VáLEčNý HRDINA JáN (95) SE PO 79 LETECH VRáTIL NA BOJIšTě: 12 JEZDCů VYRAZILO NA BRNO

V té době mu ještě nebylo ani 16 let. Uměl ale dobře německy, rusky i maďarsky. Od Rudé armády dostal koně a začal v ní na konci druhé světové války fungovat jako tlumočník. Po dlouhých 79 letech se Ján Novenko (95) z Moravské Nové Vsi vrátil na bojiště, aby podpořil fanoušky historie.

„Když mi bylo devět, začali Maďaři okupovat část Slovenska, kde jsme bydleli. Ze školy jsem byl doslova vyhnán bičem. V patnácti jsem pak vstoupil do Rudé armády a účastnil se bojů v Maďarsku a v Československu,“ zavzpomínal na dobu dospívání válečný veterán.

Zemřel synovec atentátníka na Heydricha Vratislav Ebr (†81): Jeho matku nacisté po porodu poslali do plynové komory!

Pomník koním

U Lanžhota dostal za úkol zjistit úkryt německých tanků. Úkol splnil. Následně se tam odehrála krutá bitva. „Němci tehdy vypustili přehradu. V boji kromě mnoha vojáků na obou stranách zahynulo na dva tisíce koní. V Morkůvkách mají postavený pomník,“ navázal na Novenka Ivan Vystrčil ze spolku Acaballado, který připomínku zorganizoval.

Dvanáct jezdců se v sedle koní vydalo na 90 kilometrů dlouhou trasu až na brněnský hřbitov, kde skončí ve středu 8. května ve 14 hodin. „Připomínáme tím nejen oběť koní, ale i vítězství spojenců ve druhé světové válce. Nesmíme zapomínat, že jsme mezi ně patřili i my, Čechoslováci,“ zdůraznil Vystrčil.Kameny zmizelých připomínají oběti holokaustu v Česku už 15 let. V Praze jich je přes 600, v Evropě přes sto tisíc Při osvobozování Československa padlo nebo bylo zraněno téměř 140 tisíc Sovětů, 33 tisíc Rumunů, asi 10 tisíc Čechoslováků, 116 Američanů a 79 Poláků. Němci měli ztráty 850 tisíc zabitých, zraněných a zajatých.

2024-05-06T13:18:43Z dg43tfdfdgfd