MISE ČCHANG-E 6 JE V PLNéM PROUDU, ČíNA NA MěSíC POTAJí POSLALA I MINIATURNí ROVER

Mise Čchang-e 6, v rámci níž chce Čína poprvé dopravit na Zemi vzorky z odvrácené strany Měsíce, je v plném proudu. A zdá se, že její součástí...

Mise Čchang-e 6, v rámci níž chce Čína poprvé dopravit na Zemi vzorky z odvrácené strany Měsíce, je v plném proudu. A zdá se, že její součástí je i jedno zařízení, o němž dosud nebylo nic zveřejněno.

Vesmírný reportér Andrew Jones na snímcích sdílených China Academy of Space Technology zaznamenal něco, co vypadá jako „mini rover“ připojený k boku landeru.

Co přesně Čína s tímto roverem zamýšlí udělat, zatím zůstává záhadou. Jeho životnost však pravděpodobně nebude příliš dlouhá (podle odborníků je totiž nepravděpodobné, že by dokázal bez poškození přečkat lunární noc).

Připomeňme, že cílem mise Čchang-e 6 je během nadcházejících měsíců prozkoumat jižní okraj obrovského impaktního kráteru známého jako Apollo Basin.

Pokud vše půjde podle plánu, vědci dostanou příležitost analyzovat více než 4 kg vzorků z této oblasti a získat tak další zajímavé poznatky o odvrácené straně naší přirozené družice.

Sonda Čchang-e 6 včera (tedy ve středu 8. května) úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu Měsíce. O přistání na jeho povrchu by se pak měla pokusit počátkem června.

Přečtěte si také:

2024-05-09T17:50:11Z dg43tfdfdgfd