VýBORNý NA POMOC OVOCNářůM: MRAZY ZNIčILY 90 % úRODY ČECH, MILIARDOVá šKODA

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku informuje o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. V Čechách přišli takřka o veškerou, na Moravě o polovinu.

Výborný si dnes prohlíží poškozené sady. Mráz zasáhl více ty v Čechách. Škody na Moravě jsou asi 50 procent, vzhledem k počasí se tu situace může zhoršit.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům bude podle odhadů přes miliardu Kč, řekli ovocnáři. V Čechách vypadne celá jedna úroda, poškozeno je jí přes 90 procent.

Vzhledem k předchozímu nadprůměrně teplému počasí byla vegetace proti obvyklému stavu téměř o čtyři týdny urychlená, mráz tedy spálil rostliny, které už byly často v pokročilém květu. 

Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí minimálně 70 až 100 milionů Kč pro pěstitele ovoce. „My kromě přímé pomoci přes program rizik budeme hledat i cesty provozních podpor, úvěrů,“ uvedl Výborný. Kromě zajištění péče o sady potřebují ovocnáři peníze na udržení zaměstnanců, i když letos nebudou mít tržby z prodeje ovoce.

Jarní mrazy ovlivňují v posledních letech úrodu ovoce v ČR poměrně často. Škody z mrazů ovocnáři zaznamenali hlavně v letech 2019, 2017, 2016 a 2011. Podle Ludvíka jde o jedno z největších poškození tuzemské úrody za posledních sto let.

2024-04-25T05:38:48Z dg43tfdfdgfd