ZLODěJ VáM VYBERE PENíZE Z BANKOMATU: ANI K TOMU NEPOTřEBUJE VAšI PLATEBNí KARTU

Krádež peněz na dálku

Policisté šokujícím způsobem informují o tom, že podvodníci vlastně ani nepotřebují mít v držení platební kartu uživatele, krádež dokáží provést i bez toho. Jde o velice sofistikovaný podvod, který kombinuje phishingové SMS zprávy – například nedávné od finančního úřadu – a také technologii NFC.

„Poškozeným přijde SMS, ve které mají informaci například o přeplatku na daních a odkaz na stránku, kde mají zadat své údaje k bankovnictví, aby jim mohly být tyto peníze vyplaceny. Po zadání jim zavolá údajný pracovník banky, který ale již má všechny údaje k účtu poškozených a přístup do něj,“ vysvětluje policie.

Tento podvodník na telefonu své oběti sdělí, že její účet byl napaden a k záchraně je potřeba změnit přístupový PIN kód na kartě a stáhnout si neoficiální aplikaci své banky. Tato aplikace je však přímo určená k tomu, aby kopírovala NFC signály z jednoho zařízení do druhého.

„Po stažení této aplikace a přihlášení, mají přiložit platební kartu ke svému mobilnímu telefonu, přičemž ale dojde k přenesení signálu NFC do jiného mobilního zařízení, se kterým je další podvodník u bankomatu a může tak v klidu vybírat peníze,“ dodávají policisté.

Citlivé údaje po telefonu nikomu nesdělujte

Tento ohavný podvod vyžaduje maximální přesvědčivost osoby na telefonu. V případě jako výše zmíněném, tedy pokud se zdárně vydaří, mohou útočníci vlastně velmi jednoduše vybírat peníze z bankomatu aniž by měli fyzicky vaší kartu kdy v držení.

Je znovu a zas důležité připomenout, že takovýmto případům lze však snadno zabránit tím, že nikdy nebudete zadávat své údaje k platebním kartám nebo k mobilnímu bankovnictví do neověřených aplikací, nebo je nebudete komukoliv sdělovat po telefonu. 

Zdroj: Policie ČR

2024-03-29T09:10:17Z dg43tfdfdgfd