SLOVENSKO Má „LEX ATENTáT“. PO úTOKU NA FICA ZPříSNILO ZáKAZ SHROMAžďOVáNí

Slovenští zákonodárci schválili takzvaný „lex atentát“. Informovala o tom agentura TASR. Výrazně omezuje právo na shromažďování a zaručuje třem nejvyšším ústavním činitelům doživotní rentu a právo na užívání bezpečné nemovitosti.

„Lex atentát“ zahrnuje opatření na „zlepšení bezpečnostní situace na Slovensku“. Parlament o něm jednal ve zkráceném legislativním řízení. Nová právní úprava zavádí nové důvody pro zákaz shromažďování. „Nejvyšší ústavní činitelé budou mít za určitých podmínek nárok na doživotní rentu a právo na nemovitosti,“ píše slovenský server. 

Zákaz shromažďování se týká situací, kdy se má konat „v blízkosti obydlí osoby, které zaměstnání, povolání nebo funkce přímo souvisí s účelem shromáždění a svolavatel nesouhlasil se změnou místa“. Shromažďovat se lidé nově nebudou smět v převážně obydlených oblastech, parcích, na tržištích nebo jiných podobných místech. Shromáždění je zakázáno také ve chvíli, kdy by hrozil střet s účastníky již dříve oznámeného, jiného shromáždění. 

Zákon zahrnuje i právo na „přiměřeně vybavenou nemovitost“ pro prezidenta, předsedu parlamentu a premiéra. Dále podmínka na vznik práva na doživotní rentu bude vázaná na trvání funkčního období prezidenta. Šéf parlamentu a premiér budou mít nárok na doživotní plat v případě, že jejich funkce potrvá dvakrát déle než funkční období prezidenta. 

Výše zmíněnou „přiměřeně vybavenou nemovitost“ pro tři nejvyšší ústavní činitele bude zabezpečovat ministerstvo vnitra. „Pokud ministerstvo vnitra vyhodnotí, že některé z uvažovaných ubytování splňuje bezpečnostní požadavky, je ústavní činitel povinen toto ubytování z důvodu ochrany využít,“ zní nový zákon. 

Ochrana se rovněž týká všech předsedů politických stran a hnutí, které získaly zastoupení v Národní radě, generálního prokurátora a předsedy slovenského ústavního soudu. 

„Lex atentát“ přišel v reakci na ozbrojený útok proti slovenskému premiérovi Robertu Ficovi. K atentátu došlo 15. května po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Specializovaný trestní soud v Pezinku v květnu poslal pachatele do vazby, je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra. Obviněného k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření.

Související články

2024-06-27T12:43:43Z dg43tfdfdgfd