ZDRCUJíCí PRůZKUM. BIDEN ODPOčíVAL NA VENKOVě, NOVá číSLA JSOU PRO NěJ ALARMUJíCí

Debakl Joea Bidena v debatě s Donaldem Trumpem se už stačil projevit na veřejném mínění.

Z šetření vyplývá, že jen 27 procent Američanů si myslí, že jedenaosmdesátiletý politik má zdravotní předpoklady pro další čtyři roky ve funkci. Pro srovnání, u Trumpa tak soudí padesát procent dotázaných.

Podle téměř tří čtvrtin účastníků tohoto reprezentativního průzkumu by Biden neměl znovu kandidovat. Dosavadní prezident v debatě s republikánem Trumpem působil unaveně, nepřítomně, několikrát také nedokončil větu, nebylo mu dobře rozumět a dělal dlouhé pauzy mezi slovy.

"Joe Biden a jeho tým si debatu přáli. Chtěli ukázat, že je schopný vykonávat funkci, což se vůbec nepodařilo. Pro prezidenta je to kruté: když se soustředí, vypadá zamrzle, protože je to prostě už starší člověk. Biden není nekoherentní pomatenec, ale je jasné, že v debatě, kde je třeba rychle reagovat, už nestíhá a v tomto je za svým zenitem," vysvětlil Aktuálně.cz amerikanista Kryštof Kozák.

Některá americká média označila prezidentův výkon za nejkatastrofálnější vystoupení v dějinách předvolebních debat v USA, tedy od roku 1960. Tehdy John F. Kennedy naprosto předčil Richarda Nixona, který se potil, vypadal nervózně a pomalu reagoval. Kennedy pak tyto první "televizní" volby vyhrál.

Na druhé straně, někdejšímu prezidentovi Baracku Obamovi se vůbec nepovedla první debata s Mittem Romneyem v roce 2012. Byl unavený a bez šťávy, jako kdyby se mu do druhého funkčního období v Bílém domě nechtělo. Ale ve volbách nakonec zvítězil.

"Televizní debaty už v posledních letech nemívají rozhodující vliv, ale tato situace je výjimečná. Věk Joea Bidena je jedním z argumentů republikánů a tato debata jim dala mnoho munice. Trump a jeho lidé budou ještě víc tvrdit, že Biden trpí demencí, měl by odstoupit a tak dále," dodal Kozák.

Americký deník Wall Street Journal sarkasticky napsal, že Biden byl tak špatný, až Trump působil jako normální kandidát. Po debatě se vyrojilo mnoho spekulací o tom, že Biden sám odstoupí, že ho k tomu přemluví jeho manželka Jill nebo sponzoři Demokratické strany. 

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett v úterý Bidena jako první demokratický zákonodárce veřejně vyzval, aby se vzdal nominace Demokratické strany do podzimních voleb.

Biden strávil víkend po nepovedeném duelu se svou rodinou v prezidentském venkovském sídle Camp David a jeho blízcí ho v další kandidatuře podle zdrojů televize CBS News podpořili. Další debata je v plánu na září, na konci srpna sjezd demokratů v Chicagu musí potvrdit prezidentského kandidáta. Zatím jím zůstává Biden.

"Stačí drobná zdravotní epizoda, jeden nešťastný pád a Biden se přece jen může rozhodnout nekandidovat. Jeho viceprezidentka Kamala Harrisová je z řady důvodů nepopulární a demokraté se obávají, že by Trumpa neporazila. Jeden z kandidátů považovaných za charismatického politika schopného porazit Trumpa je kalifornský guvernér Gavin Newsom," míní amerikanista Kozák s tím, že má výrazné politické zkušenosti a stojí v čele důležitého státu.

O svém odstoupení z kampaně musí rozhodnout sám Biden. Demokratická strana to bez jeho souhlasu neudělá, protože primárky jasně vyhrál.

Video: Konečně jsem porazil Medicare, řekl zmatený Biden v debatě (28. 6. 2024)

2024-07-02T11:23:05Z dg43tfdfdgfd