Zprávy

Trending:


Smrt operní divy Rybárské zasáhla Slovensko. Její hlas okouzlil celý svět

Ve věku pětašedesáti let zemřela sólistka opery Slovenského národního divadla Ľubica Rybárska. O její smrti informoval na Facebooku její syn.


Bek: V prvním kole přijímacího řízení na SŠ uspělo 94 % deváťáků

Praha - V prvním kole přijímacího řízení uspělo téměř 94 procent uchazečů, kteří se hlásili na střední školy z devátých tříd základních škol. Novinářům to dnes řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Podle ministerstva se z devátých tříd základních škol hlásilo více než 99.000 žáků, na žádnou střední školu nebylo v prvním kole přijato asi 6000 z nich. Většina uchazečů byla přijata na obor, na který chtěla nejvíce, z přijatých žáků z devátých...


Miss Červová přišla o maminku. Na ulici v Praze ji zmlátil cyklista, žena zemřela

Finalistka České Miss Essens, Vanesa Červová, přišla za tragických okolností o svou maminku. V centru Prahy ji zmlátil cyklista, napadená žena později zemřela. Červová nyní popsala, jak útok probíhal. Je přesvědčená, že maminka zemřela kvůli napadení na ulici.


Bez vody jsou desetitisíce Pražanů. Oprava rozsáhlé havárie potrubí se protáhne

Kvůli havárii vodovodního potrubí jsou obyvatelé pražských čtvrtí Střížkov, Prosek, Kobylisy a Letňany bez vody. Jde zhruba o 56 tisíc odběratelů. Náhradní dodávky jsou postupně zajišťovány, opravy by se měly protáhnout až do středečních odpoledních hodin. O poruše informovaly na svých stránkách Pražské vodovody a kanalizace.


Třetí největší město jižních Čech, kde neváhají investovat do občanů: Písek

Kamenný most v Písku je nejstarší svého druhu u nás a jeden z nejstarších v celé Evropě. Dodnes patří k symbolům města a je asi jeho nejfotografovanější památkou. Právě příkladnou péčí o památky se může město Písek chlubit. Stejně tak se ale zajímá i o současný život svých občanů, aby se tu zkrátka dobře žilo.


30 nejméně svobodných zemí na světě

Míra svobody rozhodně není všude stejná. Cato Institute ve Washingtonu a Fraser Institute v kanadském Vancouveru společně každý rok zveřejňují zprávu "Human Freedom Index Report" (Index lidské svobody), která sleduje svobodu a další sociální a ekonomické jevy v dané zemi. Osobní svobodu lze popsat jako možnost vyjádřit svůj názor, jako rovnost, kterou očekáváme před soudem a také jako možnost cestovat. Ekonomická svoboda je schopnost lidí v dané zemi mít se dobře, aniž by potřebovali pomoc vlády nebo nějakého jiného ekonomického subjektu. Pro výpočet konečného "skóre lidské svobody" se měří svoboda osobní a ekonomická, to se pak zkombinuje a porovná se skóre ostatních zemí. Národy v této galerii dosáhly nejnižšího skóre lidské svobody ve srovnání se zeměmi ve zbytku světa. Kliknutím na článek zjistíte, které země se dostaly do této politováníhodné "top" třicítky.


Vondra: Sporů v koalici Spolu se nebojím. Neudělali jsme to blbě jako Piráti se STAN

Chceme vyhrát evropské volby, bylo by skvělé, kdybychom obhájili osm mandátů. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl lídr koalice Spolu do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS). Za zásadní téma letošních voleb považuje bezpečnost. „Musíme udržet evropskou jednotu v podpoře Ukrajiny,“ zdůraznil. Kromě jiného také vysvětlil, v čem on sám vidí rozdíl mezi Spolu a tandemem Pirátů se Starosty, kteří šli společně do sněmovních voleb 2021.


Facebook a Instagram nefunguje, hlásí problém tisíce uživatelů. Nevidí příspěvky a fotky

Tisíce uživatelů sociálních sítí Meta po celém světě od středečního rána trápil výpadek Instagramu a Facebooku. Vyplývá to z dat webové stránky DownDetector, která problémy zaznamenává. Lidé si asi od 2:30 stěžovali na nefunkčnost aplikací či nenačítání fotek a příspěvků, doplnil britský web The Mirror.


Pavel Novotný nad propastí: Trest za slova o Slováčkové je blízko!

Nedávné výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně, konstatovalo předsednictvo ODS v úterý. Novotný ale členem strany pro tuto chvíli zůstává. Předsednictvo jej totiž vyloučit nemůže, tuto pravomoc má výkonná rada.


Jeho útěk stál dva nevinné životy. Kdo je trestanec „Moucha“, po kterém pátrá celá Francie?

Francie je na nohou kvůli útěku trestance, jehož poblíž obce Incarville severozápadně od Paříže osvobodili při převozu od soudu čtyři ozbrojenci. Mohamed Amra, mezi zločinci známý pod přezdívkou „Moucha“, je třicetiletý drogový dealer s vazbami na mocný gang z Marseille. O útěk se pokusil již v minulosti. Medailonek trestance sestavily weby Sky News a BBC.


Rusům se zdařil průlom přes nenápadnou vesničku. Může vést k pádu fronty, říká analýza

Ukrajinská armáda se v současnosti snaží zbrzdit prozatím nejhlubší průlom ruské armády v oblasti městečka Očeretyne. Co na první pohled vypadá jako nenápadná puklina ve frontovém pásu, může podle analýzy listu The New York Times ve skutečnosti otevřít cestu pro zborcení linie.


Soud Hanychové a Soukupa: Boj o Rozárku!

Po úterním soudu s Jakubem Prachařem (40) o péči o společnou dceru Miu (6) čekal Agátu Hanychovou soud i ve středu. Tentokrát pro změnu s tatínkem její nejmladší dcery Rozárky (1), Jaromírem Soukupem (55). Na rozdíl od úterka, kdy musela s Kryšpínem (12) do nemocnice, se ve středu trojnásobná máma rozhodla v soudní síni ukázat. Řeší se úprava styku a rodičovská odpovědnost.


Farmář pouští slepicím Mozarta. Experiment funguje, slepice snášejí čtyřikrát více vajec

Farmář na jihovýchodě Turecka začal pouštět slepicím klasickou hudbu, aby snášely více vajec, informoval turecký deník Daily Sabah. Podle něj byl turecký senior s experimentem úspěšný. Nyní se snaží ještě více zlepšit nosnost svých slepic a pouští jim Mozarta a Beethovena.


Kupka nechce víc úředníků kvůli podpoře bydlení, Bartoš to má za investici

Praha - Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce, aby zákon o podpoře bydlení, který dnes bude projednávat vláda, nevytvářel nová úřednická místa. Podle návrhu zákona by jich mělo vzniknout zhruba 200. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který zákon předkládá, ale považuje počet úředníků za nízký. Podle něj je to dobrá investice vzhledem k dopadu zákona, který by mohl pomoci až 1,6 milionu lidí. Ministři to dnes řekli při příchodu na...


Töpfer popřál zemřelé Postlerové do nebeské premiéry herecké 'zlom vaz'

Praha - Herečtí kolegové, rodina i veřejnost se dnes dopoledne ve zcela zaplněném Divadle na Vinohradech zúčastnili posledního rozloučení s herečkou Simonou Postlerovou. Již hodinu před obřadem přicházeli do divadla, kde zesnulá působila přes 30 let, první smuteční hosté. Před katafalk s rakví, u které stála čestná stráž, pokládali květiny a poté mlčky seděli v přítmí hlediště. Postlerová zemřela nečekaně 5. května ve věku 59 let.


ANALÝZA: Svět je z války unaven, Putin však ne. Rusové na Ukrajině postupují a hlásí úspěchy

Zprávy z fronty od Ukrajinců jsou čím dál chmurnější. Sám Kyjev přiznává, že je aktuálně v těžké defenzivě a Rusové dosáhli taktického úspěchu. Že je situace špatná, si všímá i americká stanice CNN a poukazuje na to, že Ukrajinci i v nejtěžších chvílích často sršeli optimismem. Ten se nyní vytrácí. Na Ukrajině je znát únava z války. Opotřebení, jen trochu jiné, zažívají i její spojenci. To samé však nelze říci o ruských silách, navzdory masivním...


Na jednom místě v Česku stále leží čtyřmetrová pokrývka sněhu. Podívejte se, kde ho najdete

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl v úterý mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Sněhové pole připomínající prvorepublikové Československo s Podkarpatskou Rusí odtává od východu na západ, až nakonec zůstávají „střední Čechy“, v místě takzvané nivační deprese.


Scholz odmítl myšlenku znovuzavedení branné povinnosti

Německý kancléř Olaf Scholz nepodporuje myšlenku znovuzavedení branné povinnosti podle švédského vzoru. Uvedl to během úterní návštěvy Stockholmu, informuje agentura DPA.


Ruská obrana údajně zničila všech deset raket ATACMS vypálených Ukrajinou

Během nočních útoků na poloostrov Krym zničila ruská obrana všech deset raket ATACMS s dlouhým doletem, které ukrajinské síly vypálily, prohlásilo ve středu ruské ministerstvo obrany. Uvedla to agentura Reuters.


Zimu v ČR nepřežilo 12 procent včelstev, úhyn je nižší než minulou sezónu

Olomouc - Uplynulou zimu v Česku nepřežilo 12,2 procenta včelstev, zatímco v sezóně 2022/2023 jich uhynulo 16,5 procenta. Vyplývá to z letošního ročníku monitoringu úspěšnosti zimování včelstev COLOSS. Do 11. ročníku tohoto projektu, který koordinují vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (PřF UP), se letos zapojilo rekordních 2974 včelařů celkem s 38.580 zazimovanými včelstvy. Monitoring tak zahrnoval 4,8 procenta...


Obyvatelé Srí Lanky vyrazili bojovat na Ukrajinu, Rusko je oklamalo

Úřady na Srí Lance evidují nejméně 280 občanů, kteří se nechali naverbovat do války na Ukrajině, uvedla v úterý agentura AFP.


Slavné matky upřímně o porodu

Slovy Glorie Steinemové "porod je obdivuhodnější než dobývání". Muži možná nikdy nepoznají skutečnou bolest při porodu, ale matky po celém světě mají o dni, kdy začaly rodit, co vyprávět. Ať už čekáte dítě a chcete poradit, nebo jste jen prostě zvědaví, zde je výběr citátů slavných osobností o porodu.


Soukup se zastal Babiše: Co je to za hyeny, co mu přejí bolest, ptá se a zmínil rozchod s Agátou

Jaromír Soukup se rozhodl reagovat na ohlášený rozchod Andreje Babiše a jeho manželky Moniky. Mediálnímu magnátovi a moderátorovi několika pořadů vadí to, jak k celé věci přistupují Babišovi odpůrci. "Nenávist vůči Andreji Babišovi dosáhla takových rozměrů u jeho politických odpůrců, že je to neuvěřitelné. Já jsem si říkal, co je to za hyeny, které mu přejou rozpad manželství, aby trpěl, nejlépe aby umřel jenom proto, že nesouhlasí s hnutím...


Černochová: Situace na Ukrajině není dobrá, ve hře je jednání o míru. Zmínila i chyby Západu

Situace se pro Ukrajinu nevyvíjí dobře. Část evropské i americké pomoci tam přichází pozdě, ale jsem optimista a věřím, že s přísunem munice se situace zlepší. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zároveň připustila, že je možné s Ruskem vyjednávat o míru, ale Ukrajina nesmí být obětována, podobně jako bylo obětováno Československo v roce 1938.


Džungle je jiná, samice kvůli páření střídají skupiny, říká nejslavnější primatoložka

Primatoložka Jane Goodallová zavítala do Česka, aby v pražské zoo pokřtila svou novou knihu a gorilí mládě. Aktuálně.cz poskytla rozhovor.


Výrok Nerudové o komunistech u soudu? Valeš by to uvítal. Ať rozhodne, kde je hranice, míní

Košťata a zločinci. Tak nazvala kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová komunisty na sociálních sítích. Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná proto zvažuje, že na ni podá žalobu. Nerudovou to ale nerozházelo, za svými slovy si stojí.


Co se stane s mincemi vhozenými do římské fontány di Trevi?

Fontána di Trevi v Římě je jednou z nejznámějších památek města. Je oslavována pro tradici starou stovky let, kdy se do jejích vod hází mince pro štěstí. Množství peněz vložených do fontány je značné. Kde však všechny tyto drobné končí a jak se používají? Klikněte a zjistěte, jak staletý rituál pomáhá chudým a potřebným.


Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.


Země s největším poklesem počtu obyvatel

Organizace spojených národů předpovídá, že do roku 2050 dosáhne světová populace 9,7 miliardy a do roku 2100 se dále zvýší na 10,4 miliardy. Tento růst je částečně způsoben poklesem úmrtnosti a prodloužením průměrné délky života. Některé regiony, zejména v Evropě, se však potýkají s poklesem počtu obyvatel v důsledku nižší porodnosti a trendu vzniku menších rodin. Předpokládá se, že do roku 2050 se počet obyvatel 61 zemí nebo oblastí sníží nejméně o 1 %, a to zejména v důsledku nízké porodnosti a také vysoké míry emigrace. Zajímá vás to? Podívejte se do této galerie a dozvíte se, zda je vaše země v 'top' dvacítce zemí s klesajícím počtem obyvatel.


Francie posílá Ukrajině novou sérii raket země-vzduch Aster

Francie posílá Ukrajině novou sérii raket země-vzduch Aster 30 určených pro již dodané systémy protivzdušné obrany SAMP/T-MAMBA. Ve francouzském parlamentu o tom v úterý informoval ministr obrany Sébastien Lecornu.


Žalobkyně žádá v kauze úmrtí dítěte v Černuci tři podmíněné tresty

Kladno - Žalobkyně Klára Loudová žádá v případu úmrtí malého dítěte při závodech trucků v Černuci na Kladensku podmíněné tresty za usmrcení z nedbalosti pro pořadatele, řidiče vozu a strýce, jenž chlapce ve chvíli tragédie hlídal. Teta by měla být zproštěna, uvedla Loudová v závěrečné řeči. Pořadateli navrhuje podmíněný trest 24 měsíců, řidiči 18 měsíců a strýci 18 měsíců a k tomu peněžité tresty. Strýcův obhájce navrhl zproštění obžaloby....


Pavel ve čtvrtek jmenuje Ženíška novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu.


Nebezpečná dětská hřiště? Státní zdravotní ústav varoval před karcinogenními materiály

Státní zdravotní ústav (SZÚ) přišel se znepokojivým tvrzením. Podle něj mohou být některé materiály používané při stavbě dětských hřišť karcinogenní. Na rizika spojená s průmyslově vyráběnými sportovními plochami upozornili úředníci ve své zprávě. Podle expertky je velmi obtížné spolehlivě zjistit, zda povrch areálu představuje možné nebezpečí.


Lipavský:Návrh TOP 09 k návratu bojeschopných mužů na Ukrajinu není proveditelný

Praha - Debatu k návratu bojeschopných mužů na Ukrajinu česká diplomacie sleduje, iniciativa TOP 09 není opřena o konkrétní návrh či exekutivní rozhodnutí, které by bylo možné provést. Před dnešním jednáním vlády to novinářům řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). TOP 09 minulý týden uvedla, že chce téma otevřít na nejbližším jednání koalice.


TRAGÉDIE! Nehodu autobusu s farmáři nepřežilo nejméně osm lidí

Tragická dopravní nehoda v úterý otřásla Spojenými státy americkými. Nejméně osm lidí nepřežilo srážku autobusu s velkým osobním automobilem u Orlanda na Floridě.


Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů

Ostrava - Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. ČTK to dnes řekli mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková a předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.


Kvíz: Takhle jsme bydleli za socialismu. Vzpomenete si na vychytávky komunistických příbytků?

Dnes sice nad panelákovými byty ohrnujeme nos, v dobách těžkého socialismu ale bylo terno získat takové bydlení. Domov v takzvaných lidských králíkárnách našlo za komunismu několik milionů lidí, jejichž příbytky se často jeden druhému podobaly jako vejce vejci. Vzpomínáte?


Kubičko: Novotného omluva působí bulvárním dojmem. Na členství v ODS mu nezáleží

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) je velmi schopný manipulátor, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko. Podle něj působí Novotného omluva za jeho výroky bulvárním dojmem a na členství v ODS mu nezáleží.


Sierra LaMar: Rodina se s ní nemohla ani rozloučit. Vrah zarputile odmítá sdělit, kde leží její ostatky

Psal se rok 2012 a tehdy patnáctiletá Sierra šla jako každé ráno na zastávku autobusu, který ji měl zavézt do školy. Jenomže to by těsně předtím nesměla zmizet z povrchu země...


RADAR: Teploty vystoupají k 25 stupňům, pak se v Česku zatáhne. Sledujte, kde hrozí deště

Ve středu bude v Česku ještě jasno až polojasno, od čtvrtka se ale obloha zatáhne. Nejvyšší teploty dosáhnou 25 stupňů, vyskytnout se mohou přeháňky nebo bouřky. V platnosti je také výstraha před rizikem vzniku požárů.


Státní zástupce navrhl obžalovat 3 muže včetně Baláka za špatnou správu majetku

Rakovník - Státní zástupce dnes podal k rakovnickému okresnímu soudu obžalobu na tři lidi včetně bývalého ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka pro porušení povinnosti při správě cizího majetku. ČTK to sdělil okresní státní zástupce Lukáš Hossinger. Kauza se týká traktoru patřícího Balákově manželce, podle policistů jej dali opravit za peníze Lesní správy Lány, což je příspěvková organizace Kanceláře prezidenta republiky. Náklady byly asi...


Zrada pravé ruky Hanychové: Kdysi věrný Pepíno měl u soudu svědčit ve prospěch Prachaře

Jakub Prachař (40) se v úterý dopoledne dostavil k soudu, kde se řešil spor s jeho exmanželkou Agátou Hanychovou (39) ohledně jejich dcery Mii. Společně s ním dorazil i Josef Koudelka, který byl ještě nedávno pravou rukou známé influencerky. Přestože měl u soudu vypovídat proti své bývalé kamarádce, podle informací redakce eXtra.cz nakonec u soudu nesvědčil. Jak se k této skutečnosti vyjádřila Agáta i samotný Pepíno?


Dostala sestru ze spárů krokodýla. Nejodvážnější dvojče vyznamená král Karel III.

Příběh dvojčat z Velké Británie, která v roce 2021 napadl při plavání v Mexiku krokodýl, tehdy obletěl celý svět. Odvážná žena, která zachránila své dvojče před útokem predátora, nyní dostane medaili za statečnost od samotného krále Karla III.


Zelenskyj kvůli ruské ofenzívě ruší návštěvu Evropy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle zdrojů ze španělské královské rodiny zrušil svou páteční návštěvu Madridu. Uvedl to server Euractiv.es.


Průzkumníci, kteří zmizeli beze stopy

Byly doby, kdy většina světa, ještě více než dnes, byla pro mnohé stále neznámá a nebylo většího povolání než být objevitelem. Hrstka odvážných a zvědavých dobrodruhů se vydávala do nejhlubších a nejtemnějších koutů světa v naději, že se jim podaří tyto neznámé oblasti osvětlit. Byla to však nebezpečná práce a mnoho z těchto jedinců se nikdy nevrátilo. Osudy těchto objevitelů, od horolezce, který překonal rekord, až po dobrodruha, který hledal neexistující město, jsou stále zahaleny tajemstvím. Klikněte na a objevte objevitele, kteří se toulali po planetě a nikdy se nevrátili.


S Postlerovou se lidé rozloučili ve vinohradském divadle. Dorazili Trojan či Bohdalová

V Divadle na Vinohradech v Praze se lidé v úterý rozloučili s náhle zesnulou herečkou Simonou Postlerovou. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během prvního květnového víkendu, bylo jí 59 let.


Komentář | Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa.


Výsadba rajčat bokem: pro silné kořeny a velkou úrodu

Výsadba rajčat bokem zajišťuje jejich hlubokou výsadbu. Ta je důležitá pro vývoj silného kořenového systému, což v konečné fázi vede k mnohem větší úrodě plodů. Rajčata je možné zahrnout až do výšky dvou třetin jejich původní výšky. Mají totiž skvělou schopnost: dokážou vytvořit kořeny v jakékoli části stonku. To znamená, že na jakémkoli místě, kde se stonek dostane do kontaktu s půdou, se mohou vytvořit kořeny.


Agáta Hanychová a Jakub Prachař: Definitivní rozuzlení u soudu!

Agáta Hanychová mohla včera škodolibě okomentovat jednu zprávu, která proběhla Českem, že její expartner Jaromír Soukup prodal zbývající podíl v TV Barrandov. Co ale říká rozhodnutí soudu ve sporu s bývalým manželem Jakubem Prachařem?


Tisk: Bidenova vláda se chystá poslat Izraeli zbraně za více než miliardu dolarů

Washington - Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách nového balíku zbraní pro Izrael za více než miliardu dolarů (asi 23 miliard korun). O balíku tankové munice či taktických vozidel podle tisku informovala Kongres jen týden poté, co potvrdila pozastavení dodávky bomb kvůli svému nesouhlasu s izraelským plánem obsadit Rafáh v Pásmu Gazy.