ZELENSKYJ V OHROžENí. RUSKá FSB CHTěLA SPáCHAT ATENTáT NA UKRAJINSKéHO LíDRA

Mezi odhalenými agenty byli i dva zástupci státního bezpečnostního úřadu, který se stará o ochranu nejdůležitějších úřadů. Rusové po nich chtěli, aby mezi členy prezidentovy ochranky našli někoho, kdo by byl ochoten vzít Zelenského jako rukojmí a zavraždit ho.

Kromě ukrajinského prezidenta měli agenti usilovat o život ředitele SBU Maljuka či šéfa vojenské rozvědky HUR Kyryla Budanova, jehož se údajně chystali zabít před pravoslavnými Velikonocemi.

Podle SBU počítaly plány například s tím, že jeden z naverbovaných spolupracovníků bude sledovat pohyb nejmenované chráněné osoby a informace o ní bude předávat Rusům, kteří ji na základě těchto informací měli zaměřit a podniknout úder za pomoci raket a dronů.

Zadržení jsou podezřelí z vlastizrady a přípravy teroristického útoku, za což jim hrozí doživotí. "Teroristický čin, který měl být dárkem k Putinově inauguraci, byl ve skutečnosti selháním ruských tajných služeb," poznamenal Maljuk, který zároveň upozornil, že Rusko je silný a zkušený nepřítel, jehož není radno podceňovat.

Rusko v uplynulém týdnu vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi.

Zatykač vydalo ruské ministerstvo vnitra. Příslušný záznam se objevil v policejní databázi, ukrajinský prezident je podle něj hledanou osobou pro podezření z porušení blíže nespecifikovaného článku ruského trestního zákoníku.

2024-05-07T16:39:05Z dg43tfdfdgfd