ZáHADA FRANCOUZSKéHO EXCALIBURU: 1300 LET PRý BYL V KAMENI, TEď NAJEDNOU ZMIZEL

K meči se váže dlouhá historie s původem v prastarých hrdinských eposech, a ve městě Rocamadour jsou z jeho zmizení nesmírně nešťastní. Byl totiž ikonickým artefaktem, který k místnímu hradu lákal turisty i nadšence do rytířských bájí.

Legendární meč nebyl pro zloděje rozhodně snadnou kořistí. Středověké město Rocamadour je vbudované do členitého skalního útesu, a právě do něj byl prastarý meč zaražený. A nejenže tam podle toho, co se vypráví, trčel 1300 let, ale také ho ke skále pevně přikovali. A aby toho nebylo málo, nacházel se ve výšce skoro deseti metrů nad zemí.

Píseň o Rolandovi

Zmizelý meč nemá s králem Artušem nic společného, i tak mu ale říkají „francouzský Excalibur“. Zbraň se jmenuje Durandal a vypráví o něm jedna z nejstarších francouzských literárních památek vůbec – Píseň o Rolandovi. Podle tohoto veršovaného hrdinského eposu z 11. století má meč magické schopnosti a Karel Veliký ho kdysi dostal od samotného anděla.

Mohlo by vás zajímat: Meč Jana z Rottalu, zbraň lidu: Na Moravě potlačil povstání, nyní opět spatří světlo světa

Od Karla Velikého ho získal právě rytíř Roland, a když mu při bitvě v průsmyku Roncevaux v roce 778 hrozila smrt z rukou nepřítele, pokusil se meč zlomit o kámen, aby se nedostal do rukou baskické armády.  Vůbec mu to nešlo a ze zoufalství jej vyhodil do vzduchu a prosil archanděla Michaela o pomoc. Meč pak podle toho, co se v Rocamadouru vypráví, s andělovou pomocí uletěl stovky kilometrů a zabodl se právě do rocamadourského útesu vedle místního kláštera.

Malebné město a sýr

Škoda, která městu krádeží vznikla, ale tak či tak není nijak devastující. Jak píší mnohá francouzská média, ukradený meč byl pouhopouhou kopií bez jakékoliv hodnoty, snad kromě symbolické. Není to navíc poprvé, co jej někdo ukradl, právě proto ho tentokrát přikovali a umístili tak vysoko. Jak je ale vidět, ani tohle nepomohlo.

Na rozdíl od Excaliburu šel meč samozřejmě ze skály vyndat bez větších problémů. Však ho také v roce 2011 městské zastupitelstvo zapůjčilo na výstavu do muzea v Clunyjském paláci. Na cestě ho ale tehdy doprovázel městský kancléř a příslušník bezpečnostní služby, kopie - nekopie.

S jeho ztrátou se teď v Rocamadouru budou muset nějak vyrovnat. Meč byl jednou z hojně navštěvovaných místních atrakcí. O turisty tam ale pravděpodobně ani tak nebudou mít nouzi – město bylo v roce 2016 vyhlášeno nejmalebnějším ve Francii, a navíc je známé díky svému vyhlášenému kozímu sýru.

Zdroj: Actu.fr, La Dépêche, Le Figaro, Le Parisien.

Video, které jste mohli minout: Obrana hradu, pranýř i zhýralý kněz Bohuta. Kingdom Come: Deliverance II ukázal nové záběry

2024-07-05T05:09:33Z dg43tfdfdgfd