ČERNý KAšEL řáDí, Má DRUHOU OBěť. MINISTERSTVO SE ZMíNILO O DALšíCH VAKCíNáCH

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

"Zájem o očkování proti černému kašli je opravdu extrémní, za poslední dva týdny se nechalo očkovat na 12 tisíc zájemců a tento týden putuje k lékařům ještě 10 tisíc dříve objednaných dávek. Aktivně jednáme o dodání dalších vakcín ze zahraničí, nyní zejména s Kanadou," uvedlo ministerstvo na síti X.

Z veřejných údajů tento týden vyplynulo, že v Česku zemřel druhý člověk nakažený černým kašlem. Zemřelé pacientce bylo 84 let a měla i další zdravotní problémy. Během jednoho týdne přibylo 1151 nových případů, od začátku roku jich bylo zaznamenáno celkem 4253. Počty případů jsou tak v současné době nejvyšší od 60. let minulého století, jak vyplývá z týdenní zprávy zveřejněné Státním zdravotním ústavem (SZÚ).

Černý kašel nebo také pertuse je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Příznaky se obvykle objevují 7 až 10 dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout dokonce až po 21 dnech.

Příznaky se zprvu podobají běžnému nachlazení, jde o kýchání, rýmu či horečku. Slabý kašel časem nabývá na závažnosti, záchvaty jsou intenzivnější. Nakažený vykašlává hustý průhledný hlen, často to doprovází zvracení. 

Nejzávažnější formy nemoci postihují malé děti, u nichž se mohou projevit vážné komplikace. Zahrnují zápal plic a encefalopatii (onemocnění mozku), může dojít až k úmrtí. U dospělých či dospívajících se mohou vyskytnout krátkodobá neschopnost dýchat, zlomená žebra, výhřez konečníku a kýla.

2024-03-28T10:12:28Z dg43tfdfdgfd