Zprávy

Trending:


Šéf sudetských Němců Posselt varoval před nacionalismem, který ohrožuje Evropu

Augšpurk (Německo) - Evropskou unii a její demokracii ohrožují nacionalisté. Před dnešním začátkem sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) to prohlásil nejvyšší politický představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Vyslovil také obavy z polarizace společnosti, která na Slovensku vyústila v postřelení premiéra Roberta Fica. Tomu popřál Posselt brzké zotavení.


Čeští policisté se budou zabývat dvěma příspěvky schvalujícími útok na Fica

Praha - Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Vyhodnotili je jako trestněprávně relevantní. Dnes to uvedli na síti X. Upozornili, že ne každé vyjádření naplňuje skutkovou podstatu trestného činu, u každého komentáře ověřují především kontext. Za schvalování trestného činu mohou soudy pachateli uložit až roční vězení.


ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu.


Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.


Český Ken skončil v krvi po zákroku policie, všemu přihlížel jeho malý syn. Zásah šetří GIBS

Modela a majitele kliniky plastické chirurgie Roberta Paulata, který si vysloužil pro svůj zjev přezdívku český Ken, údajně bezdůvodně napadl policista před jeho vlastním domem v obci Hlubočinka a všemu přihlížel jeho tříletý syn. Po nedorozumění skončil v poutech na zemi, přičemž utrpěl krvavá zranění v obličeji. Policie v pátek dopoledne uvedla, že případ si přebírá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Na případ upozornil server Prima Ženy.


Agáta zuří: Soukup se do krve soudil o Rozárku, při první příležitosti se na ni vykašlal

Agáta Hanychová (39) má Jaromíra Soukupa (55) opravdu už plné zuby. Před pouhými dvěma dny soud rozhodl o střídavé péči o dceru Rozárku, tatínek hned při první příležitosti selhal. Soukup si měl podle jejich slov převzít svou dcerku v pátek ráno, ale vůbec se nedostavil. Podle informací eXtra ale může být vše jinak a ve hře je i dohoda, podle které k předávce má dojít v pátek v 18 hodin.


Ukrajinci zaútočili drony na ruské černomořské základny. Podařilo se jim zapálit rafinérii ropy

Ruská obrana Sevastopolu na anektovaném Krymu čelila v noci ze čtvrtka na pátek rozsáhlému útoku vzdušných a námořních dronů. Podle tiskových agentur to oznámil ruský gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev. Náletu dronů podle agentury Interfax čelilo i ruské přístavní město Novorossijsk, které je další základnou ruské Černomořské flotily. Ukrajinské drony nad ránem zaútočily i na nedalekou rafinérii v Tuapse.


Zelenskyj podepsal zákon umožňující mobilizovat až 20.000 vězňů

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným vstoupit do ozbrojených sil a bojovat proti ruským invazním silám. Ukrajinská armáda by tímto způsobem mohla mobilizovat 10.000 až 20.000 vězňů. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na databázi ukrajinského parlamentu.


Kam v Praze na Muzejní noc: Nabízí se návštěva Českého rozhlasu či muzea nočníků a toalet

Odstartoval Festival muzejních nocí 2024. Národní zahájení 20. ročníku proběhlo v Pardubicích v areálu Východočeského muzea. V Praze bude Muzejní noc podobně jako loni v minimalistickém duchu a otevřeno bude jen pár institucí. Za zmínku stojí například Musoleum Davida Černého či Den otevřených dveří Českého rozhlasu. O podrobnostech informuje oficiální stránka Asociace muzeí a galerií ČR.


Některá média podle odborníků využila útok na Fica ke zvýšení sledovanosti

Praha - Některá slovenská, ale i česká média se po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica nevyvarovala pokušení využít událost ke zvýšení sledovanosti, řekla ČTK socioložka médií Renata Sedláková. Podle oslovených expertů by měla média usilovat o to, aby z podobných událostí nevytvářela senzaci. Podobně jako po prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze odborníci připomínají jako základní pravidlo věcné...


Mrtví hlodavci, špína a hmyz. Inspekci nepříjemně překvapila prodejna potravin na Kladensku

Nevyhovující podmínky odhalila ve čtvrtek Státní zemědělská a potravinářská inspekce v prodejně potravin COOP ve Zlonici na Kladensku. Informovala o tom na svém webu.


Charkov ve čtvrtek zažil nejdelší letecký poplach od začátku ruské invaze

Charkov (Ukrajina) - Ukrajinské město Charkov, které se nachází jen několik desítek kilometrů od hranice s Ruskem, ve čtvrtek zažilo nejdelší letecký poplach od začátku ruské invaze. Server The Kyiv Independent dnes píše, že trval více než 16 a půl hodiny, úřady ho odvolaly teprve dnes kolem 01:00 místního času (kolem půlnoci SELČ). Ukrajinská armáda mezitím informovala o sestřelení všech 20 útočných dronů, které podle ní Rusko vyslalo v noci na...


Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.


Statečná, empatická i zapomenutá. Milena Jesenská má k feminismu co říct i dnes

Uplynulo 80 let od smrti Mileny Jesenské v koncentračním táboře Ravensbrück. Neprávem je stále známá hlavně jako milenka Franze Kafky.


Vojenská tajemství, která vláda USA nechce, abyste znali

Americká armáda má spoustu dobrých důvodů, proč své operace držet stranou od veřejnosti. V minulosti se však dopouštěla chyb, když nechala proklouznout temnou stránku své práce a zmařila pokusy o její utajení. V některých případech existují nezvratné důkazy, které odhalují děsivá tajemství, v jiných případech veřejnost využívá střípky uniklých informací k sestavování teorií. Podívejte se na některé oblasti a operace prováděné americkou armádou, které měly zůstat utajeny, a na konspirační teorie, kterým mnozí Američané věří.


Školačka z Hradce po snězení bonbonu: Kolaps! Zhroutila se na toaletách

Zvědavost se krutě nevyplatila žačce druhého stupně základní školy v Hradci Králové. Ochutnala bonbony, které obsahovaly muscimol, látku vyskytující se v muchomůrkách. Děvče ve škole zkolabovalo, hodinu proleželo na toaletách, než se spolužačky odhodlaly vše říct učitelce. Ta hned zalarmovala záchranáře.


Muž málem uhořel u sledování televize


USA razantně zvyšují cla na čínské výrobky. Číny má dost i EU

Americký prezident Biden se rozhodl pro dramatické zvýšení cla na některé čínské výrobky. O něčem podobném uvažuje i Evropská Unie a je to i v souladu s postojem Donalda Trumpa. Ať již tak v listopadu ve Spojených Státech vyhraje kdokoliv, na nastoupeném trendu se nic měnit nebude. Jsme na začátku plnohodnotné obchodní války západu s Čínou?


Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.


Loď, jež podle Madridu veze munici pro ČR, v Cartageně nezakotví, ač povolení má

Madrid/Praha - Posádka lodi Borkum, která podle španělské vlády veze vojenský materiál do České republiky, se rozhodla vynechat mezipřistání v Cartageně, informoval dnes deník El País. Podle Madridu má loď veškerá povolení, její vstup do jihošpanělského přístavu ale žádaly zablokovat některé místní levicové strany. Tvrdily totiž, že konečným příjemcem munice bude Izrael. Jiné lodi, Marianne Danica, která veze zbraně do Izraele, španělská vláda...


Fico byl v pátek na další operaci. Stav premiéra je nadále vážný

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) absolvoval v pátek chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný. Informovali o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Směr-SD) a ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.


Po Ficově atentátu se na sítích šíří nenávist. Případy řeší policie i v Česku

Slovenská policie po středečním atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) eviduje a vyšetřuje asi 40 případů šíření nenávisti na sociálních sítích. V pěti případech již zasahovala. Ve vysílání televize TA3 to ve čtvrtek řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).


Tajemná mlha z ventilace letadla zaskočila cestující. Začali se svlékat, ukazuje video

Pasažéry během letu mířícího do New Yorku překvapil nečekaný jev, z ventilace se začala valit hustá mlha. Cestující postupně začali odhazovat své promočené oblečení, aby neprochladli, napsal Daily Mail. Jedna ze svědkyň si celou událost natočila a zveřejnila na sociálních sítích. O který let přímo šlo, neuvedla. Co zapříčinilo, že atmosféra v letadle připomínala džungli?


SACEUR: Ruská armáda nemá dost sil na průlom v Charkovské oblasti

Ruská armáda nemá dostatečný počet pozemních sil k dosažení strategického průlomu v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Ve čtvrtek to uvedl vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (SACEUR) Christopher Cavoli, agentura Reuters.


V nápravném centru chovankyně napadly vychovatelku


Žalobce žádá vazbu pro střelce na Fica, soud obviněného vyslechne v sobotu

Bratislava - Žalobce dnes podal návrh na vazební stíhání útočníka, který ve středu spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Soudce Specializovaného trestního soudu (STS) vyslechne obviněného v sobotu dopoledne. ČTK to napsala mluvčí soudu Katarína Kudjáková.


Rusové u Charkova postoupili o 10 kilometrů. Situaci se daří stabilizovat

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.


Slovenská policie vyšetřuje na 40 případů šíření nenávisti, řekl ministr vnitra

Bratislava - Slovenská policie vyšetřuje zhruba 40 případů šíření nenávisti na sociálních sítích a v této souvislosti zasahovala v pěti případech, řekl dnes televizi TA3 ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Slovenská policie po středečním atentátu na premiéra Roberta Fica uvedla, že se ohledně tohoto zločinu na sociálních sítích objevily projevy nenávisti a výzvy k eskalaci násilí, které nehodlá tolerovat.


Rusko údajně zneškodnilo přes sto ukrajinských dronů

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.


Lidé mohou v Písku vidět pískové sochy připomínající voroplavbu

Písek - Lidé v Písku si dnes mohli poprvé po dokončení prohlédnout pískové sochy, které letos připomínají voroplavbu. Pět vysokých soch stojí opět na náplavce Otavy. Řeka je s plavením vorů od středověku spojená, voroplavba zde skončila na začátku 60. let minulého století. Organizátoři akce to dnes řekli při slavnostním zahájení.


Na Slovensko sedl mrak nenávisti a zloby. Změna bude těžká, říká Mikloško

/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Předseda prvního svobodně zvoleného slovenského parlamentu po roce 1989 František Mikloško je jako křesťanský politik už přes tři desetiletí nepřehlédnutelnou postavou slovenské politiky i veřejného života. Jako doyen zahajoval loni zasedání současného slovenského parlamentu. Slovenskou národní radu však dnes vidí stejně jako slovenskou politiku - jako místo s velkou negativní energií. Ze situace po atentátu na...


Atentát na Fica vyvolal na internetu bouří. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.


Putin tvrdí, že Rusko zatím neplánuje obsadit ukrajinské město Charkov

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek uvedl, že Rusko zatím neplánuje obsadit ukrajinské město Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovské oblasti je podle jeho slov reakcí na ostřelování ze strany Ukrajiny, informuje agentura Reuters.


Policejní honička na Liberecku. Muže nezastavili ani propíchnuté pneumatiky, skončil v cele

Velkou zarputilost prokázal řidič, kterého policisté pronásledovali na Liberecku. Ujížděl několik kilometrů a pokračoval dál, i když mu policisté propíchli pneumatiky zastavovacím pásem a narazili do něj zezadu při takzvaném PIT manévru. Když nakonec havaroval, vylézt ven z auta ho přiměla až namířená zbraň. Brzy se ukázalo, proč chtěl za každou cenu ujet.


EU následuje Česko. Uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU.


Dugovič o atentátníkovi na premiéra Fica


Severní Korea dnes odpálila několik raket krátkého doletu

Soul/Tokio - Severní Korea dnes ze svého východního pobřeží směrem nad Japonské moře odpálila několik raket krátkého doletu. S odvoláním na jihokorejskou armádu to napsala agentura Reuters. Agentura Kjódó uvedla, že podle japonské vlády nejsou hlášeny žádné škody.


Ohořelé zbytky ruských stíhaček. Fotky ukazují sílu zbraní z USA po ukrajinském útoku na Krym

Při útoku na vojenské letiště Belbek na Ruskem okupovaném ukrajinském poloostrově Krym byly v noci na středu zničeny dvě ruské stíhačky MiG-31. Původní zprávu webu Meduza potvrdily satelitní snímky, které sdílela stanice CNN. Na základnu měla zaútočit ukrajinská armáda střelami dlouhého doletu ATACMS. Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že protivzdušná obrana tehdy zničila deset střel stejného typu.


Slavné osobnosti, které zemřely na koronavirus

V tomto článku vzpomínáme na osobnosti, které podlehly koronaviru a opustily nás. Prohlédněte si galerii a vzdejte hold významným lidem, kteří se stali obětí koronaviru.


Operátoři ostře o nových poplatcích za ČT: Bezbřehý chaos a zásah do soukromí zákazníků

Mobilní operátoři se postavili proti novele zákona o České televizi a Českém rozhlasu. Nelíbí se jim pasáž, podle níž by museli na vyžádání podávat informace o svých zákaznících. Veřejnoprávní televize touto cestou chce zjišťovat, kdo musí platit koncesionářské poplatky. Nová legislativa totiž počítá s tím, že zmíněnou povinnost by měly všechny domácnosti s připojením k internetu. Podle Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) návrh způsobí...


Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci.


Muž na Liberecku ujížděl před policisty


Návštěvníkům se od soboty otevře obnovená Hrabalova chata v Kersku

Kersko (Nymbursko) - Návštěvníkům se od soboty otevře obnovená Hrabalova chata v Kersku na Nymbursku. Po rekonstrukci se vrátila do podoby z 80. let, kdy Hrabal v chatě pobýval. Část expozice tvoří původní vybavení ze sbírek Polabského muzea, například spisovatelův psací stroj, zrcadlo nebo malovaná skříň. K autentickému dojmu přispěly také dobové předměty, které Středočeský kraj získal od dárců. Přebudování chaty do původní podoby vyšlo kraj na...


Mládě orangutana v pražské zoo je sameček, jméno navrhne veřejnost

Praha - Mládě orangutana sumaterského, které se v pražské zoologické zahradě narodilo na začátku května, je sameček. Potvrdily to genetické testy, oznámila dnes zoo v tiskové zprávě. Lidé mohou ode dneška navrhovat jméno pro malého orangutana a zahrada ho zveřejní v den měsíčních narozenin mláděte, tedy v neděli 2. června.


Ostravský dům nechtěl nikdo zachránit, přitom je z něj dnes dokonalý domov a za minimální náklady

Díky odvaze minimalizovali zásahy do původní struktury a ostravský dům nejen přežil, ale září v novém světle! Přečtěte si příběh, jak se podařilo zachránit kulturní dědictví.


Co dělají američtí prezidenti po odchodu z funkce?

Co dělají prezidenti po návratu do téměř normálního života? Jak si lze představit, může být docela těžké rozhodnout se, co se sebou dělat poté, co zastáváte nejvyšší úřad v zemi. V průběhu let však mnoho amerických prezidentů prožilo zajímavé a bohaté druhé období. A pokud jde o novější prezidenty, nemuseli po odchodu z funkce začínat úplně od nuly. Zákon o bývalých prezidentech, který byl přijat v roce 1958, jim umožňuje po dobu 10 let pobírat důchod, mít soukromý personál a kancelář, zdravotní pojištění a ochranu tajné služby. Zajímá vás, čím se někteří bývalí obyvatelé Oválné pracovny zabývali po odchodu z úřadu? Pak klikněte na a dozvíte se více!


Stát chce v aukci prodat bývalý vládní zámek Štiřín. Minimální cena je 3,3 miliardy korun

Stát nabízí k prodeji areál zámku Štiřín nedaleko Prahy, minimální cena činí 3,3 miliardy korun. Oznámil to dnes v tiskové zprávě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), podle kterého je cena Štiřína dosud nejvyšší vyhlášenou minimální cenou prodávaného majetku za dobu fungování úřadu. Prodej se uskuteční formou elektronické aukce, která začne 11. září ve 12:00 a skončí 13. září rovněž v poledne.


Místo večere ubodání nožem. „Chcípni“, neunesla Japonka běžnou otázku od svého muže

Žena z japonské Ósaky zabila svého manžela poté, co se jí zeptal, zda už je hotová večeře. V hněvu popadla kuchyňský nůž a v posteli ho brutálně pobodala. Muž byl převezen do nemocnice, nakonec ale následkům vážných zranění podlehl, uvedl web The Mainichi. Partneři se údajně hádali již několik dní, osudný incident se měl stát v úterý večer.


EU zavádí sankce na čtyři mediální subjekty, jež podle ní šíří ruskou propagandu

Brusel - Evropská unie uvalila sankce na čtyři mediální subjekty, které podle ní šíří a podporují ruskou propagandu a útočnou válku proti Ukrajině. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda. Sankce se týkají i ruské mediální platformy RIA Novosti a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta, informovala ve svém prohlášení Rada EU. Členské státy EU sankce schválily takzvanou...


Policie pátrá po 86leté seniorce. Ztratila se při prohlídce zámku na Benešovsku

Středočeští policisté už den hledají 86letou seniorku. Ve čtvrtek se ztratila při prohlídce zámku ve Vrchotových Janovicích, které leží v okrese Benešov. Důchodkyně trpí stařeckou demencí. Policie požádala o pomoc veřejnost.