VáLKA EVROPY S RUSKEM Už PROBíHá. KREML CHYSTá TERORISTICKé AKCE V EVROPSKýCH ZEMíCH

Je nejvyšší čas vystřízlivět, přestat spoléhat na to, že „nás se to netýká“. Týká, pro Rusko jsme nepřítel, kterého chce zničit stejně jako Ukrajinu.

Britský deník Financial Times (FT) napsal znepokojivou, ale nepřekvapivou zprávu: podle jeho zjištění evropské tajné služby varují, že Rusko plánuje útoky a násilné sabotáže po celé Evropě. První o tom informovaly Novinky. Podle rozvědek sem patří poškozování infrastruktury, bombové útoky a žhářství. FT míní: Rusko dává jasně najevo, že se Západem válčí.

Podle zdrojů z rozvědek evropských států by tyto zhoubné akce měli provádět jak agenti ruských tajných služeb, tak prostředníci. Rusko počítá s tím, že budou umírat civilisté.

My Češi to známe z výbuchů ve Vrběticích, které se uskutečnily již v říjnu a prosinci 2014 a jejichž strůjci byli agenti ruské vojenské rozvědky GRU, což se ovšem zjistilo až před třemi lety. Dostatečné důkazy o zapojení GRU shromáždila Národní centrála proti organizovanému zločinu, ta však případ letos v dubnu odložila, neboť nezískala právní pomoc z Ruska, kterou ruské orgány odmítly.

Podle evropských tajných služeb nyní hrozí agresivní, dobře připravené akce. Prezident německého Úřadu na ochranu ústavy (Bundesamt für Verfassungsschutz), což je obdoba české Bezpečnostní informační služby, Thomas Haldenwang řekl: "Riziko státem kontrolované sabotáže vyhodnocujeme jako značně zvýšené." Varuje před ruskými akcemi s vysoce ničivým potenciálem.

Násilné akce, u kterých úřady předpokládají práci ruských tajných služeb, už probíhají. V bavorském Bayreuthu byli dva občané Německa obviněni z plánování útoků na německá armádní a logistická zařízení. Rusové jsou podezřelí ze založení požáru v berlínské zbrojovce Diehl, odkud jsou posílány zbraně na Ukrajinu. Ruský rukopis má požár v Británii, ve skladišti pomoci pro Ukrajinu.

Ve Švédsku proběhla série vykolejení vlaků, podezření opět padá na ruským státem podporovanou sabotáž. Náš ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zase nedávno oznámil, že se Rusové pokoušeli zničit signalizační systémy českých železnic. Další vražedné akce hlásí estonská kontrarozvědka. Zvýšené riziko útoků oznamuje Francie.

V nedávné minulosti Evropa čelila útokům islamistických teroristů, teď musíme mezi teroristy počítat Rusy. Pokud by se někomu zdálo, že Rusové nic takového nedělají, stačí se podívat, jaká zvěrstva páchají na Ukrajině. Mimochodem, i tam provádějí pravidelné útoky na kritickou infrastrukturu.

Evropské tajné služby de facto varují před významným posunem v aktivitách agentů Kremlu. Zatím převažovaly snahy ovlivnit veřejné mínění, rozeštvávat společnost v jednotlivých státech, podporovat antisystémová uskupení. Používají se dezinformace, média zaměřená na ničení důvěry v Evropskou unii, ale i důvěry v demokratické vlády.

Svědčí o tom kupříkladu zařazení platformy Voice of Europe (VOE) na český sankční seznam. VOE podle informací české kontrarozvědky provozovali prokremelští podnikatelé a jejím cílem byl ovlivnit evropské volby. Evropská komisařka Věra Jourová nedávno oznámila, že se Voice of Europe ocitne i na novém sankčním seznamu EU namířeném proti Rusku.

Snad se z evropské demokracie nestane jen "hasnoucí uhlík"

Sabotáže na železnicích mohou mít katastrofální následky. Kupka své informace o pokusech zasáhnout české dráhy popsal pro Seznam Zprávy takto: "Vycházel jsem z výročních zpráv Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, Bezpečnostní informační služby a také z toho, čemu jsme čelili zejména v minulém roce. Především u Českých drah, kde docházelo opakovaně k útokům na uživatelské aplikace. Všechny se podařilo odvrátit."

Ruští hackeři přitvrzují. Svědčí o tom akce americké FBI Dying Ember (Hasnoucí uhlík), kterou v kyberprostoru provedla mimo jiné spolu s českou vojenskou tajnou službou, s Vojenským zpravodajstvím (VZ) letos v lednu. Šlo o akci proti skupině APT 28, jež je napojena na ruskou vojenskou rozvědku GRU. Vojenské zpravodajství pak sdělilo: "Lednový podíl na operaci Dying Ember byl prvním aktivním zásahem Národního centra kybernetických operací (NCKO)." První zásah? Zaplaťpánbůh za něj, ale jsme evidentně pozadu.

V Česku hackeři z APT 28 napadali infastrukturu routerů v malých podnicích i domácnostech, mířili i na vládní instituce. Na našem území se nacházelo několik desítek takových zařízení. Hackeři sbírali informace spojené mimo jiné s českou muniční iniciativou pro Ukrajinu. Americká FBI odhalila podobnou ruskou síť v USA, poté vytipovala země, které by byly pro Rusy zajímavé a mohly mít stejné problémy, nás mezi nimi.

Na začátku května vydalo české ministerstvo zahraničí (MZV) prohlášení, které se opět týkalo ruských hackerů. Stojí v něm, že Česko spolu s Německem, Evropskou unií, NATO a dalšími mezinárodními partnery "zásadně odsuzují aktivity ruského státního aktéra APT28, který dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích". MZV potvrzuje, že skupina APT28 je spojována s GRU a zmiňuje nový typ útoků, mířící na "do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob provedení těchto útoků a jejich zaměření odpovídalo profilu aktivit aktéra APT28". Chyba byla odstraněna.

Rusko zjevně víc a víc prohlubuje konflikt se Západem, s Evropskou unií. Kybernetické útoky proti kritické infrastruktuře mohou vést k velkým katastrofám, mohou vyvolávat chaos a nepokoje.

Rusko se už oficiálně stalo teroristickým státem, přesněji teroristickou velmocí, která chce západní společenství zničit. Jak se bránit? Především musí všichni politici otevřít oči, nic si už o Rusku nenalhávat, nepočítat s tím, že by se s touto zemí dalo jakkoli dohodnout, že by s ní snad vyjednali nějaký plnohodnotný mír. Iluze. Utopie.

Dále je naprosto klíčové poctivě, vytrvale pokračovat v podpoře bránící se Ukrajiny. Slovem poctivě mám na mysli, že ani zbrojaři a prostředníci nesmí zneužívat situace, kdy je Ukrajina zcela závislá na dodávkách munice a zbraní. Státy na to musí dohlédnout.

Nejen to. Když je naše země a další státy napadány ruskými hackery, mají se nejen bránit, ale mají taky útočit, ničit skupiny, jako je APT 28, a zasazovat odvetné údery. Není možné stále jen vyčkávat. Situace je mnohem vážnější, než si masy lidí připouštějí, faktem je, že jsme ve válce. Zatím u nás nejezdí ruské tanky a neútočí na nás ruské drony, válka ale probíhá na sociálních sítích, v médiích a v kyberprostoru. Válka to je.

Varování evropských tajných služeb vypadá jako dobře podložené, útoky už probíhají a mají být stále intenzivnější. Rusko, zdá se, zešílelo. Nestačí mu válka na Ukrajině, provokuje dál směrem na Západ a evidentně počítá s ne-odezvou. S tím, že Evropa bude dál otálet, čekat, bude dál opatrná a vyděšená. Místo aby zbrojila a vracela útoky. Místo aby mnohem razantněji podpořila bojující Ukrajinu.

Video: "Je mi zle z toho, co se děje na Ukrajině," obořil se europoslanec Guy Verhofstadt na Evropskou radu (12. 4. 2024)

2024-05-09T06:34:09Z dg43tfdfdgfd