ČíNA TVRDí, žE SE VáLKY RUSKA PROTI UKRAJINě NEúčASTNí, MíROVOU KONFERENCI ALE PODPOří

Peking se neúčastní války Ruska proti Ukrajině, prohlásil v úterý čínský prezident Si Ťin-pching během rozhovorů s německým kancléřem Olafem Scholzem. Scholz dodal, že se s čínským prezidentem dohodli na podpoře mírové konference o Ukrajině, která se uskuteční ve Švýcarsku.

Čína není stranou ani účastníkem ukrajinské krize, uvedl Si Ťin-pching a dodal, že Peking vždy "podporoval mírová jednání svým vlastním způsobem".

Čína by podpořila i mezinárodní mírovou konferenci, ale Rusko a Ukrajina by ji musely akceptovat, řekl čínský lídr. Moskva zatím odmítla pozvání na konferenci o míru na Ukrajině, která se má konat v červnu ve Švýcarsku. Čína účast na této konferenci zatím nepotvrdila.

Peking je blízkým spojencem Moskvy. Neustále se objevují obvinění, že čínské společnosti dodávají Rusku takzvané zboží dvojího užití, které může být používáno pro civilní i vojenské účely.

Německý kancléř se setkal s čínským prezidentem v poslední den třídenní cesty do Pekingu. V úterý vyjádřil přesvědčení, že Berlín a Peking by mohly pomoci dosáhnout "spravedlivý mír" na Ukrajině.

"Čína a Německo mají v úmyslu intenzivně a pozitivně koordinovat podporu organizace konference na vysoké úrovni ve Švýcarsku a budoucích mezinárodních mírových konferencí," napsal Scholz na síti X po setkání s čínským prezidentem v Pekingu.

Čínský lídr dříve v úterý řekl, že Peking by podpořil mezinárodní mírovou konferenci, ale Rusko a Ukrajina by ji musely akceptovat.

Konference se bude konat 15. až 16. června ve středisku Bürgenstock na břehu Vierwaldstattského jezera. Očekává se účast nejvyšších vládních představitelů z desítek zemí. Jednat by měly o plánu, který v uplynulých měsících vypracovali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis.

Na konferenci by mohl přijít americký prezident Joe Biden, který má 13. - 15. června na programu účast na summitu G7 v sousední Itálii, informoval švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung.

2024-04-16T16:21:29Z dg43tfdfdgfd