ZA POžáREM NáKUPNíHO CENTRA VE VARšAVě MOHOU STáT RUSKé TAJNé SLUžBY

Polsko vyšetřuje "poměrně pravděpodobné" zapojení ruských speciálních služeb do nedávného požáru nákupního centra ve Varšavě, oznámil v úterý polský premiér Donald Tusk. Informuje o tom agentura PAP.

Tusk uvedl, že polské úřady v noci na úterý zadržely další tři osoby podezřelé ze zapojení do zahraničně sponzorované sabotáže, čímž se počet zadržených zvýšil na 12.

V pondělí Tusk oznámil zadržení devíti osob kvůli podezření z přímého zapojení do sabotáže. Podle premiéra byli mezi zadrženými i lidé najatí ze zločineckého prostředí, konkrétně občané Ukrajiny, Běloruska a Polska.

Podle premiéra zahrnovaly sabotáže bitvy, žhářství nebo pokusy o žhářství. Tusk také uvedl, že sabotáže ohrožují i jiné země v regionu, zejména Litvu a Lotyšsko.

Minulý týden bylo v Litvě zadrženo několik lidí v souvislosti s požárem ve skladu obchodního domu IKEA ve Vilniusu, který je považován za žhářství. Podle Tuska mohou být tito podezřelí napojeni na sabotáže v Polsku.

Pokus o podpálení továrny ve městě Vratislav na jihozápadě Polska ze začátku letošního roku lze podle Tuska "bezpochyby" spojit s ruskými tajnými službami. Takové propojení se vyšetřuje i v případě nedávného požáru ve Varšavě.

Ruské úřady tato tvrzení bezprostředně nekomentovaly, ale podobná obvinění pravidelně popírají.

Litevský prezident Gitanas Nauséda v úterý vyzval obyvatele k ostražitosti vůči sabotážím vzhledem k současné politické situaci. "Bohužel máme informace, že se podobné sabotáže mohou opakovat," uvedl Nauséda pro rozhlasovou stanici LRT.

"Když se naši oponenti, nepřátelé, budou snažit destabilizovat vnitřní politickou situaci, musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom jim v tom zabránili," dodal litevský prezident.  

Související články

2024-05-22T10:02:19Z dg43tfdfdgfd