VýBUCH NOVY NA VLASTNí OčI. DOSTANEME UNIKáTNí PříLEžITOST, JEV POTRVá TýDEN

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na svých stránkách ohlásil poměrně ojedinělou kosmickou událost. Hvězdný systém, který se nachází 3000...

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na svých stránkách ohlásil poměrně ojedinělou kosmickou událost. Hvězdný systém, který se nachází 3000 světelných let od Země, bude brzy viditelný pouhým okem. Má se jednat o jedinečnou příležitost k pozorování, protože k výbuchu této novy dochází v průměru pouze jednou za 80 let.

Hvězda, označovaná jako T Coronae Borealis, nacházející se v souhvězdí Severní koruny, explodovala naposledy v roce 1946 a astronomové se domnívají, že k dalšímu výbuchu dojde znovu mezi únorem a zářím letošního roku. Hvězdný systém, který má obvykle hvězdnou velikost +10 magnitud a je příliš slabý na to, aby byl viditelný pouhým okem, se během této události „zvětší“ na +2 magnitudy a bude podobně jasný jako Polárka.

Výbuch novy na vlastní oči

V okamžiku, kdy jasnost dosáhne svého vrcholu, by měla hvězda být viditelná pouhým okem po dobu několika dní, dalekohledem něco přes týden. Následně opět ztmavne, možná na dalších osmdesát let. Novu bude možné pozorovat v souhvězdí Severní koruny, které se nachází mezi souhvězdími Herkula a Pastýře.

Tato opakující se nova je pouze jednou z pěti v naší galaxii Mléčná dráha. Děje se tak proto, že T Coronae Borealis se ve skutečnosti skládá ze dvou částí, které kolem sebe obíhají – bílého trpaslíka a červeného obra. Obě hvězdy jsou si natolik blízké, že když se červený obr kvůli rostoucí teplotě a tlaku stane nestabilním, začne vyvrhovat do okolí své vnější vrstvy, zatímco bílý trpaslík tuto hmotu shromažďuje na svém povrchu.

Mělká a hustá atmosféra bílého trpaslíka se nakonec zahřeje natolik, že dojde ke spuštění krátkodobé termonukleární reakce – a vznikne nova, kterou budeme moci pozorovat ze Země. „Vidět takovou hvězdu vybuchnout je mnohem vzácnější než zatmění Slunce,“ upozorňuje astronom NASA Bill Cooke. „Je to něco, co se stane jednou za život.“

Označení „nova“ je odvozeno od latinského výrazu pro „novou hvězdu“. Nova je charakterizována jako původně slabý nebeský objekt se náhle rozzáří a vyvolá dojem, jako by vznikla nová hvězda. V případě T Coronae Borealis budeme moci pozorovat událost, ke které ve skutečnosti došlo asi před 3000 lety, tedy v době, kdy se začala stavět Velká čínská zeď.

Přečtěte si také:

2024-04-24T05:51:45Z dg43tfdfdgfd