ZEMřELA PřEDNí OSOBNOST BRNěNSKé VýTVARNé SCéNY. GRAFIK BOROVEC TVOřIL PRO DIVADLO I TELEVIZI

Zemřel grafik František Borovec, bylo mu 83 let, bojoval s těžkou nemocí. Po dekády patřil mezi výrazné osobnosti brněnského výtvarného života, věnoval se také kresbě, tvorbě plakátů nebo výtvarné práci pro televizi a divadlo. O jeho úmrtí ve středu informoval za Sdružení Bienále Brno Jan Rajlich mladší.

Borovec se narodil 14. července 1940 ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Absolvoval grafický obor uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti. Pracoval jako produkční výtvarník ve filmových a televizních studiích a divadlech, tvořil tedy propagační grafiku i scénografii. Příležitostně vyučoval na středních i vysokých školách.

ČTĚTE TAKÉ: Písničkáře Karla Kryla polistopadový vývoj frustroval. O to víc měl milostných románků

Věnoval se kresbě i novinové karikatuře. Zejména v 60. a 70. letech tvořil linorytecké plakáty pro brněnské hudební skupiny, například pro Synkopy 61. K tvorbě plakátů se vrátil v posledních 20 letech. S plakáty na různá sociální témata se účastnil řady mezinárodních výstav po celém světě.

Vytvořil také bezmála 400 firemních a produktových značek, logotypů a symbolů pro instituce v Česku i zahraničí. Na svých samostatných výstavách představoval Borovec v posledních letech třeba graficky modifikované fotoportréty brněnských osobností, ale také grafiky inspirované prožitkem pandemie koronaviru. Byl členem Sdružení Bienále Brno.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Poslední slova Dana Valiho: Řekl, že mě má rád, otočil se a zemřel, tvrdí majitel baru

2024-04-17T08:30:01Z dg43tfdfdgfd