ZáMěNA DěTí, KóMA I SMRT. TRAGéDII NA BULOVCE PřEDCHáZELY I JINé OMYLY LéKAřů, JAK SKONčILY?

Tragické následky běžných zákroků nebo výměny dětí. Za pochybení v tuzemských nemocnicích už v minulosti padaly vysoké tresty i odškodnění. Často také došlo na zákaz činnosti. Soudy se ale zpravidla táhnou dlouhé roky a rodinám peněžité odškodnění jejich blízké nevrátí. Tématu se redakce CNN Prima NEWS věnuje v souvislosti s fatální záměnou pacientek v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, která vyústila v potrat zdravé ženy.

Adámek po operaci skončil v kómatu

Tragický případ se odehrál v květnu 2017 v Pardubické nemocnici. Tehdy osmiletý Adámek začal čtyři dny po operaci mandlí náhle krvácet. Sestry ho samotného pouze s matkou poslaly na ambulanci. Bohužel, než se podařilo sehnat odbornou pomoc, následky byly již nevratné.

ČTĚTE TAKÉ: Lékaři z Bulovky jsou po tragické záměně pacientek mimo službu, řekla mluvčí

„Série pochybení byla tak složitá, že se v krátkosti vysvětlit nedá. Zpočátku mu neposkytli účinnou první pomoc a následně vinou různých konsekvencí došlo k přesunu pacienta, který byl nešťastný a nesprávný,“ uvedl státní zástupce Lukáš Hrubý.

Chlapec je už sedm let v takzvaném bdělém kómatu. „Nikdo nevěděl, co má dělat. Kam má volat. Bylo špatně úplně všechno,“ vzpomínala Adámkova maminka. „ORL specialista se tam dostavil za 13 minut. ARO za 19. A primář za 22 minut. Všichni byli v nemocnici,“ doplnil Jan Vyčítal, otec chlapce.

Lékařka a sestra za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti dostaly podmínky a zákaz činnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fatální záměna pacientek. Zdravé ženě na Bulovce měli omylem provést potrat

Kojenec zemřel kvůli přesolenému roztoku

Tragédií skončilo také ošetření teprve patnáctiměsíčního kojence v nemocnici v Domažlicích z března 2020. Poté, co polkl syrové fazole, mu primář dětského oddělení naordinoval výplach žaludku solným roztokem. Jenže nastaly komplikace.

„Otočila jsem ho na bok, vyzvracel se. Sháněla jsem sestru. Ta malého vzala a běžela s ním na ošetřovnu,“ cituje MF DNES matku dítěte.

Přesolený roztok dítěti způsobil otok mozku. Po několika hodinách v nemocnici zemřelo. Za usmrcení z nedbalosti uložil soud lékaři dvouletou podmínku a tříletý zákaz činnosti. Rodiče dítěte se líčení neúčastnili.

„Asi nelze úplně hodnověrně popsat pocity někoho, kdo ztratí dítě z těchto příčin,“ pronesl Petr Řehoř, zmocněnec pozůstalých.

Seniorku nechali v ukrutných bolestech

V květnu 2010 přijala Nemocnice ve Frýdku-Místku čtyřiasedmdesátiletou ženu s bolestmi břicha. Lékaři jí naordinovali tři klystýry. Její problémy se tím však ještě zhoršily.

Poslední, co seniorka svému synovi řekla, bylo, že umírá v ukrutných bolestech. „Maminka mě velmi zarazila větou, že ten první klystýr byl tak brutální, že křičela na celou nemocnici. O půl jedné v noci maminka volala na můj mobilní telefon, že má takové bolesti, že umírá,“ vyprávěl syn zesnulé Pavel Olšovský.

Lékař ji ale odmítl osobně zkontrolovat a jenom jí na dálku naordinoval opiáty na uklidnění. Když ji ráno v kritickém stavu objevil jiný lékař, už se mu nepodařilo ženu zachránit. Po třech týdnech v kómatu kvůli protrženému střevu zemřela. Lékař dostal pokutu 150 tisíc korun a tříletý zákaz činnosti.

Sestra zaměnila novorozence

Následky pochybení v nemocnicích ale nemusí být jen smrtelné. Známý je též případ Nikolky a Verunky z konce roku 2006. Novorozence v třebíčské porodnici zaměnila sestra. Podezřelé jí nepřišlo ani to, že bylo jedno z dětí náhle o půl kila těžší.

„Sestřička mi řekla, že váhy vyměnili, protože jim nešly počítače, ale že děti jsou dobře,“ pronesla maminka Nikolky Jaroslava Čermáková.

„Ženská je po porodu tak unavená, že vůbec nepřemýšlí, že by jí mohli donést jiné dítě,“ nastínila Jaroslava Trojanová, maminka Verunky.

Rodiče cizí dítě vychovávali deset měsíců. Soud jim nakonec po letech tahanic uznal dohromady více než třímilionové odškodnění.

Vedle toho již v Česku v minulosti došlo také k záměně u embryí, a to na brněnské reprodukční klinice. Chyba se v roce 2016 dotkla dvou cizineckých párů. Případ tehdy skončil pokutou 800 tisíc korun a mimosoudním finančním vyrovnáním.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Omylem provedený potrat je trestný čin. Poškozená může vysoudit miliony, tvrdí právníci

2024-03-28T21:11:32Z dg43tfdfdgfd