ZáBěRY MOHUTNéHO íRáNSKéHO úTOKU: RAKETY NAD NEJPOSVáTNěJší OBLASTí A IZRAELSKá OBRANA V AKCI

Írán v noci na neděli zaútočil na Izrael. Tamní armáda však tvrdí, že sestřelila většinu z více než 300 raket a dronů. Záběry z útoku se šíří po sociálních sítích. České velvyslanectví v Izraeli sdílelo video, na němž je vidět, jak rakety prolétly i nad Chrámovou horou.

Írán za uplynulou noc na Izrael vyslal přes 300 dronů a raket, uvedla izraelská armáda s tím, že 99 procent z nich sestřelila. Armádní mluvčí Daniel Hagari řekl, že „funkčnost armády zůstala plně zachována“ a velení diskutuje o dalších strategických možnostech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás odmítl návrh dohody o rukojmích v Gaze. Izrael bude dál usilovat o likvidaci hnutí

Po sociálních sítích se začaly šířit záběry z útoku, na nichž je vidět obloha plná raket i práce izraelského systému protivzdušné obrany Iron Dome.

Jak na síti X informovalo české velvyslanectví v Izraeli, rakety prolétly také nad Chrámovou horou, tedy nejposvátnějším místem judaismu.

Agentura Nexta na sociálních sítích také sdílela záběry z íránského Teheránu, kde lidé oslavují útok. Je na nich vidět, jak jezdí na motorkách s vlajkami a odpalují ohňostroje. Pravost záběrů z Izraele ani Íránu však zatím nelze nezávisle ověřit.

Izraelská i světová média zmiňují jen malé způsobené škody, většinu útočících dronů a střel se podařilo zlikvidovat, řadu z nich ještě mimo izraelský vzdušný prostor.

Podívejte se, jak funguje Iron Dome:

Americký Institut pro studium války si podle listu The Times of Israel všiml, že noční íránský útok měl společné rysy s ruským způsobem vysílání dronů a raket na Ukrajině. „Rusko tam experimentovalo s kombinacemi balistických střel a střel s plochou dráhou letu společně s íránskými drony,“ podotýká institut.

2024-04-14T11:15:34Z dg43tfdfdgfd