VYDATNé DEšTě ZVEDLY řEKY NA MORAVě, NěKTEří LIDé SE MUSELI EVAKUOVAT

Praha - Silné bouřky provázené vydatným deštěm zvedly v neděli večer a v noci na dnešek hladiny řek a potoků na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Přívalové deště znovu zasáhly také obce na Přerovsku, které minulý týden postihly bleskové povodně. Hasiči měli kvůli počasí stovky výjezdů, tisíce domácností v Česku bouřky připravily o dodávky elektřiny. Povodňová bdělost platí v části Jihomoravského a Zlínského kraje do úterního večera.

Některý z povodňových stupňů dosáhly přes noc řeky v povodí Bečvy, Hané, na přítocích střední Moravy či v povodí Odry. Rozvodněné řeky už kulminovaly a postupně klesají. Dnes odpoledne platil nejvyšší povodňový stupeň jen na Velké Hané ve stanici Vrchoslavice na Prostějovsku.

Následky nedělní bouřky a vydatného deště dnes odstraňují v Milonicích na Vyškovsku, kde se z koryta vylil potok Hvězdlička. Zaplavil jednu celou ulici, šlo o tři desítky domů. Hasiči evakuovali osm lidí. "Bylo to hrozný, nic takového jsem tady ještě nezažil," řekl ČTK na místě Vladimír Vágner. Pršet podle místních začalo zhruba v okamžiku, kdy pozdě odpoledne končily krojované hody.

Těm, kteří nemají dům vyvýšený nad terén, ho voda zaplavila. V některých stálo i několik desítek centimetrů vody. Zničila podlahy, koberce, nábytek. Vraty se i přes pytle dostala na dvory, zahrady. Vnikla do garáží, poškozeno bylo několik vozů. Zničila předzahrádky, silnice byla pokrytá bahnem, ležel na ní splavený štěrk.

V Olomouckém kraji postihly silné bouřky hlavně Prostějovsko a Přerovsko. Přívalové deště znovu zasáhly také obce, které se od čtvrtka minulého týdne vypořádávaly s bleskovými povodněmi, potvrdili dnes ČTK starostové Šišmy a Kladník. V Dolních Nětčicích na Přerovsku hasiči preventivně evakuovali dětský tábor, 42 dětí a osm dospělých bylo převezeno do místního kulturního domu.

V Hrušce na Prostějovsku hasiči vytahovali automobil z koryta toku, v Oseku nad Bečvou na Přerovsku vyprošťovali vůz z bahna. "Poškozené střechy jsme zajistili provizorně například na budově školy v Plumlově nebo na objektech ve Vincencově, Dřevnovicích, Čelčicích či v Prostějově. V Lobodicích jsme zabezpečili poškozenou střechu kostela," dodala mluvčí hasičů Lucie Balážová. Značné škody způsobila nedělní vichřice i v Prostějově.

Ve Zlínském kraji zasahovali od nedělního večera do dnešního rána kvůli silným bouřkám u více než 300 událostí. Na několika místech voda zaplavila domy a ulice obcí a měst, například v Sazovicích na Zlínsku je zaplavené koupaliště a okolní plochy. Hasiči evakuovali 11 lidí z několika zaplavených domů. Nabídku obce k evakuaci na obecní úřad využila jedna žena s třemi dětmi.

Vydatné deště způsobily, že půda v povodí Moravy je nasycená, povodně se podle vodohospodářů mohou opakovat. V současnosti uvolňují retenční prostory nádrží, které se po deštích zaplnily, aby nádrže mohly zachytit případné další zvýšené průtoky. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Kvůli počasí měli více práce nejenom vodohospodáři a hasiči, ale i energetici. Elektrické vedení poškodily větrem polámané větve a stromy. Po bouřkách bylo v neděli večer bez dodávek elektřiny přes 20.000 odběratelů, zejména na Moravě. Do rána jejich počet klesl zhruba na 8000 a před polednem zbývalo připojit 2600 odběrných míst, zejména na Kroměřížsku, Vyškovsku a Frýdecko-Místecku. Vyplývá to z informací distribučních firem ČEZ a EG.D.

2024-06-30T17:25:17Z dg43tfdfdgfd