ČESKé ZDRAVOTNICTVí PřIPOMíNá TITANIC. PODLE EXPERTů BY MěLO VýRAZNě UBýT NEMOCNIC

Do počtu nemocnic nechce žádný politik říznout, řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Vzhledem k rozsáhlé síti dálnic by prý zredukování počtu zdravotnických zařízení vedlo k efektivnímu snížení nákladů. Ekonom rovněž popsal zásadní rozdíl mezi státním a soukromým zdravotnictvím a zvážil jeho roli v tuzemském prostředí.

Problém českého zdravotnictví podle Kovandy spočívá v tom, že má každé větší město vlastní nemocnici. „Mít zdravotnické zařízení za rohem je sice pro občany uklidňující, ale současně to brání v soustředění kvalitní lékařské péče do spádovějších oblastí,“ pronesl.

K TÉMATU: V Česku chybí další lék. Výpadky dodávek pokračují, nic se nezlepšilo, stěžují si experti

„V mezinárodním srovnání máme velmi hustou síť nemocnic. Politici se však do tohoto stavu bojí říznout, jelikož by si je lidé pamatovali jako ty, kteří nechali zrušit zařízení právě v místě jejich bydliště,“ poznamenal Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank.

Redukování počtu nemocnic by tak podle něj výrazně snížilo celkové náklady. Podnikatel v oblasti soukromé zdravotní péče Sotirios Zavalianis připomněl, že mnoho takových zařízení bylo postaveno v době, kdy lidé nemohli cestovat za svými lékaři.

„Tato síť zůstala zachována, momentálně je na našem území na 178 zdravotnických zařízení. Jsem přesvědčen, že mělo dojít k radikálnímu snížení počtu akutních nemocnic a zefektivnění těch zbylých,“ pronesl Zavalianis ve vysílání CNN Prima NEWS.

České zdravotnictví podle podnikatele náraz do zdi nečeká. „Tato oblast připomíná Titanic, který se ne a ne potopit. Výrazné problémy nečekají ani příští vládu. Nikdo na Václavském náměstí nedemonstruje, takže není důvod pro nějakou politickou snahu zasáhnout,“ shrnul podnikatel.

Kovanda mimo jiné připomněl, že ve státech s rozvinutější tržní ekonomikou tvoří soukromý sektor značnou část zdravotnictví. „Lidé jsou například v USA pojištěni proti konkrétním nemocem. Pokud onemocní něčím jiným, mají smůlu. Pokud by chtěl někdo toto zavést i u nás, politicky by ihned padl,“ přiblížil.

Čeští pacienti jsou podle ekonoma „extrémně citliví ohledně financování této oblasti“, takže větší podpora soukromého segmentu ze strany státu by byla politicky nepříznivým krokem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sněmovna schválila růst příspěvků na péči pro zdravotně postižené. Návrh opozice neprošel

2024-04-16T20:29:17Z dg43tfdfdgfd