Z TRAGICKéHO ZEMěTřESENí V ROCE 2010 SE HAITI NEVZPAMATOVALO DODNES. JEDNU Z NEJCHUDšíCH ZEMí SVěTA OVLáDá NáSILí

12. ledna 2010 postihlo karibský ostrovní stát Haiti zemětřesení o síle přesahující 7 stupňů magnituda s epicentrem nedaleko metropole Port au Prince. Haiti už před ním patřilo k nejchudším zemím světa, po zemětřesení se vše ještě zhoršilo.

Podle Disasters Emergency Comittee se zemětřesení nějakým způsobem dotklo 3,5 milionu osob, kolem 220 tisíc lidí zahynulo a dalších více než 300 tisíc osob bylo zraněno. Přes 188 tisíc domů bylo vážně poničeno a 105 tisíc domů zemětřesení zcela zničilo. 1,5 milionu Haiťanů se tak ocitlo bez domova.

Obrovský dopad mělo zemětřesení i na místní infrastrukturu. Kolem 4 tisíc škol bylo buď zničeno nebo vážně poškozeno, v samotném hlavním městě to bylo 80 % všech škol. V Port au Prince zahynula celá čtvrtina z celkového počtu státních zaměstnanců.

Následkem nedostatečných hygienických podmínek v provizorních táborech pro postižené lidi vypukla na podzim roku 2010 neobvykle silná epidemie cholery, které v následujících měsících podlehly tisíce postižených osob a více než 200 tisíc lidí se cholerou nakazilo.

Zatřásly zemí a proměnily krajinu i lidské životy. Největší zemětřesení v historii

Špatná situace Haiti se ještě zhoršila

Haiti sice leží na stejném karibském ostrově Hispaniola jako populární dovolenková destinace Dominikánská republika, ale ekonomické a bezpečnostní podmínky obou států nemohou být rozdílnější. Už před zemětřesením bylo Haiti na jednom z posledních míst na Indexu lidského rozvoje OSN, konkrétně na 145. místě ze 169 hodnocených zemí. Zoufalé bylo školství, ale i inženýrské sítě, například jen třetina lidí v hlavním městě měla přístup k vodovodní síti. Chyběla i kanalizace, a dokonce i suché toalety byly luxusem. Více než 70 % obyvatel Haiti žilo z méně než jednoho příjmu a 86 % mělo své domovy ve slumech. Právě nekvalitně postavené budovy pak byly příčinou ohromných následků zemětřesení.

Jen v Port au Prince bylo po otřesech 19 milionů metrů krychlových suti a odpadu. Haiti si nebylo schopno s poškozením po zemětřesení poradit a nestačila ani masivní zahraniční pomoc. Stále ještě žijí někteří lidé v provizoriích. Zemi, v které se od zemětřesení vystřídala celá řada vlád, je všudypřítomná obří korupce a pomoc se často nedostala k potřebným. To dále zhoršuje hygienické i bezpečnostní podmínky. Kriminalita a slabý stát ohrožují nejen dospělé, ale hlavně děti.

Válka gangů žene děti ke zbraním

UNICEF uvádí, že zejména situace dětí na Haiti je zoufalá. Devět z deseti obyvatel Haiti žije v chudobě a tři miliony dětí stále naléhavě potřebují humanitární pomoc. To je často vede na cestu zločinu. Podle odhadů OSN tvoří 30 až 50 % členů ozbrojených skupin na Haiti děti. Ty jsou k tomu často donuceny, protože před nátlakem, zneužíváním a vykořisťováním je nikdo nechrání. Politická nestabilita a pouliční násilí přivedly zemi k totálnímu chaosu, v kterém obyčejné rodiny den za dnem bojují o přežití. Bez naděje na jakékoli zlepšení!

Děti jsou zneužívány jako pracovní síla, ale také sexuálně. Gangy ovládají celé čtvrti, kde se pak děti mohou náboru jen obtížně vyhnout. Často se vstupem do gangu snaží ochránit vlastní rodinu. Členství v ozbrojených skupinách, denní konfrontace s brutálním násilím a bídou je nejen psychicky a fyzicky ničí, ale také je oddaluje od vlastních rodin a komunit, kam už jen velmi těžce hledají cestu zpět, pokud se k tomu vůbec odhodlají. Pokračuje také vnitřní vysídlování Haiťanů, včetně dětí. Těch je podle UNICEF aktuálně vnitřně vysídleno 180 tisíc. Od začátku roku byly tisíce lidí uneseny, zraněny nebo zabity. Mezinárodní pomoc je omezena právě špatnou bezpečnostní situací, takže se nedostane všude, kde by bylo potřeba.

Naděje není

Haitská vláda se situaci snaží řešit i za pomoci zahraničních policistů. Do země přijelo 450 policistů z Keni. Zda to bude stačit, není jisté. ABC news uvedlo, podle nová zprávy agentury OSN pro migraci rostoucí násilí na Haiti způsobené střety s ozbrojenými gangy vyhnalo od března z domovů téměř 580 000 lidí. Navíc je v plném proudu sezóna hurikánů, což by mohlo situaci dále zhoršit. Haiti je tak dnes synonymem pro beznaděj.

Související články

2024-07-04T13:31:48Z dg43tfdfdgfd