ÍRáN VERSUS IZRAEL. ZE SPOJENCů JSOU ZARYTí NEPřáTELé, VšECHNO ZMěNILA ISLáMSKá REVOLUCE

Izrael a Írán jsou už po dekády nepřátelé na život a na smrt, vždy tomu tak ale nebylo. Krátce po vzniku státu Izrael s ním Teherán navázal relativně silné diplomatické vztahy. Příklon Íránu k Západu ale utnula islámská revoluce, po které se ze spojenců stali zapřísáhlí nepřátelé, píše Al-Džazíra.

Írán v noci na neděli poslal na Izrael rakety a drony, jen díky efektivní protivzdušné obraně židovského státu útok neskončil masakrem. Jen málokdo si teď dokáže představit, že by Írán někdy s Izraelem své vztahy normalizoval. Přitom v minulosti měly k sobě oba státy paradoxně blízko, ačkoli nenávist Íránu vůči Židům se táhne historií až do dob starověké Persie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry mohutného íránského útoku. Rakety nad nejposvátnější oblastí a izraelská obrana v akci

Když v roce 1948 vznikl stát Izrael, tak jednoznačné to nebylo. Írán se sice proti procesu postavil, ale obratem společně s Indií a tehdejší Jugoslávií navrhl tvorbu federálního státu, v němž by Arabové a Židé žili pospolu v oddělených kantonech, ale s jednotným parlamentem. Jedině tak se prý dalo zabránit nepokojům, které následovaly, popsal web katarské Al-Džazíry.

Začalo to spojenectvím

I přes své výhrady navázal Írán s Izraelem po vzniku židovského státu diplomatické vztahy. Byl dokonce po Turecku druhou muslimskou zemí, která tento stát uznala. V době vzniku Izraele totiž v Íránu vládl šáh Muhammad Rezá Pahlaví, jenž se chtěl pomocí pragmatického uznání Izraele dostat blíže k Západu.

Režim Pahlavího proto s židovským státem v průběhu let začal více kooperovat. Írán posílal do Izraele ropu, ten obratem pomohl Íránu při jeho šarvátkách s Irákem. V Teheránu tehdy působili i izraelští diplomaté. Izrael s Íránem dokonce začal stavět ropovod do Evropy a židovská země od Teheránu dostala na projekt peníze, jenže zhoršení vzájemných vztahů způsobilo, že z něj nakonec sešlo. Švýcarský soud v roce 2015 rozhodl, že má Izrael vrátit Íránu miliardu dolarů, k transferu ale nikdy nedošlo, napsal web Times of Israel.

Vztahy Izraele a Íránu drasticky proměnila islámská revoluce v Íránu v roce 1979. Už několik let před ní ale v zemi rostl politický, společenský i náboženský odpor vůči Izraeli. Převrat tyto procesy dokonal. Náboženští fundamentalisté svrhli šáha a k moci se dostal duchovní vůdce Rúholláh Chomejní.

Írán po revoluci okamžitě zpřetrhal diplomatické vazby s Izraelem, zrušil letecká spojení mezi oběma zeměmi a z izraelské ambasády v Teheránu se stalo palestinské velvyslanectví. Od těch dob chce Írán zničit Izrael, respektive sionistický režim, protože tento stát přestal uznávat.

Snaha zničit Izrael

S růstem mocenského vlivu Íránu začala země podporovat nejrůznější skupiny na Blízkém východě, aby mu pomohly s bojem proti Izraeli. Na konci minulého století začal sílit vliv Hamásu, Hizballáhu a dalších přidružených frakcí. To už se k moci v Íránu dostal duchovní vůdce Sajjid Alí Chameneí, nástupce Chomejního, který tam vládne dodnes.

Ve 21. století se pak rozjela nová kapitola izraelsko-íránských vztahů. Obě země se vzájemně obviňují z četných útoků, atentátů nebo kybernetických úderů. Významným motivem jsou také jaderné zbraně. Izrael se k jejich vlastnictví nikdy nepřiznal, ale zřejmě jimi disponuje. A snaží se o to, aby je Írán nikdy nevyvinul.

Výzkumná střediska Íránu jsou proto častým cílem izraelských útoků, stejně jako nejvýše postavení íránští vědci. Írán je na druhé straně vrchním sponzorem Hamásu, který loni spáchal teroristický útok na Izrael a uvrhl tak Blízký východ do další války.

Do ní se Írán po sérii nepřímých útoků zapojil v noci na neděli, když podnikl rozsáhlý dronový a raketový úder na Izrael.

2024-04-15T06:06:36Z dg43tfdfdgfd