TAJEMNý UKRAJINSKý DRON RAM X SBíRá SKALPY RUSKýCH SYSTéMů PVO

Na ukrajinských bojištích se postupně objevují nové a nové zbraňové systémy, které přesouvají rovnováhu sil směrem k Rusku a vzápětí zase naopak k Ukrajině....

Na ukrajinských bojištích se postupně objevují nové a nové zbraňové systémy, které přesouvají rovnováhu sil směrem k Rusku a vzápětí zase naopak k Ukrajině. Na sociální média nedávno pronikly zprávy, podle nichž má aktuálně velký úspěch nový typ ukrajinského dronu RAM X. S jeho úspěchem nejspíš souvisí i utajování. Aktuálně není k sehnání jeho snímek.

RAM X by měl být FPV dron (First-Person View) s větším dosahem, než je u těchto dronů obvyklé, zřejmě kolem 50 kilometrů. Jak se zdá, jde o rozhodující výhodu na bojišti. Podle dostupných informací teď tyto drony „sklízejí“ ruské mobilní systémy protivzdušné obrany, protože okupanti nejsou zvyklí, že by měli mít tyto cenné zbraňové systémy dál od fronty.

Pokud jsou informace o dronu RAM X správné, mělo by jít o podobný typ relativně velkého a účinně destruktivního sebevražedného dronu jako je velmi nepříjemný ruský Lancet nebo izraelský HERO-400 od společnosti UVision Air. První známá zpráva o nasazení RAM X do boje se objevila v úterý 9. dubna na sociální síti Telegram. Ukrajinští vojáci z východní fronty popisují úspěšný útok dronu na ruský systém PVO 2S6 Tunguska.

Ukrajinská kontrarozvědka SBU rovněž zveřejnila video, které ukazuje ničení rozmanitých ruských systémů PVO z poslední doby, které zřejmě mají na svědomí drony RAM X. Zlikvidovaly 2 odpalovací zařízení a radarové vozidlo systému Buk, 2 systémy Tor, a ještě jednu další Tungusku. Vesměs jde o velmi nákladné systémy, které Rusko jen tak nenahradí.

Drony RAM X mají v hledáčku i další cenné zbraňové systémy. Video z 10. dubna ukazuje úspěšný útok dronu na multifunkční systém pro elektronický boj Borisoglebsk-2. Komentátoři se pozastavují nad tím, že ruský systém zjevně nedokázal zastavit ani útočný dron, ani průzkumný dron, který tento útok natáčel. Rusové sami přiznávají, že jejich mobilní PVO, kterou lze použít proti podobným dronům, není z nejkvalitnějších.

Pokud jde o původ dronu obestřeného tajemstvím, jméno RAM X naznačuje, že by mohlo jít o vylepšenou variantu sebevražedného dronu RAM II, který vyrábí ukrajinská společnost CDET. Stejná společnost má na svém kontě i velmi úspěšný průzkumný dron Leleka-100, který vydrží ve vzduchu až 2 hodiny a je vhodný pro průzkum a řízení palby vzdálenějších oblastí.

Kritickou výhodou dronu RAM X oproti ruskému Lancetu by měla být nízká pořizovací cena, která je zlomkem ze 30 tisíc dolarů za Lancet, a s ní spojená produkce mnohem většího počtu těchto dronů, než kolik Rusko zvládne vyrobit Lancetů. Čas ukáže, jak si drony RAM X povedou.

Via: Forbes

Přečtěte si také:

2024-04-28T12:53:46Z dg43tfdfdgfd