ČERNé VRTY A NEEKOLOGICKé ZALéVáNí. MINISTERSTVO čELí KRITICE KVůLI DRAžšíMU POVOLENí STUDNY

Zvýšení počtu nelegálních vrtů hrozí podle studnařů v případě, že se poplatek za povolení na stavbu studny zvýší z původních 300 korun na plánovaných 10 tisíc korun. Změna přichází společně s novým stavebním zákonem. Upravený ceník nejrůznějších povolení v souvislosti se stavbou bude platit od 1. července tohoto roku. Tématu se věnuje CNN Prima NEWS.

Vlastní voda jen za cenu elektřiny pro čerpadlo. V době mnohdy obrovských poplatků za vodné a stočné se jedná o vysněnou záležitost pro čím dál více lidí. Samotné papírování kolem studny se ale nově každému zájemci pořádně prodraží.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výhodnější nákupy v Polsku brzy skončí, říká Prouza. Zmínil zboží, které se vymyká trendu

„Pokud se dosud jednalo o 16 tisíc korun, nyní hovoříme o částce okolo 30 tisíc korun,“ vysvětloval pro CNN Prima NEWS jeden z majitelů vrtané studny Martin Knajbl. I s prací náklady v průměru vystoupají až na 100 tisíc korun. Taková věc se nezamlouvá ani farmářům, kteří musí řešit zásobování vodou.

„Koupil jsem několik let nepoužívaný kravín, studna již byla vybudovaná, ale stojí na cizím pozemku. Musím tedy řešit vrt, abych uživil drůbež,“ popsal redakci soukromý hospodář Tomáš Jelen. Předpokládaná vyšší částka mu nyní dělá vrásky na čele.

Nárůst ceny za povolení vadí i zahrádkářům, podle kterých bude velká část lidí raději dál zalévat neekologicky pitnou vodou z veřejného vodovodu než povrchovou z nové studny.

„To je neskutečné, za co všechno chce vláda peníze,“ stěžuje si jeden z majitelů zahrádky. Podle vrchní ředitelky Sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování Leony Gergelové Šteigrové je však podobný krok ekonomicky pochopitelný.

„Rozumím, že se může toto navýšení jevit jako enormní, ale je nutné vzít v potaz, že na tento poplatek už 20 let nikdo nesáhnul,“ uvedla pro CNN Prima NEWS. Studnaři jsou ale přesvědčeni o tom, že kvůli zvýšení poplatků přibude těch, kteří si na svém pozemku vykopou a vyvrtají studnu načerno. Podle Knajbla takové navýšení nikdo nečekal.

Ruční vrtáky určené pro studny na povrchovou vodu se dají na internetu pořídit už od 3 tisíc korun. Vyvrtat desetimetrovou díru je přitom otázka jednoho odpoledne.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Senior vyhrál tvrdý boj o vrácení přeplatku za energie. Pomohla až reportáž CNN Prima NEWS

2024-03-29T19:28:46Z dg43tfdfdgfd