VáCHA: NA BULOVCE SELHAL SYSTéM, OBčANé ALE „RáDI VIDí KREV“. NěKDO BUDE MUSET BýT POTRESTáN

Záměna dvou pacientek ve Fakultní nemocnici Bulovka vedoucí k potratu je chyba systému, domnívá se kněz a pedagog Marek Orko Vácha. Nemyslí si, že by byl na vině pouze jednotlivec. Ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž uvedl, že by se měla nemocnice především omluvit a ujistit, že se nic podobného již nebude opakovat.

„Chybovat je lidské, tyhle věci se dějí. Nemocnice přijímá odpovědnost za to, co se stalo. Zdravou zásadou je nikdy pacientovi nelhat, připojit omluvu a sdělit, co nemocnice udělá pro to, aby se taková událost neopakovala,“ řekl pro CNN Prima NEWS kněz a pedagog Marek Orko Vácha.

ČTĚTE TAKÉ: Laxní řešení brutální šikany. Naštvaní rodiče z Blovic kritizují školu, podepisují petici

Na vině není jednotlivec

Podle něj občané takzvaně „rádi vidí krev“. „Někdo za to musí být odpovědný, přijít o místo a být potrestán,“ konstatoval pedagog s tím, že velmi často je však chyba v systému i v případě, kdy se například sestra přehmátne. „Chtěli bychom vyvodit osobní odpovědnost, ale velice často je důležité udělat systémová opatření, aby se sestra třeba nemohla přehmátnout a dát nesprávnou chemikálii do infuze,“ vysvětlil Vácha.

K TÉMATU: Omylem provedený potrat je trestný čin. Poškozená může vysoudit miliony, tvrdí právníci

Pravidla bezpečnosti musí být podle něj nastavena tak, aby k těmto událostem nemohlo dojít. „Toto je klasická chyba, v nemocnicích je nejčastějším omylem správný výkon na nesprávném pacientovi nebo správný výkon na nesprávném párovém orgánu,“ pokračoval.

Zároveň prohlásil, že ačkoli by se mohlo zdát, že je nemocnice nejbezpečnějším místem na světě, není tomu tak. „Věřím, že na Bulovce udělají vše pro to, aby k takové chybě už nemohlo dojít. Nemyslím si, že jde o selhání jednoho člověka, to může být poslední článek řetězu. Bude důležité nastavit systém,“ upozornil pedagog s tím, že muselo selhat několik různých postupů, aby došlo k tak nepředstavitelné záměně.

Peníze a role státu

„Věřím, že stát se k nešťastné události postaví. Je mi trapné mluvit o penězích, na druhé straně jsou to jediné, co můžeme tomu člověku nabídnout. Už z důvodu etikety a zdvořilosti by byla na místě nějaká omluva. Je to tím trapnější pro české zdravotnictví, že se to stalo na cizince,“ domnívá se kněz.

Vácha rovněž zastává názor, že jsou věci, které se nedají vyvážit žádnými penězi. „To je například ztráta lidského života,“ podotkl. „Pro pacientku a všechny je nejdůležitější to, aby bylo jasně řečeno, co bude uděláno pro to, aby se tato událost nemohla znovu stát,“ zdůraznil.

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka mělo podle informací televize CNN Prima NEWS dojít k těžko pochopitelnému incidentu již v pondělí. Personál si údajně popletl pacientky a zdravá žena v důsledku toho potratila. Nežádoucí událost pro CNN Prima NEWS potvrdila tisková mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fatální záměna pacientek. Zdravé ženě na Bulovce měli omylem provést potrat

2024-03-28T18:11:15Z dg43tfdfdgfd