VIVALDI 6.7 šETří PAMěť TíM, žE USPí NAčTENé STRáNKY. O VYPLNěNé FORMULářE SNAD NEPřIJDETE

Další verze Vivaldiho vybavuje prohlížeč nástrojem pro úsporu paměti, kterým disponují i někteří konkurenti. Finta pro úsporu vás nepřekvapí – prohlížeč...

Další verze Vivaldiho vybavuje prohlížeč nástrojem pro úsporu paměti, kterým disponují i někteří konkurenti. Finta pro úsporu vás nepřekvapí – prohlížeč otevřený web uspí. To znamená, že načtená data zahodí, a v případě potřeby se znovu načtou. Weby odnačtou po blíže nespecifikovaném čase neaktivity, případně po pevně zadaném intervalu.

Výrobce uvádí, že některé stránky Vivaldi 6.7 neuspí. Jde zejména o ty, na nichž přehráváte multimediální obsah nebo kde jste aspoň částečně vyplnili formulář. O rozdělanou práci tak snad nepřijdete, ačkoli výrobce používá podmiňovací způsob. Funkci používat nemusíte, standardně je vypnutá.

Vylepšení hlásí Vivaldi Feed Reader, integrovaná čtečka kanálů RSS a Atom. Reaguje na to, že informování o poskytovaných kanálech upadá. Na populárních webech jako YouTube, Reddit nebo GitHub, ale také na dalších teď prohlížeč kanály indikuje ikonou v adresním řádku, takže je snadno přidáte do integrované čtečky.

Uložené kanály a hesla vyexportujete spolu se záložkami nebo seznamem článků k přečtení. Příkazy k exportu najdete v hlavní nabídce v sekci Soubor. Tvorba pracovních prostorů byla optimalizována, abyste nemuseli tolik klikat. Takže teď při podržení klávesy Ctrl vyberete více listů (karet, chcete-li) a ty pomocí kontextové nabídky rovnou přesunete do nového prostoru.

Na platformě macOS zase snadno připnete okno ke straně obrazovky. Povely se nachází v nabídce pod zeleným tlačítkem pro přechod do celoobrazovkového režimu.

Zdroje: tisková zpráva

Novinky ve Vivaldi

V pravidelně aktualizovaném článku sledujeme novinky v prohlížeči Vivaldi od verze 4.2. Co tvůrci postupně přidali, vzali nebo změnili, najdete na dalších listech.

Weby v postranním panelu podporují doplňky. Vivaldi 6.6 také vynutí tmavý režim na webech

Původní článek z 1. 3. 2024 | autor: Petr Urban

V postranním panelu najdete kdeco včetně sociální platformy Mastodon. Vivaldi 6.6 jeho možnosti rozšiřuje o podporu doplňků. Přesněji je možné používat doplňky s webovými stránkami, které do postranního panelu přidáte. Vývojový tým vyvinul i zvláštní API, které mohou používat tvůrkyně a tvůrci doplňků pro přidání speciálních funkcí.

Současně v postranním panelu zobrazíte ovládací prvky pro pohyb zpět a vpřed na stránkách. V nastavení prohlížeče najdete oddíl s přehledem veškerých oprávnění, která jste webům přidělili nebo odepřeli. Na jednom místě uvidíte, jaké je nastavení pro konkrétní doménu, povolené položky jsou zvýrazněné.

Bez ohledu na zvolený motiv vzhledu vynutíte, aby se weby zobrazovaly v tmavých barvách. Primárně se to týká těch, které tmavý motiv samy nabízí. Pokud chcete, můžete Vivaldimu říct, aby do tmavých odstínů převáděl weby, které tmavý režim nemají. Počítejte ale s tím, že výsledek nemusí být dokonalý. Něco podobného experimentálně podporuje Chrome.

Podle výrobce se významně zlepšila kvalita překladů ve Vivaldi Translate. Pošťák je zase vybavený filtry, kterými zpřehledníte přehled e-mailů. Vivaldi 6.6 do nabídky dat k exportování přidává poznámky a seznam článků k přečtení. Data také importujete, poznámky konkrétně ve formátu Markdown a seznam četby ve formátu CSV ze služby Instapaper.

Zdroje: Vivaldi Blog

Vivaldi 6.5 plně synchronizuje historii prohlížení a přidává správu relací

Původní článek z 18. 12. 2023 | autor: Petr Urban

Jako dárek pod stromeček působí Vivaldi 6.5. Také jej tak zakladatel Jon von Tetzchner prezentuje (a prohlížeč můžete někomu dokonce „darovat“). Žádnou další hlavní verzi už vývojový tým letos dokončit nezvládne, na druhou stranu čerstvé vydání prohlížeče láká na řadu vylepšení, se kterými si asi na čas vystačíte.

Nový Vivaldi po letech čekání synchronizuje kompletní obsah historie prohlížení. Že tohle uměl? Kdeže, synchronizoval jen zadané adresy, nikoli však stránky, které na které jste narazili při brouzdání. Zálohování je samozřejmě šifrované na obou koncích, takže do dat nevidí ani provozovatel služby.

S tématem nekončíme, z adresního řádku jsou totiž dostupné synchronizované karty a okna. Tedy obsah z vašich jiných zařízení. Synchronizované karty byly dosud dostupné ze samostatné nabídky na navigační liště. Tentokrát vám prohlížeč stránky z jiných zařízení bude našeptávat během psaní do adresního řádku.

Vivaldi 6.5 dává zelenou relacím, díky kterým máte o jednu možnost navíc, jak spravovat otevřené stránky. Správu relací najdete v postranním panelu. Relaci si můžete uložit a později se k ní vrátit. Weby mezitím nezabírají místo na liště s kartami a ani nejsou načtené v paměti.

Prohlížeč sám relace automaticky ukládá do zálohy, když mu to dovolíte. Najdete je na seznamu také. Automatické ukládání zálohuje obsah každou hodinu, a to do 30 dní. Otevírat nemusíte ani celou relaci, stačí si vybrat některé z uložených stránek.

Vývojový tým pracovním prostorům přidal novou vrstvu v podobě pravidel. Nastavíte si, že některé adresy, které začínají určitými znaky, obsahují určité znaky apod., se automaticky přiřadí do vybraného prostoru. Otevřené karty se vám díky pravidlům tedy částečně automaticky organizují. Připomíná to automatické otevírání v kontejnerech ve Firefoxu.

Zlepšily se také poznámky – díky novému povelu označený text přilepíte k již existující poznámce.

Zdroje: Vivaldi Blog

Vivaldi je rychlejší a přidává šablony do kalendáře. Nedávno konečně vyšel pro iOS

Původní článek z 27. 10. 2023 | autor: Petr Urban

Alternativní prohlížeč Vivaldi se po pár týdnech vývoje chlubí dalšími novinkami. Koncem srpna reagoval na častou výtku – prohlížeč je relativně pomalý, což je zřejmě daň za nadstandardní funkcionalitu. Díky mnoha optimalizacím zrychlil. Podílí se na tom výměna technologie React za Portal Windows, ačkoli ta z první jmenované vychází.

Vivaldi konzumuje méně procesorového času a paměti při práci ve více oknech. Portal Windows totiž umožňuje lépe sdílet běžící kód mezi okny. Aspoň vývojářský tým prohlížeče Vivaldi si ho chválí. Nová okna se dle interního testu otevírají o 37 % rychleji. Do adresního řádku se vrátil indikátor kanálů RSS a Atom.

Do varianty pro macOS pro změnu přibyla geolokace. Opět byly posíleny možnosti přizpůsobení. Kdyby se vám nelíbilo, jak se v našeptávači řadí výsledky při psaní, jednotlivé kategorie našeptávaného obsahu si seřadíte dle vlastních preferencí. V postranním panelu s historií najdete tlačítko pro odstranění uložených dat.

Pojďme k pozdně říjnové aktualizaci. Plovoucí přehrávač videí, která „vyloupnete“ z webové stránky, abyste je měli na očích nejen při prohlížení, přidává ovládání hlasitosti. Takže se kvůli tomu nemusíte vracet do původního přehrávače na stránce.

V kalendáři vám přidávání událostí usnadní šablony, které máte plně pod kontrolou. Novou šablonu vytvoříte i z existující události, z níž zdědí základní parametry jako opakování nebo délku průběhu. Vivaldi 6.3 nikde nehledejte, tvůrčí tým tohle číslo verze přeskočil, takže aktuální je teď verze 6.4.

Během září si Vivaldi po dlouhém čekání odbyl premiéru v iOS. Stáhnete ho standardně z App Storu. Na multiplatformní zážitek výrobce při příležitosti uvedení verze 6.4 silně upozorňuje.

Mezi jednotlivými instalacemi díky synchronizaci přenese svá data jako záložky, uložená hesla, historii, otevřené weby aj. Mezi prohlížeči je to běžná komodita. Vivaldi se zaklíná vysokou úrovní ochrany zabezpečení s tím, že data ukládá na Islandu.

Zdroje: Vivaldi Blog (1, 2, 3)

Vivaldi 6.1 se tváří jako Edge a zpřístupní Bing Chat. Prohlížeč už je jednou nohou i na iOS

Původní článek z 8. 6. 2023 | autor: Lukáš Václavík

Po pěti týdnech přichází další větší aktualizace norského prohlížeče. Vivaldi 6.1 se na blogu tvůrců představuje dost jízlivým tónem. Abych to parafrázoval. „Všichni jsou proti nám a my musíme hledat kličky, aby prohlížeč fungoval, jak uživatelé očekávají.

Vivaldi se tak již navenek tváří jako Google Chrome. To aby jej na počítačích rozpoznaly ovladače grafické karty a aktivovaly hardwarovou akceleraci, která zvyšuje výkon, šetří paměť, zvyšuje stabilitu a u notebooků prodlužuje výdrž.

Vivaldi se zároveň ale umí maskovat i jako Edge. Díky tomu v něm funguje AI odpovídač Bing Chat, protože ten je zatím oficiálně funkční jen v prohlížeči od Microsoftu. Prý se to brzy změní, ale Vivaldi nečeká a jedná.

Vedle toho ještě vylepšuje již dříve uvedené funkce. Pracovní prostory teď lze jednoduše přeuspořádat, takže relace pro práci si třeba přesunete úplně nahoru, zábavě, zprávám nebo nakupování dáte nižší prioritu.

Nově také lze najednou zkopírovat odkazy ze všech otevřených stránek v prostorech či skupinách listů, stačí v kontextové nabídce zvolit Copy Links (funkce zatím není přeložená do češtiny). Vedle toho pak tvůrci opravili několik desítek chyb.

Vivaldi je jako obvykle ke stažení pro Windows, macOS, Linux a Android. Konečně jsme se také přiblížili vydání verze pro iOS. Už je k dispozici betaverze, ale není otevřená všem, což je dáno omezením jablečné platformy Testflight.

Zdroje: Vivaldi Blog

Vivaldi 6.0 pomůže bordelářům a workoholikům. Hromadu stránek rozdělí do pracovních prostorů

Původní článek z 26. 4. 2023 | autor: Petr Urban

Pátá řada prohlížeče Vivaldi po zhruba roce a půl došla na konec své cesty a nahrazuje ji šestá řada. Nedá se říct, že by ohromila počtem novinek, jde ostatně o dospělý produkt. Počítá se navíc spíše jejich celkový dopad, který může být docela velký, protože při prohlížení teď můžete využívat pracovní prostory.

Podrobný návod, jak zrušit SIPO. Nejsnazší je převedení plateb jinam

Jedná se o relace, kde máte otevřené rozdílný soubor stránek, aniž by se tyto relace ovlivňovaly. Přepínáte se mezi nimi plynule nabídkou v záhlaví, přičemž díky takhle odděleným prostorům se můžete soustředit na jednu činnost. Jeden prostor např. věnujete projektu, druhý zase vyhledávání materiálů na svatbu. Podobnou funkci nabízí Opera od verze 67.

Kromě toho můžete ve Vivaldim již dlouho seskupovat otevřené stránky. Možností, jak si zpřehlednit náročnou práci s mnoha otevřenými weby, nabízí více než dost.

Druhá velká novinka spadá do ranku vizuálních. Alternativní prohlížeč opět posunuje svou filozofii, že si cokoli přizpůsobíte. Tentokrát už i vyměníte ikony na navigační liště, ve stavovém řádku, postranním panelu a v poště. Jeden motiv například napodobuje éru Internet Exploreru 6 a Windows XP.

Galerii motivů vzhledů najdete na adrese themes.vivaldi.net a těch s vlastními ikonami v ní zatím mnoho nenajdete. Nemusíte se ale spoléhat na ostatní, ikony manuálně vyměníte za jiné, stačí zajít do editoru motivů v nastavení produktu.

Poštovní klient ve Vivaldim 6.0 konečně podporuje přetahování e‑mailů mezi složkami. Prohlížeč v současnosti používá přes 2,4 milionu lidí. Úplně první ukázková verze vyšla v 27. ledna 2015, tj. před zhruba osmi roky.

Zdroje: Vivaldi Blog

Přetahujte otevřené stránky mezi okny elegantně v postranním panelu. Vyšel Vivaldi 5.7

Původní článek z 17. 2. 2023 | autor: Petr Urban

Management otevřených stránek se stal ústředním tématem ve Vivaldim 5.7. V postranním panelu najdete správce oken a listů, což samo o sobě není nové. Jenže teď vám tenhle správce se stromovým zobrazením umožní přesouvání listů mezi okny prohlížeče. Dosud nabízel jen přesouvání v jednom okně.

Přelomový Gimp 3.0 po dlouhém čekání vyjde tento rok. Ale bude chudší, než jsme doufali

Standardně listy uchopíte za ouško a přetáhnete do požadovaného okna. Nový způsob je přehlednější a možná praktičtější, ale zase musíte vysunout správce otevřených stránek. Vivaldi je ale vysoce přizpůsobitelný, takže mu můžete přiřadit klávesovou zkratku. V postranním panelu navíc najdete vyhledávací pole, takže pokud se ve stránkách ztratíte, víte, kam jít.

Ve vestavěném e-mailovém klientu se zase nepřečtená zpráva označí automaticky za přečtenou. Vývojový tým vychází vstříc lidem, kterým vyhovuje takový pracovní režim. (E-mailový klient ve Vivaldim rozlišuje mezi přečtenými, nepřečteným a neotevřenými zprávami.) Pokud o takové chování stojíte, skočte do nastavení.

Výše zmíněné klávesové zkratky si můžete nastavit téměř pro libovolnou funkci, ale až do verze 5.7 jste nemohli klávesnicí označovat e-maily za spam. Teď už můžete.

Zdroje: Vivaldi Blog

Vivaldi 5.6

Původní článek z 8. 12. 2022 | autor: Petr Urban

Další dva měsíce vývoje jsou za námi a je již jasné, že Vivaldi rychle reaguje na trendy. Po převzetí Twitteru Elonem Muskem část komunity hledá alternativní sociální síť a momentálně se slušnému zájmu těší Mastodon. Vivaldi 5.6 promptně přidává Mastodon do postranního panelu. Jde o běžnou webovou verzi.

Mastodon má o miliardu uživatelů méně, než si zaslouží (Podcast Živě)

Spolu s tím alternativní prohlížeč pro náročné spouští vlastní instanci Vivaldi Social. Právě na tuhle instanci odkazuje ikona Mastodonu v postranním panelu. Nic vám samozřejmě nebrání v tom, abyste si do panelu přidali odkaz vedoucí na instanci, kde se případně pohybujete.

Novinky pro širší publikum ve Vivaldim 5.6 najdete také. Seskupené listy můžete připnout. Připnutí má praktický důsledek – stránka na panelu zabírá minimum místa, nezavřete ji omylem a načte se hned po spuštění prohlížeče. Dosud bylo připínání omezení na jednotlivé weby, teď v jednom kroku připnete celou skupinu.

Designérský tým zkrášlil nastavení Vivaldiho. Nejde o revoluci, struktura masivního počtu předvoleb je stejná, jen teď hlavní kategorie v postranním panelu zdobí barevné ikony. Vivaldi dlouhodobě slibuje, že vám maximálně vyjde vstříc. Teď už si přizpůsobíte i podobu postranního panelu s tím, že tlačítka můžete přesunout např. i na navigační lištu a obráceně.

Vivaldi láká na svůj Mastodon:

Zdroje: Vivaldi News (1, 2)

Vivaldi 5.5

Původní článek z 12. 10. 2022 | autor: Petr Urban

Není to tak dávno, kdy Vivaldi svůj repertoár obohatil o e-mailový klient s kalendářem. Chce být centrálním nástrojem pro produktivitu ve starém stylu a tuto myšlenu dále rozvíjí. Verze 5.5 do postranního panelu přidává úkolovník, do kterého zaznamenáte svoje úkoly a nakonec je odškrtnete.

Pošťák, kalendář a RSS čtečka. Svatá internetová trojice oficiálně ožívá v prohlížeči Vivaldi

Mohou se opakovat, specifikujete u nich místo činu. Důležité je zdůraznit, že úkoly jsou natvrdo propojené s kalendářem, kde se také zobrazují. Proto je nelze používat, pokud část pošťák a kalendář vypnete. Mimochodem, úlohy bez termínu dokončení najdete v agendě.

Modul s poštou a událostmi poskočil na verzi 1.2, což v praxi poznáte při nastavování programu. Vivaldi 5.5 zná nastavení pro více online služeb, např. Fastmail. Pokud se trefíte, budete mít přidání účtu snazší, tj. vystačíte si s uživatelským jménem a heslem. U podezřelých e-mailů zase uvidíte výraznější varování.

Po roce od vydání Windows 11 prohlížeč podporuje polohování oken skrze nabídku, která se objeví, když ukazatel přemístíte nad tlačítko pro obnovu okna. Poslední novinka se týká adresního řádku. Nové možnosti sice nemá, vývojový tým ho ale z části přepsal, díky čemuž by měl být svižnější. Tak schválně, jestli to poznáte, až do něj budete zběsile zadávat znaky.

Podívejte se na novinky ve Vivaldim 5.5:

Zdroje: blog Vivaldi

Vivaldi 5.4

Původní článek z 16. 8. 2022 | autor: Lukáš Václavík

První prázdninové vydání norského webového prohlížeče přináší několik desítek oprav, ale také pár užitečných funkcí. Vivaldi 5.4 pro Windows, macOS a Linux je zase o něco lépe přizpůsobitelný.

Nově lze zvolit, jak se bude chovat tzv. akce stisku dvou tlačítek, která má v angličtině cool název rocker gestures. Gesta fungují tak, že když podržíte pravé tlačítko myši a pak kliknete levým, vrátíte se v historii na předchozí stránku. A když držíte levé a stisknet pravé, posunete se naopak vpřed. Dosud byly funkce těchto dvou gest pevně dané, ale teď jim lze přiřadit libovolnou jinou akci, třeba otevření nového listu a zavření toho současného.

Webové stránky, které si připnete do levého panelu, nově můžete přes kontextovou nabídku ztlumit. Po vzoru jiných prohlížečů postavených na Chromiu již Vivaldi také umí odkázat na konkrétní část textu na stránce. A od konkurentů přijal i funkci pro vynucené připojení skrz HTTPS.

V jiných ohledech již norští tvůrci pouze učesávali funkce, které jsou v prohlížeči dostupné. Za zmínku stojí hlavně citelné zrychlejí integrovaného e-mailového klientu a RSS čtečky.

Zdroje: Vivaldi Blog

Vivaldi 5.3

Původní článek z 8. 6. 2022 | autor: Petr Urban

Vize Vivaldi je srozumitelná – chce nabídnout maximum možností. Poslední vydání sází nikoli na funkce, ale na přizpůsobení. Prohlížeč býval leckde pružný i dřív, verze 5.3 ale konečně uživatelským změnám otevírá navigační lištu a dolní stavovou lištu. Dosud jste mohli odebírat jednotlivá tlačítka, nikoli přidávat jiná.

Na navigační lištu klidně přidáte i řetězce příkladů, které po klepnutí vykonají několik akcí, které vy předem určíte. S tím už Vivaldi míří na ty nejnáročnější.

Do dílčích sekcí v nastavení vývojový tým přidal tlačítko se stejným účelem, které obnoví výchozí předvolby. Když se budete chtít po experimentech vrátit k původní konfiguraci, nebudete už muset do továrního nastavení obnovit celý prohlížeč, ale např. jen záložky, gesta myší, vyhledávání apod.

Poslední bod na seznamu změn se zavděčí všem, kteří Vivaldi používají na více zařízeních. Teď už mezi nimi bude přenášeno také nastavení vyhledávání, které dříve synchronizace ignorovala.

Zdroje: Vivaldi Blog

Vivaldi 5.2

Původní článek z 8. 4. 2022 | autor: Lukáš Václavík

Druhé letošní vydání norského prohlížeče opravuje několik desítek chyb, upgraduje jádro na Chromium 100 a přináší dvě velké funkce. Při vydání Vivaldi 5.2 navíc zakladatel a šéf společnosti Jon von Tetzchner připomíná, že je to již šest let od vydání první ostré verze programu, jehož cílem je maximální přizpůsobitelnost ovládání i vzhledu.

Firefox 125 přehraje filmy ve formátu AV1 s DRM a umí zvýraznit text v dokumentech PDF

V minulé verzi dorazil tzv. seznam četby, čtečka článků, které si odložíte pro pozdější návštěvu. Tehdy byla funkce ještě dost skrytá a omezená. Nově ale má zvláštní záložku v bočním panelu. Tam je vidět seznam všech uložených i přečtených článků, je možné v něm vyhledávat a třídit podle různých kritérií.

Články je možné do seznamu přidat i rychlými příkazy, klávesovou zkratkou nebo gestem myši. Zároveň jde o novou položku v systému synchronizace, takže se seznam bude udržovat stejný na počítačích i mobilech. Offline režim nicméně pořád chybí.

Druhou novinkou jsou statistiky soukromí. Na úvodní stránce nad připnutými dlaždicemi se nově objevil pruh informující o počtu zablokovaných reklam a sledovacích prvků. Ten lze navíc otevřít a podívat se, které weby šmírují nejvíce či které trackery jsou nejrozšířenější.

Tvůrci také ladili integrovaný e-mailový klient, kalendář a RSS čtečku, všechny jsou ale zatím v „nespolehlivé“ betaverzi. Vedle toho se prý znovu podařilo zrychlit přetahování listů z jednoho okna do druhého.

Vivaldi 5.2 je jako obvykle zdarma ke stažení pro Windows, macOS a Linux. Vyšla též nová verze pro Android. Na aplikaci pro iOS a iPadOS se pořád čeká.

Vivaldi 5.1

Původní článek z 10. 2. 2022 | autor: Lukáš Václavík

Vivaldi 5.1 je první letošní verzí norského prohlížeče vyznačujícího se maximálními možnostmi úprav a přizpůsobení. Během dvou měsíců a jedněch Vánoc od předchozí edice tvůrci opravili několik desítek chyb a problémů, přidali ale též několik novinek.

Zkouší staré triky, jak lidem vnutit Edge. Šéf Vivaldi se opět zlobí na Microsoft

Základem prohlížeče je teď Chromium 98, pod tou vrstvou úprav a bonusových funkcí ale není rodinný vztah s googlovskou aplikací skoro vidět. Oproti Vivaldi 5.0 přidává nová verze tři funkce: seznam článků k přečtení, rolovací pruh s listy a rychlé nastavení úvodní stránky. Novinkám zatím chybí český překlad, byť zbytek prohlížeče naší mateřštinou hovoří.

Seznam článků je velmi jednoduchý, kliknutím si označíte stránky, které si chcete přečíst později. Oproti tradičním záložkám mají snad jen tu výhodu, že s sebou nesou příznak, jestli jste je již přečetli, nebo nikoliv. Články se ale nijak neukládají pro čtení offline, zapomenout můžete i na zvláštní čtecí režim, který ze stránky zobrazí jen hlavní text a obrázky.

Rolovací pruh s listy zase pomůže těm, kteří otevírají desítky stránek současně. Běžně by jim prohlížeč listy zúžil tak, že by nešlo poznat, co na nich je. Se zapnutým rolováním ale zůstanou široké a pomocí kolečka myši se mezi nimi budete posouvat. Rolování funguje i na volitelně zapnutém druhém řádku s listy.

V rychlém nastavení úvodní stránky si zase můžete přizpůsobit vzhled speed dialu, aniž byste museli chodit do velkého nastavení prohlížeče. Zvolíte pozadí, dostupná tlačítka a jiné prvky nebo počet zobrazených oblíbených stránek.

Vivaldi 5.1 je jako obvykle zdarma ke stažení pro Windows, macOS a Linux. Vyšla též nová verze pro Android. Na aplikaci pro iOS a iPadOS se pořád čeká.

Vivaldi 5.0

Původní článek ze 2. 12. 2021 | autor: Lukáš Václavík

Norové dnes vydali další velkou aktualizaci svého webového prohlížeče. Vivaldi 5.0 založený na Chromiu 96 je dostupný pro Windows, macOS, Linux a Android, očekávaná verze pro iOS bohužel nedorazila ani tentokrát.

Vy a počítač: Kolik máte v prohlížeči aktivních rozšíření?

Kromě desítek opravených chyb a přechod na nové jádro má Vivaldi i několik funkčních změn. Na desktopu přibyl editorů motivů a možnost již vytvořené sdílet s ostatními. Už tak prohlížeč nabízel široké možnosti úprav vzhledu, teď je v tomto ohledu ještě lepší.

Tvůrci dále přidali vyskakovací okno se správcem stahování. Ten dosud byl schovaný pouze v bočním panelu, nově lze v Nastavení | Stahování přidat speciální tlačítko do horní lišty, jako to mají Chrome, Edge nebo Firefox.

V létě přibyl překladač slov i celých stránek. Teď Vivaldi zařadil do bočního nabídka zvláštní panel s překladem, do něhož lze snadno kopírovat zdrojové texty. Nebo lépe, můžete zatrhnout volbu, aby se automaticky překládal všechen vybraný text. To může být někdy užitečnější než překlad celé stránky.

Větší péči tentokrát autoři věnovali prohlížeči pro Android. Jeho hlavní novinkou je dvoupatrové zobrazení listů, jako to na desktop přinesl Vivaldi 3.6. Jde o první prohlížeč na Androidu, který něco podobného zvládne. Vivaldi tak pomůže těm s desítkami otevřených stránek. V jednom patře jsou vidět skupiny listů, ve druhém pak ony vnořené listy. A jak je u Norů zvykem, lištu můžete mít na horní i spodní straně displeje.

A kdo má na mobilu otevřených listů opravdu hodně, ocení i dvě nová nastavení. U neaktivních listů nebude vidět křížek pro zavření a je možné místo názvu stránky zobrazit jen její favikonu, obojí výrazně šetří místem. Nově lze také nastavit tmavý režim jen pro specifické stránky, nikoliv globálně pro všechny.

Velké novinky se dočkají i ti s tablety nebo Chromebooky. Na velkých obrazovkách totiž Vivaldi 5.0 umožňuje zapnout boční panel jako na desktopu. V něm se schovávají záložky, historie, poznámky a správce stahování.

Vivaldi 4.3

Původní článek ze 7. 10. 2021 | autor: Lukáš Václavík

Po čtyřech týdnech vychází nová verze prohlížeče Vivaldi. Tvůrci opravili pár desítek chyb, aktualizovali jádro na Chromium 94 a přidali několik užitečných zlepšováků.

Konec User-Agentu. Kvůli „sádlu“ už nikdo spolehlivě nezjistí, co máte za prohlížeč

Integrovaný nástroj pro tvorbu screenshotů dosud uměl „fotit“ jen celou stránku nebo její viditelnou část, nově si můžete ručně označit také obdélníkový výřez. Screenshot lze klasicky uložit jako PNG, JPEG, poslat do systémové schránky nebo jej uložit do poznámek, s nimiž Vivaldi rovněž umí pracovat.

Tvůrci také upravili panel se stahováním. Soubory lze vyhledávat, stahování restartovat a nově je také vidět časový graf s rychlostí. Uživatelské rozhraní prohlížeče je pak v 68 nových jazycích (čeština už byla), avšak jde o automatický překlad pomocí Lingvanexu. A pokud jde o rozhraní Vivaldi, redesignu se dočkalo i nastavení synchronizace. Nové položky tam však nenajdete.

Vivaldi 4.3 již také umí instalovat progresivní webové aplikace. Že daný web nabízí PWA, ale na první pohled nijak nepoznáte. Jiné prohlížeče ukážou nějaký symbol přímo v adresním řádku, ve Vivaldi musíte kliknout pravým tlačítkem na list a vybrat Nainstalovat aplikace XYZ.

Tip: Jak synchronizovat záložky napříč prohlížeči

Do e-mailového klientu lze nově přetahovat přílohy přímo z plochy. Vivaldi navíc odděluje účty pro poštu od těch webových, takže pokud si nastavíte schránku pro Gmail, na webu už nebudete přihlášení se stejným účtem u Googlu. To se může hodit, pokud chcete jen poštovní účet, ale ne, aby vás Google sledoval napříč webem.S Googlem souvisí i poslední změna. Chrome (a potažmo Chromium) nedávno zavedl nové Detection API. Tvůrci webů poznají uživatelovu (ne)aktivitu, což je Mozillou, Applem nebo i lidmi z Vivaldi považováno za narušení soukromí. S takovou informací lze uživatele snadno sledovat a identifikovat. Vivaldi 4.3 proto toto rozhraní standardně blokuje.

Vivaldi 4.2

Původní článek z 15. 9. 2021 | autor: Lukáš Václavík

Duchovní nástupce staré Opery vychází v nové verzi. Vivaldi 4.2 můžete stahovat pro Windows, Linux, macOS a Android, verze pro iOS bohužel stále chybí. Aktuální „čtyři dvojka“ je založena na Chromiu 93, opravuje několik desítek chyb a přidává pár funkcí. Byť jen drobných.

Vivaldi 4.1 zase nadbíhá geekům. Prohlížeč lze programovat, aby dělal, co chcete

Přes kontextovou nabídku si teď můžete nechat překládat označená slova nebo delší texty, nejen celé stránky. Vytvořit si k tomu můžete i klávesovou zkratku. Vivaldi využívá překladače Lingvanex, který sice není na úrovni Googlu (nedejbože DeepLu), ale zase slibuje lepší ochranu soukromí.

Pomocí zkratky, příkazu nebo gesta myši můžete nově generovat QR kódy aktuální stránky. Samotný generátor se v prohlížeči objevil již začátkem roku, teď jej ale lze používat trochu pohodlněji.

Do postranní lišty se teď nemusíte bát uložit ani desítky webových panelů, lišta už totiž podporuje rolování, takže se žádná ikonka neztratí. Vivaldi se také spojilo s tvůrci linuxové distribuce Manjaro a v komunitní verzi s desktopem Cinnamon teď bude Vivaldi výchozím prohlížečem. Vznikl pro něj i nový motiv Issuna s typickými šedo-zelenými barvami.

Asi nejzajímavější novinkou je integrování vyhledávače Neeva. Dostupný je ale jen pro americké uživatele. Neeva slibuje 100% ochranu soukromí, žádné reklamy ani affiliate odkazy. Oproti jiným je ale placená, využívání stojí 4,95 dolaru na měsíc. To má udržet životaschopnost a hlavně důvěru uživatelů v budoucí rozvoj a podporu. Neevu mimochodem založili bývalí zaměstnanci Googlu.

Další postrach lidských překladatelů. Český CUBBITT má být přesnější než člověk

Přečtěte si také:

2021-09-15T08:56:22Z dg43tfdfdgfd