Trending:


Česko zasáhne další vlna extrémních bouřek. Hrozí kroupy velké jako pingpongový míček

Meteorologové varují před silnými bouřkami, které by měly Česko zasáhnout během podvečera, zejména jižní Čechy. Bouřky by měly doprovázet přívalové srážky, nárazy větru s kroupami. "V Jihočeském kraji mohou být bouřky doprovázené krupobitím o velikosti přes 3 cm, nárazy větru až 90 km/h a přívalovým deštěm o intenzitě 30 mm," varuje pro eXtra.cz meteoroložka Dagmar Honsová.


Srážka aut na Klatovsku: Šest lidí je zraněných, všichni skončili v nemocnici

Vážná nehoda se stala v sobotu odpoledne u Velkého Boru na Klatovsku. Při srážce dvou osobních automobilů byli zraněni všichni účastníci nehody. Sanitky odvezly do nemocnice šest osob, jedna je ve středně těžkém stavu.


Rusko údajně obsadilo obec Sokil. Ukrajina sestřelila 24 ruských dronů

Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že v noci na sobotu sestřelila 24 z celkových 27 ruských dronů cílených na 12 oblastí na Ukrajině. Z žádného z míst nebyly bezprostředně hlášeny žádné oběti. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


Podpora Ukrajiny bude pokračovat, slíbil Starmer Zelenskému. Projednali stoletou dohodu

Nově zvolený britský premiér Keir Starmer slíbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že Londýn bude nadále podporovat Ukrajinu, která se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi. Informovala o tom kancelář ministerského předsedy na svém webu. Zelenskyj na síti X napsal, že státníci spolu mimo jiné projednali přípravu stoleté dohody o partnerství mezi zeměmi.


VIDEO: Tisíce komárů terorizují obyvatele Plzně. Lidé jsou zoufalí, pomoc úřadů nepřichází


Nejelegantnější páry ze zakončení festivalu: Gentleman Bartoška i střídmý Peroutka

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je ve finále. Slavnostní zakončení si nenechala ujít celá plejáda slavných osobností, z nichž jich mnoho přišlo v páru. Pozornost na sebe pochopitelně strhl prezident festivalu Jiří Bartoška (77), který po boku manželky působil jako dokonalý gentleman. Kdo další vypadal elegantně?


AfD ukazuje svou tvář. Cestu Orbána do Moskvy má za mírovou iniciativu

Německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) označila páteční cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy za "mírovou iniciativu". Uvedl to server Yahoo.


Lukašenkovi se udělalo na summitu SCO v Kazachstánu zle

Běloruský prezident Alexander Lukašenko během své nedávné návštěvy na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v Kazachstánu onemocněl. Podle listu Moskow Times to uvedla televize Dožď s odkazem na informované zdroje. Stalo se tak 3. července, 1,5–2 hodiny po jeho příjezdu do Astany. Druhý den, když Lukašenko hovořil na summitu, vypadal bledý a mluvil nejistě, poznamenává kanál. Během akce se Bělorusko stalo členem SCO.


V Česku udeřily silné bouřky


Poplach v Třebotově u Prahy. Místní hlásili střelbu, na místě zasahovala policie

Ve středočeské obci Třebotov nedaleko Prahy zasahovala v sobotu v podvečer policie poté, co byla svědky nahlášená domnělá střelba. Do akce byl zapojen i vrtulník, informovala agentura AKTU.cz.


Tusk zesměšnil Orbána po jeho setkání s Putinem

Polský premiér Donald Tusk se na sociálních sítích dotázal, zda se někdo cítí bezpečněji po setkání maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.


Komentář | Daň z cukru, kterou zvažuje česká vláda, konzumaci cukru či kalorií nesnižuje

Vládní politici rozběhli kampaň za daň z cukru, resp. za slazených nápojů. Vědecky ovšem podložená není. Jediné, co je jisté, je, že zvýší daňové inkaso, které mohou politici přerozdělovat, a že tak zvýší moc státu nad našimi životy.


Výtvarník Petr Sís promluvil na festivalu v Boskovicích o začátcích v USA

Boskovice (Blanensko) - Klášterní sklep v Boskovicích na Blanensku dnes zaplnili návštěvníci besedy s výtvarníkem Petrem Sísem, který patří k nejúspěšnějším současným českým ilustrátorům a dlouhodobě žije ve Spojených státech. Sís promluvil o začátcích kariéry v USA, kde se původně zaměřoval na animované filmy. Prorazil však až s kresbami. Připomněl také svá díla, mezi nimi třeba knihu Nicky & Věra o dětech zachráněných před holocaustem. Zájem...


Tragická smrt mladého cyklisty při závodech: Nepřežil pád při sjezdu z nejvyšší hory Rakouska

Norský cyklista André Drege přišel o život v sobotní královské etapě závodu Kolem Rakouska. Pětadvacetiletý jezdec stáje Coop-Repsol spadl podle informací pořadatelů, na které se odvolal portál laola1.at, ve sjezdu z Grossglockneru a následkům zranění podlehl. Další podrobnosti o nehodě zatím nejsou známy.


Naděje na klid zbraní v Gaze: Hamás slevil ze svých požadavků, izraelské zdroje mluví o „šanci“

Palestinské hnutí Hamás slevilo ze svého požadavku, aby se Izrael nejprve zavázal k eventuálnímu uzavření trvalého příměří, než podepíše dohodu o klidu zbraní. V sobotu o tom informovala agentura Reuters, podle jejíchž zdrojů Hamás přijal americký návrh na pokračování rozhovorů o příměří. Izraelské zdroje obeznámené s průběhem jednání v Dauhá nyní hovoří o „skutečné šanci“ na uzavření příměří.


RECENZE z MFF KV: Cizinec je⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sborník situačních mikrosvětů, který ve světě hledá místo

Ve vedlejší soutěži Proxima na právě probíhajícím 58. ročníku karlovarského festivalu byl uveden formálně nesmlouvavý snímek Cizinec, jenž festivalovému publiku osobně představili režisér Zhengfan Yang a producentka Shengze Zhu. Film se skrze několik epizodických situací ptá, kdy se stáváme cizinci a co vlastně znamená domov.


Klíšťata opět „na lovu“. Češi v klíšťové encefalitidě vedou v celé EU. Chránit se dá přitom očkováním

Česká republika je v současné době zemí s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v celé Evropské unii. Toto nebezpečné virové onemocnění, které může v některých případech skončit i fatálně, má přitom velmi účinnou prevenci, a to ve formě očkování.


Po pádu ve sjezdu zemřel při závodě Kolem Rakouska norský cyklista Drege

Kals (Rakousko) - Norský cyklista André Drege přišel o život v dnešní královské etapě závodu Kolem Rakouska. Pětadvacetiletý jezdec kontinentální stáje Coop-Repsol spadl podle informací pořadatelů, na které se odvolal portál laola1.at, ve sjezdu z Grossglockneru a následkům zranění podlehl. Další podrobnosti o nehodě zatím nejsou známy, Drege jel podle rakouských médií ve skupince uprchlíků.


Biden v bublině osudovosti? Vsugeroval si, že musí být dál prezident, míní amerikanista Lepš

Americký prezident Joe Biden žije v bublině osudovosti, že má být prezidentem i v příštím volebním období, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS amerikanista Jakub Lepš. Podle něj budou v demokratické straně sílit tlaky, aby odstoupil. Komentátor Roman Joch se nicméně domnívá, že jeho nominace je téměř jistá.


Muže v Bobnici zabil padající strom


Reformista Pezeškján zvítězil v prezidentských volbách v Íránu

Teherán - Druhé kolo předčasných prezidentských voleb v Íránu vyhrál reformní kandidát Masúd Pezeškján. Oznámilo to íránské ministerstvo vnitra. Poslanec a kardiochirurg Pezeškján, který se zavázal Írán otevřít světu, zvítězil nad ultrakonzervativním politikem Saídem Džalílím. Vítězi voleb již pogratuloval například ruský prezident Vladimir Putin či vedoucí představitelé Saúdské Arábie. Washington podle agentury AP uvedl, že od výsledků voleb...


Přichází změna, oznámil nový britský premiér. Co lze od Starmera a jeho vlády očekávat?

Velká Británie má novou vládu. Po 14 letech u moci předává Konzervativní strana moc do rukou labouristů v čele s novým ministerským předsedou Keirem Starmerem. Ten sliboval, že se kurz země v mnoha ohledech změní. Co lze od nové Starmerovy vlády očekávat?


Putin stanovil podmínky, za jakých ukončí válku proti Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, aby projednali možné způsoby ukončení války na Ukrajině. Po jednání oba politici na společné tiskové konferenci v Moskvě oznámili výsledky své schůzky a Putin sdělil podmínky ukončení války proti Ukrajině. Uvedl to server Euroactiv.com.


Česko přestalo uznávat ruské nebiometrické pasy. Ruští občané s tímto pasem budou v ČR nelegálně

Česká republika přestala uznávat nebiometrické pasy Ruské federace. Ruští občané, kteří mají tento pas, budou v ČR pobývat nelegálně. Co vedlo vládu k tomuto rozhodnutí?


Vstup Ukrajiny do NATO se stává realitou. Na summitu zazní konkrétní kroky

Spojenci NATO představí na nadcházejícím summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu a oznámí kroky na posílení ukrajinské protivzdušné obrany, informovala agentura Reuters s odkazem na vysoce postaveného amerického činitele.


V pražském Braníku spadl strom na dva lidi, jednoho vážně zranil

V pražském Braníku spadl dnes večer strom na dva lidi. Přibližně třicetiletý muž utrpěl vážné poranění hlavy a žena lehké poranění obličeje.


Starmer po prvním zasedání vlády opět slíbil nový a nesobecký způsob vládnutí

Londýn - Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Při první tiskové konferenci v Downing Street z pozice premiéra nebyl dnes ohledně svých úvodních kroků příliš konkrétní, potvrdil však, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále...


Cyklón Bhola jako neskutečně úderná přírodní katastrofa, která si vzala si na svědomí mnoho lidských životů

Příroda je mocnější než člověk. Jednou za čas to lidem ukáže. Přírodní katastrofy jsou součástí koloběhu života. Jsou napáchány vždy škody, někdy jen na majetku, někdy i na životech.


Čínské vesmírné zbrojení může vést až ke střetu s USA, tvrdí analýza

Čínská militarizace vesmíru může vést až k vojenské eskalaci se Spojenými státy. Tvrdí to zpráva amerického think tanku RAND Corporation, který k tomuto závěru dospěl na základě analýzy čínských zdrojů. Peking je nyní schopen podstupovat daleko větší riziko konfrontace s Američany ve vesmíru.


Na Kutnohorsku po nárazu auta do stromu zemřelo dítě, další dva zranění

Starkoč (Kutnohorsko) - Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku dnes odpoledne zemřelo dítě, řidička a druhé dítě z auta utrpěly středně těžká zranění. Na místo letěl vrtulník záchranné služby z Hradce Králové. Silnice I/17 je nyní kvůli vyšetřování nehody uzavřená, řidiči musí použít objízdnou trasu. Vyplývá to z informací od mluvčích policie a záchranné služby.


Rusko je středověký stát, říká Mark Galeotti

Když vůdce ruské žoldnéřské wagnerovské skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil pochod na Moskvu s cílem sesadit ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, vypadalo to na zásadní krizi ruského státu. Pak ale vzpoura skončila stejně náhle, jako začala. Podle dohody, kterou údajně vyjednal běloruský prezident Alexandr Lukašenko, wagnerovci dostali imunitu za vzpouru a za to se mohli stáhnout do Běloruska. Svět si...


Strach o dalajlamu (89): Duchovní vůdce přiznal operaci kolene, fámy o špatném zdraví odmítá

Tibetský duchovní vůdce dalajlama uvedl, že se zotavuje z operace kolena a cítí se fyzicky fit. Napsala to dnes agentura Reuters, podle níž nejvyšší představitel tibetského buddhismu v den svých 89. narozenin odmítl fámy o svém špatném zdraví. Dalajlama podle webu tibetské exilové vlády podstoupil operaci kolena na konci června v New Yorku.


Lidé si připomněli v Betlémské kapli v Praze výročí mučednické smrti Jana Husa

Praha - Lidé si dnes v zaplněné Betlémské kapli v Praze připomněli výročí mučednické smrti Jana Husa, jenž v ní počátkem 15. století kázal. Středověký církevní reformátor byl pro své názory upálen před 609 lety v německé Kostnici. Při tradiční bohoslužbě zazněly modlitby a přímluvy i za spravedlivý mír pro Ukrajinu, Izrael a Pásmo Gazy a za ochranu klimatu. Patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta poukázal na Husovo úsilí o soulad a...


V Řepích zasahovali policisté se samopaly. Na ulici někdo střílel

Policisté zasahovali v sobotu dopoledne v pražské čtvrti Řepy kvůli hlášení o střelbě. Podle prvních informací šlo pravděpodobně o výstřel z pistole na stlačený plyn, informuje o tom server Novinky.cz.


Cestujete do Itálie? Etna a Stromboli se probudily k životu, záběry ukazují valící se lávu

Sicilské letiště Catania patří se svým téměř 11 miliony odbavenými cestujícími v roce 2023 k rušným vstupním branám do Itálie. Pro srovnání, letiště v pražské Ruzyni odbavilo v témže roce 13,8 milionu lidí. Nad Catanií se ale na začátku letní sezóny stahují mračna – a to doslova. Po erupci sopky Stromboli na nedalekých Liparských ostrovech se takřka o 24 hodin později probudila k životu i nejvyšší evropská sopka Etna


Křišťálový glóbus v Karlových Varech získal dokument Náhlý záblesk hlubších věcí

Karlovy Vary - Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dnes dostal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí režiséra Marka Cousinse. Za portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojená s odměnou 25.000 dolarů (asi 600.000 korun) a patří rovným...


Mohutný požár ropných skladů u ruského Krasnodaru. Čelily náletu ukrajinských dronů

V sobotu ráno po útocích ukrajinských dronů propukl požár ropných skladů a rafinérie v Krasnodarském kraji na jihu Ruska. Hořící komplexy patří nadnárodní ruské společnosti Lukoil, informovala agentura Unian.


Vydělal na instantních nudlích pro Ukrajince, s elektromobily nejbohatší Vietnamec narazil

V Sovětském svazu vystudovaný Pham Nhat Vuong buduje „Teslu z Hanoje“. Napodobit příběh americké automobilky se však daří nejbohatšímu Vietnamci jen zčásti. Jeho VinFast na rozdíl od Elonem Muskem vybudovaného gigantu totiž postrádá jednu maličkost: zákazníky. Vůbec první vietnamská automobilka, jejíž počin bedlivě sledují komunističtí lídři státu, pro jehož ekonomiku není výkonnost mateřského koncernu Vingroup zdaleka nepodstatná, však nyní...


Vlak ve Vršovicích srazil ženu. Policisté mluví o sebevraždě, 120 lidí bylo evakuováno

Policisté v sobotu dopoledne zasahovali v Praze na nádraží ve Vršovicích. Žena narozená v roce 1951 zde pravděpodobně spáchala sebevraždu skokem pod vlak. Pro CNN Prima NEWS to potvrdilo tiskové oddělení Policie ČR.


Evropský parlament má nástroj proti „slepencům“. Co to znamená pro „Babišovu“ frakci

Nedávné změny jednacího řádu Evropského parlamentu vyžadují, aby všichni členové nově vzniknuvší politické skupiny písemně prohlásili, „že sdílejí stejné politické názory“. Jedná se o jednu z podmínek pro vytvoření frakce. Zabránit má vzniku uskupení, která nemají reálně nic společného, ale chtějí například čerpat výhody z existence skupiny.


Rusové útočí po celé frontě, Ukrajince se snaží zatlačit hlavně u Pokrovska

Rusové stále aktivně útočí po celé frontové linii, své největší údery směřují na Lyman severozápadně od Luhanska a Pokrovsk západně u Doněcka. Podle sobotní zprávy ukrajinského generálního štábu se počet vojenských střetů podél frontové linie zvýšil na 83, uvedla agentura Unian. Rusko hlásí dobytí ukrajinské vesnice Sokil.


K „Babišovým“ Patriotům se přidá i krajní pravice z Nizozemska. Frakci přinese šest mandátů

Krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se přidá k nově vznikající frakci v Evropském parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), kterou nedávno založila nacionálně konzervativní maďarská strana Fidesz, pravicově populističtí rakouští Svobodní a české hnutí ANO. Informovaly o tom tiskové agentury AFP nebo DPA s odvoláním na Wilderse.


„Hnali nás dál a dál…“ Hladový pochod Němců dorazil před 79 lety do Králík

Hladové pochody, pochody smrti. Tragické průvodní jevy posledních měsíců druhé světové války, ale i doby bezprostředně po jejím konci. Víme o nich poměrně málo, splývají nám a to není dobře. Pochody smrti organizovali nacisté, aby evakuovali a likvidovali vězně z koncentračních táborů, které byly s postupem spojeneckých vojsk postupně uzavírány. Probíhaly od léta 1944 až do posledních


Hudbou se vzepřel komunistickému režimu. Zemřel jeden z nejvlivnějších slovenských skladatelů

Milovníci hudby truchlí. Ve věku 78 let zemřel významný slovenský skladatel a pedagog Vysoké školy múzických umění v Bratislavě Vladimír Bokes. Ten v roce 2019 za celoživotní dílo získal prestižní Velkou cenu Slovenského ochranného svazu autorského (SOZA). Informují o tom slovenská média.


Letiště Václava Havla Praha hlásí: Situace se zavazadly je stabilizovaná

Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala během prvního prázdninového víkendu, se nyní stabilizovala. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Přesto některé lety měly v pátek zpoždění a výdej zavazadel stále není zcela bez problémů. Letiště Praha to oznámilo na sociální síti X.


Zrušme dávky Ukrajině a snižme politikům platy. Kolik peněz bychom tak mohli přidat důchodcům? Finální číslo většinu lidí nepříjemně překvapí

Zrušme dávky Ukrajině a snižme politikům platy. Kolik peněz bychom tak mohli přidat důchodcům? Finální číslo většinu lidí nepříjemně překvapí. Diskuse o změně platů politiků za účelem posílení penzijních fondů je mnohostranná a zahrnuje nálady veřejnosti, ekonomické kalkulace a praktické aspekty sestavování státního rozpočtu.


Tragická střelba v Kentucky, muž vraždil na narozeninové oslavě


Le Penová šla tvrdě do Mbappého. Dost už bylo jeho morálních lekcí, pokynů, koho mají Francouzi volit

Marine Le Penová se pustila do kapitána francouzského národního týmu Kyliana Mbappého. Ten ve čtvrtek komentoval politickou situaci ve Francii s tím, že doufá, že ve druhém kole budou Francouzi volit jinak, než v kole prvním. Podle Le Penové už bylo dost tohoto moralizovaní a doporučování Francouzů, koho mají volit. Tehdy 30. června v předčasných volbách vyhrála strana Národní sdružení, jejíž nejvýraznější tváří je právě Le Penová. Druhé kolo...


Komáří invaze v Plzni: Lidé jsou ze situace zoufalí


„Francie Francouzům“ i „rasisto“. V zemi stoupá napětí, štáb Primy natočil incident na ulici

Francouzi budou již v neděli rozhodovat v druhém kole parlamentních voleb o budoucnosti své země. V prvním kole výrazně zvítězila lepenstická nacionalistická strana Národní sdružení (RN) vedená Jordanem Bardellou. Vládnoucí politici dělají vše možné, aby ji zastavili. Dusnou atmosféru v zemi zachytil štáb CNN Prima NEWS v městečku Meaux východně od Paříže.