ČESKO EVIDUJE VýPADEK LéKU ALGIFEN. LéKAřI ZNAJí ALTERNATIVY

Ministerstvo uvedlo, že v rámci pravidelného jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčiv dostalo informaci, že navzdory původním informacím nakonec dojde ke krátkodobému výpadku léčivého přípravku na předpis Algifen NEO.

"Společně se Státním ústavem pro kontrolu léčiv jsme se v momentě, kdy byl výpadek potvrzen, obrátili na odborníky v oblasti léčiv a jsem rád, že můžeme říci, že léčivý přípravek ve výpadku má alternativu dostupnou v dostatečném množství. Výpadek je podle informací od dodavatele krátkodobý. Každý pacient během tohoto období dostane léčbu, kterou potřebuje," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Podle zástupců lékařů se pacienti užívající tento lék mají obrátit na svého ošetřujícího lékaře, který určí vhodný postup a nabídne odpovídající alternativu předepsaného léčiva vázaného na lékařský předpis.

Pověřený ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Jakub Velík potvrdil, že k přerušení dodávek došlo z výrobních důvodů na straně výrobce, přičemž opakovaně došlo i k posunutí předpokládaného data obnovení dodávek z důvodu nedostupnosti jedné z léčivých látek. "V současné chvíli intenzivně jednáme s držitelem rozhodnutí o registraci o urychlení následné dodávky dotčeného léčivého přípravku," dodal.

2024-04-16T12:55:35Z dg43tfdfdgfd