ČARODěJNICE V OHROžENí: METEOROLOGOVé VYDALI VýSTRAHU, LIDé BY NEMěLI ROZDěLáVAT OHEň

Na jihozápadě Moravy platí od pondělí výstraha před vznikem požárů. Kvůli suchu, vysokým teplotám a zesilujícímu větru se ale varování postupně rozšíří na další území České republiky. Riziko by mělo klesnout až v pátek, kdy se objeví přeháňky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Mezi tlakovou níží nad západní až severozápadní Evropou a tlakovou výší nad východní Evropou k nám bude nadále proudit teplý vzduch od jihu. S ohledem na rostoucí teploty a mírný až čerstvý vítr bude postupně narůstat nebezpečí vzniku požárů,“ uvedli meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Překvapí saharský prach meteorology? Příznivou předpověď pro Česko může hodně ovlivnit

Od pondělního rána je výstraha vyhlášená pro většinu Jihomoravského kraje, východní část Vysočiny a také Dačicko v Jihočeském kraji. „Oblast s vysokým rizikem vzniku požárů se bude vzhledem k rostoucím teplotám a zesilujícímu větru rozšiřovat téměř na celé území ČR s výjimkou severovýchodní Moravy a Slezska a krajního západu Čech,“ sdělil ČHMÚ. V úterý a ve středu by měly zejména na Českomoravské vrchovině nárazy větru dosáhnout až 70 km/h.

Lidé by při zvýšeném riziku vzniku požárů neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem či používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Je třeba řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Meteorologové doporučují také úsporné hospodaření s vodou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ovocnáři po ničivých mrazech: 500 ze 700 hrozí krach, škody přesáhly miliardu korun

2024-04-28T09:30:08Z dg43tfdfdgfd