PLANETáRNí VěDCI HLEDAJí KOSMICKý PRACH NA STřECHáCH STAROBYLýCH KATEDRáL. KROMě HOLUBů TAM TOTIž NIKDO NECHODí

Britští planetární vědci pátrají po kosmickém prachu na poměrně neobvyklých místech: na střechách starobylých katedrál. Upozornil na to magazín...

Britští planetární vědci pátrají po kosmickém prachu na poměrně neobvyklých místech: na střechách starobylých katedrál. Upozornil na to magazín The Guardian.

Odhaduje se, že každoročně na povrch naší planety dopadne cca 5 200 tun mimozemského kosmického prachu – mikrometeoritů o velikosti 50 mikronů až 2 milimetry, které nebyly zničeny během průletu atmosférou. Relativně snadno je můžete nalézt např. v Antarktidě, jenže expedice na podobná místa jsou velmi nákladné.

Proto může být lepší zaměřit se na monumentální stavby typu Canterburská katedrála, které mají velké střešní plochy, po nichž se navíc obvykle nepohybuje příliš mnoho lidí.

Aby se zabránilo kontaminaci, odborníci při své práci používají ochranný oděv. Získaný materiál následně v laboratoři pečlivě prohlížejí pod mikroskopem a extrahují z něj mikrometeority pro účely dalšího výzkumu. Ten by nám mj. mohl přinést další zajímavé poznatky o počátcích tzv. prebiotické evoluce.

„V minulosti na Zemi dopadalo více prachu, možná 1000krát více prachu než dnes,“ konstatoval badatel Martin Suttle v rozhovoru pro výše zmíněný The Guardian.

„Tento prach obsahuje spoustu látek, které jsou atraktivní coby výchozí suroviny pro ranou prebiotickou chemii, věci, které se jinak na zemském povrchu nevyskytují,“ dodal.

Přečtěte si také:

2024-03-28T16:23:36Z dg43tfdfdgfd