Zábava

Trending:


Nejslavnější popravy v historii

Trest smrti, také známý jako trest popravou, lze definovat jako státem schválenou praxi popravy osoby jako trest za skutečný nebo domnělý zločin. I když je nyní trest smrti ve většině zemí nezákonný, nebylo tomu tak vždy. Skutečně existuje mnoho historických případů, některé i poměrně nedávné, kdy byly popraveny významné osobnosti. Zaujalo vás tohle téma? Podívejte se do této rubriky a zjistěte, které slavné postavy z historie dostaly tento nejvyšší možný trest.


Média odsuzují útok na premiéra, varují před další nenávistí a násilím

Bratislava - Dnešní útok na slovenského premiéra Roberta Fica, který byl postřelen po výjezdním jednání vlády v Handlové, odsoudila i slovenská média, která šéf vlády často kritizoval. Útok na premiéra Fica je útokem na nás všechny, zdůraznil Denník N v komentáři šéfredaktora, podle kterého jde o zlomový moment a násilí visící ve vzduchu je třeba utlumit. Stala se neodpustitelná tragédie, píše šéfredaktorka listu Sme. Podobně šéfredaktor serveru...


Dojemné projevy z pohřbu Simony Postlerové: Vacek se rozplakal, Töpfer jí poslal vzkaz do nebe

Na pohřbu Simony Postlerové (†59) vystoupilo několik jejích kolegů, kteří veřejně zavzpomínali na nejhezčí společná setkání. Například velice dojemný, ale zároveň úsměvný proslov měl herec Petr Vacek, který na konci projevu neudržel slzy a rozplakal se. Podobný problém měl i herec Tomáš Töpfer. Na místě byla i redakce eXtra.cz.


Brutální útok: Bojoví psi v parku roztrhali kokršpaněla. Agresivní zvířata patřila starostce

Děs a hrůzu zažila majitelka čtrnáctileté fenky kokršpaněla Abbey v obci Worksop v hrabství Nottinghamshire poté, co je při venčení překvapili bojoví psi čínského plemene šarpej. Annette Edsonová jen bezmocně přihlížela, jak se na jejího mazlíčka vrhli. Podle ní pobíhali bez vodítka a obojku v místním parku ve Worksopu. Za jejich majitelku označila místní starostku Marii Charlesworthovou, která později rezignovala na svou vrcholnou funkci....


Česko má nového ministra pro vědu. Pavel na Hradě jmenoval Ženíška

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval poslance Marka Ženíška (TOP 09) novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Ženíšek ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS) nahrazuje stranickou kolegyni Helenu Langšádlovou.


Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.


Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem bude 27. května v Národním divadle

Praha - Poslední rozloučení s tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem, který zemřel ve středu ve věku 77 let, se uskuteční 27. května v poledne v Národním divadle (ND). Bez bližších podrobností to ČTK sdělil mluvčí ND Tomáš Staněk. Harapes, který byl dlouholetým baletním sólistou Národního divadla a později baletní soubor první české scény vedl jako umělecký šéf, zemřel po dlouhé nemoci. Na závěr svého angažmá se stal jako jeden z mála čestným...


Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.


Kvůli útoku na Roberta Fica zasedne bezpečnostní rada státu. Jednat bude i slovenská vláda

Po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica zasedne ve čtvrtek dopoledne na Slovensku bezpečnostní rada státu a bude jednat i vláda. Informoval o tom tiskový odbor úřadu vlády. Postřelený premiér ještě ve středu podstoupil operaci, o jejímž výsledku zatím nemocnice ani úřad vlády oficiálně neinformovaly.


Fico je stále v ohrožení života: Ohavný zločin, rozčiluje se Putin nad atentátem

Slovenský premiér Robert Fico (59) je po pětihodinové operaci stále v ohrožení života. Podle informací ředitelky nemocnice v Banské Bystrici Miriam Lapuníkové je jeho stav stabilizovaný, ale nadále velmi vážný a zůstává na jednotce intenzivní péče. Předsedu vlády několikrát ve středu odpoledne střelil Juraj Cintula. Jeho čin odsoudila řada světových politiků, své k tomu řekl i ruský prezident Vladimir Putin (71), jak uvedl web RBC.


Policie vypátrala muže, který podle ní padělal vstupenky na MS v hokeji

Jihlava/Praha/Ostrava - Policie vypátrala a obvinila muže, který podle ní padělal vstupenky na mistrovství světa v hokeji. Čtyřiatřicetiletý muž z Pelhřimovska pěti poškozeným prodal padělky za 600.000 korun. V tiskové zprávě to dnes sdělila mluvčí policie Dana Čírtková. Podle detektivů bude podvedených lidí mnohem více, někteří lidé, kteří mají doma falešné vstupenky, o tom ještě nemusí vědět, protože zápasy, na které si je zakoupili, se budou...


Válka na Ukrajině: Zelenskyj komentoval situaci u Charkova. Ozvala se i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup.


Politologové spojují atentát na Fica s polarizací slovenské společnosti

Praha - S dlouhodobou polarizací a radikalizací slovenské společnosti spojují politologové oslovení ČTK středeční atentát na tamního premiéra Roberta Fica. Situaci na Slovensku vyostřily podle nich mimo jiné dvoje důležité volby v poslední době - parlamentní loni v září a prezidentské letos na přelomu března a dubna. Za cestu ven považují semknutí kolem zásad demokracie a právního státu.


Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska je zbytečné, varuje Peskov

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.


Naše posedlost kartonovými krabicemi a on-line nákupy ničí staré lesy ve Švédsku

Nakupování na internetu je sice pohodlné a časově úsporné, ale má svou cenu. Podle zveřejněného reportu švédské pobočky Greenpeace jsou Amazon, Zalando a další velcí hráči v sektorech e-commerce a potravinářství spojeni s ničením starých lesů ve Švédsku. Zpráva “Zločin proti přírodě: Kartonová vražda” (Nature Crime File: Killed by Cardboard) ilustruje, jak zvýšená poptávka po jednorázových produktech, jako je balicí papír a karton pro přepravu...


Vysokoškolský profesor bude souzen za smrt muže při protestech v USA kvůli Gaze

Washington - Profesor z jihokalifornské vysoké školy bude souzen za neúmyslné zabití a ublížení na zdraví v souvislosti se smrtí židovského muže, který minulý rok zemřel po paralelních demonstracích na podporu Izraele a Palestiny. Dnes tak rozhodl soud v jižní Kalifornii. Informovala o tom agentura AP.


Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další

Olomouc - Pole s jahodami v Olomouci a Prostějově dnes ráno zaplnili lidé, kteří vyrazili na první samosběr tohoto oblíbeného letního ovoce. Zájem byl tak velký, že například na poli v Olomouci-Slavoníně vysbírali červené plody za necelé čtyři hodiny. Samosběr tam musel být na několik dní přerušen, aby mohly dozrát další jahody. Na sociálních sítích o tom informoval provozovatel jahodáren Jan Dostál. Sklizeň jahod byla letos v Olomouci a...


Posedlá učitelka Madison Bergmann: Kvůli "vztahu" s 11letým žákem obětovala snoubence i svou profesní budoucnost

Není učitelka jako učitelka. Co byste dělali, když byste zjistili, že je posedlá vaším, teprve jedenáctiletým, synem? Rodiče jednou svému školou povinnému dítku zkontrolovali mobil a nevěřili vlastním očím.


Americký voják v ruské vazbě. Média tvrdí, že se přiznal ke krádeži

Americký voják Gordon Black údajně přiznal vinu v případu krádeže, kvůli které ho zadržela ruská policie ve Vladivostoku. Uvedla to agentura RIA Novosti s tím, že Black je ve vazbě a spolupracuje s vyšetřovateli. Zprávu přinesla agentura Reuters.


Sestra císařovny Sisi Matylda Bavorská: Milenecký vztah se jí krutě vymstil

Sňatek Alžběty Bavorské zvané Sisi s rakouským císařem Františkem Josefem I. učinil velmi žádoucí partie i z jejích sester. Až na jednu byly ale jejich osudy nešťastné. Také Matyldu Ludoviku Bavorskou rodiče uvěznili v domluveném politickém manželství, které nikdy pořádně nefungovalo. V novém domově v Itálii situaci řešila mileneckým vztahem. To se ale mladé ženě krutě vymstilo.


Nesnažím se dělat show. Chci předat silné myšlenky a emoce, říká dirigentská naděje

Na debutovém večeru Pražského jara se představí mladý dirigent Jiří Habart, který na sebe upozornil v prestižní soutěži proslulé filantropky.


Počasí (16.5.2024 6:49)


NYT: Rudá šokuje - nový portrét krále Karla III. se topí v symbolismu

New York/Londýn - Královské portréty zpravidla bývají poměrně usedlé a předvídatelné záležitosti. Plné symbolismu, jistě, ale spíše symbolů tradice a establishmentu, státu, úřadu, pompy a vládnoucího rodu. Právě proto nový oficiální portrét britského krále Karla III. od malíře Joanthana Yeoa, první od královy korunovace, vzbudil tolik kontroverze. Kritiku díla zveřejnil na svém webu americký deník The New York Times (NYT).


Pohodový starší pán, užíval si důchod. Sousedé vyprávějí o podezřelém z atentátu na Fica

Nesdílím politiku vlády premiéra Roberta Fica (Směr-SD), popsal na záběrech kolujících po internetu svůj záměr Juraj Cintula, který je podezřelý z pokusu o atentát na slovenského předsedu vlády. Podle sousedů šlo o příjemného staršího pána, který si s manželkou užíval důchod. Své politické názory prý nijak výrazně nevyjadřoval. Z činu byl šokovaný i jeho syn, který nezaznamenal žádné náznaky, že by zadržený takový čin plánoval. Se svědectvím...


Nejdelší názvy míst na Zemi

Víte, kde se nachází Jászfelsőszentgyörgy? Lepší otázka: umíte to vyslovit? Jedná se o malou vesnici v maďarském okrese Jász-Nagykun-Szolnok. A věřte nebo ne, je to pravděpodobně jeden z nejsnáze vyslovitelných názvů v celé této galerii. Proč? Protože je nejkratší! Jste připraveni na tyto jazykolamy? Podívejte se na nejdelší názvy míst na světě! Klikněte a čtěte.


Nenávistná atmosféra je vinou i voličů. Někdy zapomínáme, že politici jsou lidi

Výsledkem atentátu na Roberta Fica bohužel asi bude, že si mnoho lidí řekne: Do politiky ne.


Ministři 15 zemí EU včetně ČR žádají nová řešení pro boj s nelegální migrací

Brusel - Ministři 15 členských zemí EU včetně České republiky žádají v dopise Evropskou komisi, aby společně se státy navrhla nové způsoby a řešení, jak zabránit nelegální migraci do Evropy. Koalici zemí, které chtějí jít dál než současný migrační pakt, dalo dohromady Česko spolu s Dánskem a Rakouskem. Dopis, který podepsalo 15 ministrů vnitra, byl ve středu večer doručen do Bruselu, potvrdila dnes mluvčí Evropské komise. Unijní exekutiva se...


Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.


Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský

Provozování food trucku není běžně bráno jako „práce“ pro kuchaře, kteří za sebou mají zkušenosti ze slavných restaurací, ať už českých nebo světovým. Ještě méně byste v tomto druhu street foodu očekávali muže věhlasu Radka Příhonského. V rozhovoru pro Toprecepty.cz nám prozradil, co ho k nápadu provozování food trucku přivedlo, pro kterou osobnost ve svém životě vařil nejraději i co by poradil začínajícím kuchařům, kteří chtějí dosáhnout...


Tragédie v centru Prahy: Muž se oběsil přímo v budově ministerstva průmyslu a obchodu

V budově ministerstva průmyslu a obchodu došlo ve středu ráno k hrozivému nálezu. Muž, který v budově pracoval jako technický pracovník, spáchal sebevraždu. Informace přinesl web iDnes.


Království, jež nevydrželo ani půlrok. Jeho ústava platí dodnes

Norové si za panovníka zvolili bývalého dánského okupanta. Bývalý nepřítel jim pak vyjednal solidní podmínky existence pod švédskou správou.


Maminka Simony Postlerové o neúčasti na pohřbu: Nejsem to schopná přijmout, pochopte!

Herečka Simona Postlerová měla v posledních letech svého života velmi špatný vztah s matkou Janou, která nedorazila ani na její pohřeb. Nyní poprvé promluvila o tom, proč se s dcerou nepřišla rozloučit. Vyvrátila také jeden mýtus ohledně vzniku jejich nešťastného konfliktu.


Historik Oldřich Tůma k atentátům na prezidenty a politiky


Útěk z věznice: Šílení vězni na útěku

Vzhledem k tomu, že věznice patří k nejstřeženějším místům na světě, si jen stěží dokážeme představit, jak se někomu podaří utéct na svobodu. Chce to nejspíš hodně štěstí, manuální zručnosti, představivosti a někdy i použití hrubé síly. Historicky se ale už několik vězňům podařilo utéct z nejpřísněji hlídaných žalářů světa. Zajímá vás víc? Projděte si tuto galerii a podívejte se na některé z nejrafinovanějších způsobů útěku z vězení!


Politolog: Chorvatsko se s novu vládou posouvá doprava, pro menšiny je to riziko

Záhřeb - Chorvatsko se s očekávaným nástupem nové vlády za účasti nacionalistů posune doprava. Pro národnostní menšiny, včetně té české, z toho vyplývají rizika. V rozhovoru s ČTK to uvedl profesor na fakultě politických věd Záhřebské univerzity Dejan Jović, který je zároveň předsedou rady v Chorvatsku žijících Srbů. Míní také, že za nástup krajní pravice k moci je svým odmítavým postojem ke spolupráci s dlouhodobým premiérem Andrejem...


V Tbilisi se po parlamentním schválení kontroverzního zákona sešly desetitisíce

Tbilisi - V centru Tbilisi se dnes večer sešlo asi 30.000 Gruzínců, kteří opět demonstrovali proti kontroverznímu zákonu o zahraničních agentech. Normu v úterý i přes masivní protesty definitivně schválil gruzínský parlament, dnes k jejímu stažení kavkazskou zemi vyzvaly Evropská unie i NATO.


Škody způsobené zloději kol rostou. Podívejte, ve kterých krajích kradou nejvíc

V létě každoročně přibývá krádeží jízdních kol. Ne všichni cyklisté totiž chrání svého jednostopého parťáka před zloději dostatečně. Na to, kde se kola kradou nejvíc a jak je správně zabezpečit, se zaměřila datová redakce Deníku.


Vystřílím školu, hrozil agresor ve škole na Semilsku přes QR kódy. Policie ho už vypátrala

Výhrůžka střelbou ve škole spustila policejní manévry ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku. Na zdejší Integrované střední škole se objevily lístečky s QR kódy, po jejich naskenování se na displeji zobrazila zpráva: „16.5. 2024 vystřílím školu. Dávejte si pozor.“ Policisté okamžitě zahájili pátrání, autora výhrůžky se jim podařilo vypátrat během několika hodin.


Fico není prvním politikem, na kterého mířil atentát. Připomeňte si vraždy Kennedyho nebo Rašína

Atentát na slovenského premiéra, který se stal ve středu odpoledne, není prvním v pořadí. V historii najdeme množství pokusů o odstranění politiků, z nichž některé byly úspěšné.


Ivana Christová je vzornou babičkou: Dceru ve výchově nepodrážím, ale respektuji

Přesně před 35 lety se konala první Miss Československo za účasti prezidenta Miloše Zapletala, kterou vyhrála tehdy osmnáctiletá Ivana Christová. Od té doby ušla dlouhou cestu, která nebyla vždy lemována klidem a pohodou, se svým životem je nyní třiapadesátiletá podnikatelka ale spokojená. Už čtyři roky je nadšenou babičkou.


Čistý zisk skupiny ČSOB v 1. čtvrtletí stoupl o 14 procent na 4,1 miliardy Kč

Praha - Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí 2024 stoupl meziročně o 14 procent na 4,1 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou vzrostl o 18 procent na 384 miliard korun. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, o tom dnes informovala ČTK. Zisky ostatních velkých bank rovněž spíše rostly.


Robert Fico: Nové informace o zdravotním stavu premiéra!

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.


Čaputová a Pellegrini vyzvali po atentátu na Fica politické strany ke klidu


Bystroně zbavili imunity. Dvojka AfD pro eurovolby čelí podezření z přijímání úplatků z Ruska

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně, který je českého původu. Ve čtvrtek o tom informovala veřejnoprávní televize ZDF. Bavorský zemský kriminální úřad (LKA) následně prohledal Bystroňovu parlamentní kancelář.


Předpověděl atentát? Čekám, kdy dojde k vraždě, řekl před měsícem Fico

Slovenský premiér Robert Fico, který se dnes stal terčem útoku, před měsícem na svém facebookovém profilu hovořil o hrozbách proti vládním politikům.


Masová migrace: důvod, proč se ptáci stahují do měst

Pojem stěhovavý pták není ničím novým. Již v dětství jsme se dozvěděli, že ptáci odlétají na zimu na jih, kde hledají úkryt a potravu. Zajímavějším pojmem je migrace některých ptáků do měst. Co chtějí ve městech a jak jim můžeme pomoci přežít? Podívejte se do této galerie a dozvíte se vše o tom, proč se ptáci stahují do měst.


Konec teroru pro Agátu: Prachař i Soukup budou platit stejnou částku a ona může volně dýchat

Agáta Hanychová má za sebou pořádně napínavý týden. Zatímco v úterý proběhl soud s jejím exmanželem Jakubem Prachařem o výši výživného na dceru Miu, ve středu zasedla v soudní síni s otcem nejmladší dcerky Rozárky, bývalým majitelem TV Barrandov Jaromírem Soukupem. Teď si může influencerka konečně oddechnout. Podle informací, které získala redakce eXtra.cz přímo v soudní síni, bude Agátě umožněno vycestovat s Rozárkou do zahraničí a alimenty byly pro Soukupa vyměřeny ve stejné výši, jako na svou dceru platí Prachař.


FOTO z Hradu: Novým ministrem Fialovy vlády je Marek Ženíšek!

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval poslance Marka Ženíška (TOP 09) novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Ženíšek ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS) nahrazuje stranickou kolegyni Helenu Langšádlovou.


Expert: Ficova ochranka selhala. Kulkám uhýbala, namísto aby premiéra bránila

Bývalý slovenský policejní prezident Štefan Hamran byl jednáním ochranky postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica zaskočen. Uvedl to v rozhovoru pro Dennik N. Pro RTVS uvedl, že na vině je selhání ochranky.


Silničáři nedokončí v původním termínu opravu Barrandovského mostu

Praha - Silničáři letos nestihnou dokončit opravu Barrandovského mostu v původně avizovaném termínu do konce letních prázdnin. Důvodem je horší kvalita původní betonové konstrukce na okraji mostu, jehož nosnost je menší, než stavbaři původně předpokládali. Takzvané konzoly na severním kraji mostu musí nyní dělníci vyztužit. Novinářům to dnes řekli náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), ředitel Technické správy komunikací (TSK) Filip Hájek a...