ZAčAL OBROVSKý ZáTAH NA řIDIčE. PODíVEJTE SE NA SEZNAM MíST, KDE POLICEJNí HLíDKY CHYTAJí HříšNíKY

Na více než tisícovce míst na celém území Česka budou v pátek policisté hlídat dodržování nejvyšší povolené rychlosti při akci Speed Marathon. Hlídkovat budou ve vytipovaných rizikových lokalitách po celý den. Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Oznámila to mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Seznam míst, kde budou hlídky, policie zveřejnila již dříve na svém webu.

„Na základě dopravně bezpečnostních analýz v daném teritoriu a vlastních vytipovaných rizikových lokalit budou policisté provádět v průběhu celého dne měření rychlosti,“ uvedla mluvčí policie. Na výběru hlídaných úseků se podílela i veřejnost. Lidé mohli do konce března policistům poslat tipy na riziková místa, kde řidiči často porušují předpisy.

ČTĚTE TAKÉ: Násilná smrt 14leté dívky napadené u školy otřásla Francií. Po útoku nožem jí selhalo srdce

Cílem pátečních preventivních akcí je podle policistů především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost na pozemních komunikacích.

Akce Speed Marathon se v podobném rozsahu konala i loni. Přestože policisté stejně jako letos informovali o kontrolách předem a zveřejnili seznam hlídaných úseků, zaznamenali přes 2 100 případů překročení rychlostních limitů. Většinu z nich tehdy projednaly hlídky na místě a rozdaly pokuty dohromady za 1,4 milionu korun. Celkem loni při Speed Marathonu policisté odhalili asi 2800 přestupků, kromě vysoké rychlosti také třeba telefonování za jízdy, nepřipoutání řidiče či spolujezdce a jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nehod motorkářů přibývá

2024-04-19T08:16:18Z dg43tfdfdgfd