu, přičemž klíště nemá rádo extrémy. Jeho aktivita se tak snižuje v případě nízkých či velmi vysokých teplot, extrémního sucha či velkého vlhka. 

Odborníci lidem radí, aby za podmínek, jaké jsou nyní, neváhali s použitím repelentu. Doporučuje se také zvolit zpevněné cesty místo chůze listnatými a smíšenými lesy nebo vyšší trávou či houštinami. 

Během pobytu venku je dobré se občas podívat na nohy či ruce a lezoucího parazita případně lehce odstranit. Co se týká oděvu, lepší je mít na sobě světlé a hladké oblečení, na kterém bude klíště dobře vidět a snadněji po něm také sklouzne. S prohlídkou těla po návratu domů pak není dobré čekat až do okamžiku, kdy vás začne něco svědit. Klíšťata mohou přenášet nebezpečné nemoci a včasné odstranění je klíčové.

Související články

2024-07-02T10:55:01Z dg43tfdfdgfd