ANI PO DVOU LETECH OD TRAGICKé HAVáRIE BOEINGU 737 CHINA EASTERN VYšETřOVATELé NEODHALILI PříčINU

Před více než dvěma roky – 21. března 2022 – šokovaly svět záběry letadla Boeing 737-89P, padajícího prakticky kolmo k zemi. Jednalo se o stroj letecké...

Před více než dvěma roky – 21. března 2022 – šokovaly svět záběry letadla Boeing 737-89P, padajícího prakticky kolmo k zemi. Jednalo se o stroj letecké společnosti China Eastern Airlines, který v té době letěl na pravidelné vnitrostátní lince 5735 z mezinárodního letiště Changshui v Kchun-mingu na mezinárodní letiště Baiyun v Kantonu. Prudký náraz do země nepřežil nikdo ze 123 cestujících a 9 členů posádky.

Rok po havárii vydala Čínská agentura pro civilní letectví (CAAC) předběžnou zprávu, která však nepřinesla nic konkrétního. Uvedla v ní, že nebyly zjištěny žádné abnormality v rádiové komunikaci ani v řídicích pokynech mezi posádkou a řízením letového provozu. Letadlo bylo letuschopné, mělo všechny potřebné prohlídky a personál splňoval veškeré požadavky. Vliv, dle dostupných informací, nemělo ani počasí.

Ani po roce nejsou jasné příčiny havárie Boeingu 737 v Číně. Vyšetřování probíhá, konec je v nedohlednu

Vyšetřování pokračuje

CAAC také uvedla, že při havárii byly těžce poškozené obě černé skříňky, které byly následně odeslány do Washingtonu k podrobnější analýze. Od té doby nebyly publikovány žádné další podrobnosti. Odborníci na letectví nejčastěji označovali za možnou příčinu technickou závadu na letadle, nebo sebevražedné jednání někoho z posádky.

Byl pilot sebevrah? Ani půl roku po havárii Boeingu 737 China Eastern Airlines není jasná příčina

Dle webu AV Herald, který publikuje zprávy o nehodách a incidentech v komerční letecké dopravě, přišly další zprávy až 22. března tohoto roku, tedy dva roky po tragédii. CAAC vydala další prohlášení, ve kterém víceméně pouze zopakovala předběžné závěry z předchozího roku – tedy zejména že nebyly zjištěny žádné problémy s letadlem ani s posádkou.

Agentura si stanovila jako úkoly provést speciální technickou analýzu konstrukce letadla, systémů řízení, motorů a dalších trosek a analyzovat polohu letadla a jeho klíčových řídicích prvků před pádem na zem. Odeslala důležité trosky, jako jsou součásti motoru a řídicího systému, k prozkoumání do laboratoře, aby se zjistila příčina poškození.

Další šetření se zaměřilo na posádku – odborníci zjišťovali její zdravotní stav, způsobilost, výcvik, kvalifikaci a další atributy. Prošetřovala se také kvalifikace podpůrného personálu, včetně pracovníků řízení letového provozu, jejich pracovních podmínek a vybavení na letišti, ze kterého stroj v inkriminovaný den odlétal.

Všechno bylo v pořádku

Aktuální předběžná zpráva v podstatně nepřinesla nic nečekaného ani vysloveně nového. Posádka měla platné licence a veškerá osvědčení a všichni splňovali stanovené podmínky, včetně doby práce a povinného odpočinku.

Také způsobilost letadla byla prý v souladu s požadavky – nebyly zjištěny žádné závady na systémech letadla ani na jeho konstrukci a motorech. Kvalifikace personálu řízení letového provozu odpovídala požadavkům a v době incidentu nedošlo k žádným abnormalitám v rádiové komunikaci nebo v povelech.

Vzdušný prostor, ve kterém se letadlo nacházelo, nebyl v době incidentu hlášen jako nebezpečný. Naložení letadla bylo provedeno správně a nebylo deklarováno žádné nebezpečné zboží. Zpráva končí informací, že vyšetřovací tým bude nadále provádět experimentální ověřování a analýzu příčin incidentu.

Předběžná zpráva, vydaná dva roky po havárii, tak vyvolává frustraci z nedostatku odpovědí a velmi malého pokroku ve vyšetřování, což určitě bude pro veřejnost a rodiny obětí zklamáním. Přestože byly údajně provedeny rozsáhlé analýzy, příčiny stále zůstávají nejasné, což vyvolává otázky ohledně efektivity vyšetřovacích metod a jejich transparentnosti.

Přečtěte si také:

2024-04-25T09:56:26Z dg43tfdfdgfd