Finance

Trending:


Temu není jediný problém: Evropská unie chce „sejmout“ čínský e-shop Shein

Evropská komise v pátek oznámila, že bude podnikat regulační kroky směrem k čínskému e-shopu Shein, který se zaměřuje na prodej velice levného oblečení. Jde totiž o nečekaně velkou platformu, takže na něj bude nahlíženo jako třeba na Amazon, Aliexpress nebo společnost Meta. Souvisejicí články Máte elektrokoloběžku? Od dubna vás může čekat nepříjemná srážka s policií První svého druhu: plovoucí solární elektrárna s okamžitým využitím Prohlížeč...


Malebná pláž v Chorvatsku je plná rakovinotvorného azbestu. Místní marně bojují s úřady

Obyvatelé malé chorvatské vesnice Vranjic, která leží nedaleko Splitu, si už roky stěžují na azbestem kontaminovanou pláž. I přes dlouhodobou kritiku tamní úřady zatím nezakročily a místo je nadále přístupné veřejnosti.


GLOSA: Divoký rok Agáty Hanychové: Rozchod plný nenávisti, soudy s tatínky dcer i svatba a miliony na kontě

Každá země potřebuje kontroverzní známou osobnost typu Agáty Hanychové, vždyť kdyby nebyla, museli bychom si ji vytvořit. Diváky fascinuje, milují ji nebo nenávidí, ale prakticky všechny nějakým způsobem baví, i když na ni naoko hudrují. Průšvihářka od loňských narozenin stihla vzít spoustu věcí fofrem. A další šokézní věci si už na nás chystá. Přečtěte si, co jsme napsali na webu eXtra.cz o jejím životě za posledních dvanáct měsíců.


Příběh jehněčí farmy: Petr Musil chtěl kvalitní bílkoviny pro své děti, práce ho nakonec pohltila

Příběh této jehněčí farmy začal jako mnohé jiné: útěkem z města na venkov. Vystudovaný politolog Petr Musil si nejdříve pořídil čtyři ovečky a ze záliby se nakonec stalo živobytí. Dnes se po ekologickém hospodářství pohybuje pořádné stádo a každý rok tu odchovají sto padesát jehňat.


Tajemný ukrajinský dron RAM X sbírá skalpy ruských systémů PVO

Na ukrajinských bojištích se postupně objevují nové a nové zbraňové systémy, které přesouvají rovnováhu sil směrem k Rusku a vzápětí zase naopak k Ukrajině....


Indonésii zasáhlo silné zemětřesení, bylo cítit i v Jakartě

Při pobřeží indonéského ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemětřesení s magnitudou 6,5. Informovala o tom místní meteorologická a geofyzikální služba BMKG.


Proč ztrácí dopravní letadla nad Pobaltím signál GPS? Problémy hlásí tisíce letů

Od začátku války na Ukrajině mají letadla na trasách nad Pobaltím problémy s navigací. Obecně hlásí výpadky signálu GPS, případně příjem chybových signálů, které neodpovídají skutečné situaci nebo sekundárním formám navigace.


MZd dokončilo strategii rozvoje zdravotnictví, v úterý ji představí prezidentovi

Praha - Ministerstvo zdravotnictví (MZd) dokončilo strategický dokument dalšího rozvoje českého zdravotnictví, který ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbil předložit loni v prosinci. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v úterý materiál, který má deset kapitol, představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle senátorky hnutí ANO Věry Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné...


Na návštěvě u Agáty Hanychové: Stůl vyrobený ze staré pily, paroháči od macechy i luxusní zahradní domek

Agáta Hanychová pozvala magazín Lifee.cz na návštěvu a ukázala nám vzácné kousky, který její dům na Praze 6 skrývá. Obrazy malované sprejem, stůl ze staré pily i sošky paroháčů. Nakoukli jsme také do obrovského zahradního domku, na kterém by prý mohla přistát helikoptéra, a otevřeli jsme i lednici. Jaké potraviny v ní nesmí chybět?


Dostálová ostře o schůzce k důchodům: Podraz Hradu. Bartoš mluvil o nakrucování Havlíčka

Nebývale ostře zhodnotila diskutovanou schůzku vlády a opozice u prezidenta Petra Pavla k důchodové reformě místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO). Podle ní šlo při zveřejnění zápisu z jednání o podraz, protože takový dokument má být verifikován oběma stranami. Slova zazněla v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.


Večer sršel nadšením, ráno se nevzbudil. Petrovi bylo 40 let, pro ženu s dětmi vznikla sbírka

Datum 1. března 2024 se pro rodinu Petra Čiháka stalo dnem, kdy se jeho ženě a čtyřem synům změnil život. Ještě předešlého večera 40letý muž posílal přátelům nadšené audiovzkazy s radostí, jak mu vše skvěle vychází. Následujícího rána se však už neprobral. Bezvládné tělo našla manželka Pavla, lékař konstatoval smrt. Během vteřiny se z ní stala vdova na mateřské dovolené, která musela začít přemýšlet nad tím, jak uživí syny, postará se o dům v...


Dvě třetiny Čechů stále bijí děti. Tělesné tresty nefungují, jen ubližují, chystá se jejich zákaz

Odborníci v Česku už několik let volají po zákazu tělesných trestů při výchově, který by se zároveň týkal i psychického ubližování. Studie totiž ukazují, že oboje může děti nenávratně poznamenat na celý život. Za porušení zákazu by nicméně rodičům nehrozily žádné sankce.


Strach o syna Obermaierové: Ošklivý pád, zaklínění mezi auty a strašná panika

Herečka Jaroslava Obermaierová (78) minulý týden zažila drama se synem Jarouškem (44). Ten nešikovně upadl v garáži mezi auta a nemohl se dostat ven. Ustavičně volal o pomoc, jak informoval web Aha!


Média mohou přijít o návštěvy ze Seznamu. Mocný distribuční uzel obsahu se změní

Důležitý „dopravní uzel“ českého internetu čekají zásadní změny. Portál Seznam.cz už dávno není pouze populární český vyhledávač, ale gigantická platforma, jejímž prostřednictvím média distribuují svůj obsah. Stačí jen kliknout na odkaz na Seznamu – a také menší weby mohou zaznamenat až stovky tisíc návštěv u článku, kterého by si jinak tak obrovské publikum nevšimlo. Seznam ale chystá nový systém a nová pravidla, která mohou malá média citelně...


Orbán má tvrdé jádro voličů, které udržuje ve strachu, říkají politologové

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz mají tvrdé jádro voličů, které se snaží neustále udržovat ve strachu a přesvědčovat je, že jsou jedinými, kdo je může ochránit před nepřáteli. Domnělé hrozby se přitom stále mění, před červnovými volbami do Evropského parlamentu hrozí Fidesz především třetí světovou válkou, pokračují ale i útoky proti Bruselu. V rozhovorech s ČTK to řekli politologové Ellen Bosová z Andrássyho...


V Německu začne proces se skupinou, která čelí obviněním z přípravy puče

Berlín - V Německu v pondělí začne první část jednoho z nejočekávanějších procesů roku, a to soud s členy extremistické skupiny Říšští občané (Reichsbürger), kteří čelí obviněním z přípravy státního převratu. Za hlavu spiknutí je považován člen německého šlechtického rodu, 72letý Heinrich XIII. Prinz Reuss, který se po převzetí moci chtěl stát regentem. Rozpletení celé kauzy soudům nějaký čas potrvá, rozsudky lze proto očekávat až v...


Čarodějnice v ohrožení: Meteorologové vydali výstrahu, lidé by neměli rozdělávat oheň

Na jihozápadě Moravy platí od pondělí výstraha před vznikem požárů. Kvůli suchu, vysokým teplotám a zesilujícímu větru se ale varování postupně rozšíří na další území České republiky. Riziko by mělo klesnout až v pátek, kdy se objeví přeháňky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).


Další ukrajinská bašta v ohrožení. Na předměstí Časiv Jaru zuří boje, Rusové nasadili motorky

Na ukrajinské frontě teď není ohroženější město než Časiv Jar. Rusové už obsadili východní předměstí a snaží se oblast dobýt. Město je ale na kopci a obránci ho prozatím s vypětím sil drží. List The New York Times vysvětlil, co by se stalo, kdyby Časiv Jar padl.


Divočina na Majálesu: Policie zatýkala, rozběsněný dav krotila donucovacími prostředky

Letošní Pražský Majáles skončil velice bouřlivě. Na závěr jinak vydařeného festivalu musela zasahovat policie, protože se prali návštěvníci s pořadateli. Organizátoři jednoho ze stánků, kde hosté vraceli kelímky, totiž údajně najednou neměli peníze a nemohli vrátit mnoha lidem jejich 80 korun coby předtím složenou zálohu za plastovou nádobu. To přítomné účastníky rozzuřilo a vzbouřili se, několik z nich dokonce zatkla policie. Více informací redakci eXtra.cz poskytl tiskový mluvčí Jan Rybanský.


Dostálová: Zrušte tři ministry a přidejte uklízečkám. Srovnáváte mravence a slona, řekl Bartoš

K debatě o tom, kolik vlastně ministrů má mít vláda, se v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS stočila slova k rezignaci ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09). Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kláry Dostálové (za ANO) by zrušení rezortu zabývajícího se vědou ušetřilo peníze na platy uklízeček či školníků. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) její hypotézu odmítl s tím, že srovnává mravence a slona.


V Chorvatsku pozor na nové chytré radary. Přitvrdí vůči neukázněným řidičům

Desítky nových moderních radarů se ještě před letní sezonou objeví na silnicích Chorvatska. Změří nejen překročenou nejvyšší povolenou rychlost, ale poznají i další přestupky. Českým turistům se těžká noha na plynu v autě směr Jadran může řádně prodražit.


Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Kyjev/Moskva - Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.


Drsný zásah policie na Majálesu: Pořadatelé lidem nevraceli peníze za vypůjčené kelímky, vrhl se na ně rozzuřený dav

Na Pražském Majálesu se stalo něco, co nikdy předtím. Pořadatelé nezvládli nápor lidí a části hostů neměli jak vrátit peníze za vypůjčené kelímky. Z toho vznikl obrovský konflikt, u kterého muselo zasahovat několik policejních jednotek. Na místě byla i redakce eXtra.cz, která má exkluzivní vyjádření jednoho blízkého zdroje.


Při sobotní nehodě na kajaku zemřel v Rakousku 36letý Čech

Scheffau (Rakousko) - Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech. Oznámila to dnes rakouská policie. Muž byl nejprve považován za nezvěstného, dnes však bylo nalezeno jeho tělo, napsala agentura APA. Úmrtí českého občana ČTK následně potvrdilo ministerstvo zahraničních věcí.


Sociální služby mají zoufale málo lidí. Nově jim proto pomohou vězni

V sociálních službách dostanou možnost pracovat i lidé, kteří mají záznam v rejstříku trestů. Dosud to nebylo možné. Právě organizace, které v tomto odvětví působí, se v současné době potýkají s výrazným nedostatkem personálu. Od rozhodnutí poslanců si proto slibují, že tuto díru alespoň částečně zacelí.


Český cestovatel Vráz údajně kdysi pojmenoval hory na Nové Guineji po Smetanovi

Vysoké Mýto (Orlickoústecko) - Jako Smetanovo pohoří údajně pojmenoval v roce 1896 hory na Nové Guineji český cestovatel Enrique Stanko Vráz. Informace o své cestě publikoval v německém tisku a jedné knize, podrobnosti o jeho objevu však známé nejsou. Jasno si chce v celé věci udělat ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek, který si před lety adoptoval Vrázův hrob na Olšanských hřbitovech a stará se o něj. Na podzim se chce na...


Macron: Evropa by se měla začít bránit jadernými zbraněmi

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven "zahájit diskusi" o roli jaderných zbraní v rámci společné evropské obrany. Uvedla to agentura AFP.


Máte elektrokoloběžku? Od dubna vás může čekat nepříjemná srážka s policií

V rámci nového zákona dle eurounijní směrnice (EU 2021/2118) musí všichni majitelé elektrokoloběžek opatřit svůj dopravní prostředek řádnou registrační značkou a povinným ručením. Zákon již vešel v platnost a v případě jeho nedodržení hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun. Souvisejicí články Temu není jediný problém: Evropská unie chce „sejmout“ čínský e-shop Shein První svého druhu: plovoucí solární elektrárna s okamžitým využitím Prohlížeč...


V Prostřeno! se bude vařit podle umělé inteligence. Bára chrání králíky před smrtí

Tři ženy a dva muži. Přesně takový bude poměr sil u stolů v Moravskoslezském kraji od pondělí 29. dubna. Kdo se více předvede, kdo ohromí a komu oblíbené recepty nevyjdou? Komu se bude dařit, kdo vsadí na vyzkoušené menu a které naopak bude ostatním soutěžícím připadat nudné?


Situace se vyostřuje. Rusku se místy daří postupovat, přiznal ukrajinský velitel

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj přiznal, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku „taktické úspěchy“ v nejméně třech sektorech.


Chvíle hrůzy hvězdy Ulice Jaroslavy Obermaierové: Syn se zranil mezi auty!

Pořádné drama se minulý týden odehrálo na chalupě Jaroslavy Obermaierové (78) na Benešovsku, kde žije se svým synem. Jaroušek (44) tam nešikovně upadl v garáži a zaklínil se mezi auty. Kvůli bolestivému zranění se nemohl zvednout a volal ze všech sil o pomoc.


Kdo je zrzka Aneta, která pracuje s Babišem? Poznal ji náhodou, sama se mu nabídla

Po prezidentských volbách se sociální sítě Andreje Babiše výrazně proměnily. Stojí za tím mimo jiné i mladá zrzka Aneta Zicklerová. Spolu dělali různá videa, od skákání na gymnastickém míči se seniorkami v tělocvičně až po hovory s kohoutem na stole. Kdy se Babiš a Zicklerová seznámili a jak se dostala až na post jeho blízké spolupracovnice?


Česká republika slaví nález největšího pokladu za poslední desetiletí. Numismatici žasnou nad dosud neznámými unikátními kousky

Česká republika slaví nález největšího pokladu za poslední desetiletí. Numismatici žasnou nad dosud neznámými unikátními kousky. V poklidném okolí Vysoké, malé vesnice ležící nedaleko Jevíčka v okrese Svitavy, byl v roce 2020 učiněn opravdu unikátní nález, který je od té doby označován za největší nález pokladu v České republice za poslední desetiletí.


Zelenskyj odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země. Moskva hlásí další sestřelené drony

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země, informuje agentura DPA. Ve svém pravidelném videoposelství Zelenskyj upozornil, že Rusko napadlo infrastrukturu sloužící k přepravě plynu z Ukrajiny do Evropské unie (EU).


Biden si na večeři pořádané sdružením zpravodajů utahoval z Trumpa

Washington - Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval na adresu svého předpokládaného soupeře v podzimních volbách Donalda Trumpa, kterého se ale rovněž snažil vykreslit jako hrozbu pro demokracii. Tradiční akci tentokrát provázely protesty proti americké podpoře Izraele v jeho válce s palestinským hnutím Hamás, informovala média.


Ve Znojmě do babyboxu odložili holčičku: Pupečník měla zavázaný gumovou tkaničkou, dali jí významné jméno

Do babyboxu ve Znojmě dnes nad ránem někdo odložil novorozenou holčičku. Přišla na svět o několik hodin dříve, pupečník měla zavázaný gumovou tkaničkou. ČTK o tom informoval zakladatel sítě babyboxů v České republice Ludvík Hess.


Koaliční poslanci i opozice šijí do Jurečky. Vyšší odvody bezdětným mohou být i protiústavní

Vyšší odvody pro bezdětné jsou velmi citlivým tématem pro politiky z opozičních i vládních stran. S nápadem lidovců v pořadu Partie Terezie Tománkové shodně nesouhlasili zástupci obou politických barikád. Karel Haas z vládní ODS dokonce řekl, že podle něj by se mohlo jednat o protiústavní návrh. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka chce předlohu nejprve představit na jednání vlády.


KOMENTÁŘ: V čem spočívá hlavní zlo cenzury? Mrzačí duši a dělá z nás otroky

Vyjde kniha „Nevratné poškození“. Pokud jste o ní neslyšeli, tak vězte, že je to dobrá zpráva. Jde o důkaz, že jsme stále svobodnou zemí, kde nevládne cenzura. Ani státní, ani neformální. Dílo stáhlo vydavatelství Albatros po nátlaku transaktivistů, za něž se postavila i vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Našel se však jiný soukromý vydavatel, snaha zastavit volné šíření myšlenek neprošla. Tentokrát…


Kdo nahradí Langšádlovou? Válek má prý čtyři jména

Podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) má strana čtyři kandidáty na pozici ministra pro vědu a výzkum, z nichž tři jsou muži a jedna žena. Uvedl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.


Nepovedená frajeřina? Mladík v Praze projel výlohou pumpy. Předváděl se, míní obsluha

Zřejmě frajeřina, která se příliš nepovedla. Mladý řidič v noci ze soboty na neděli v Praze ve Kbelské ulici projel výlohou čerpací stanice. Podle vyjádření obsluhy se mladík ve Fabii předváděl před dívkou, kterou vezl, píše agentura AKTU.cz


Ruská vojska podle Moskvy dobyla další ves na východě Ukrajiny

Moskva - Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.


Co doma dělat pro minimalizaci rizika požáru

Zásady požární ochrany mají několik základních pravidel, podle kterých je dobré se řídit. Otevřený oheň může vyústit v katastrofu či obrovskou finanční újmu již během několika vteřin. Plameny vznikají nejčastěji v důsledku nepozornosti a nedbalosti. I obyčejná cigareta vás může připravit o celý majetek. Únikové cesty, na které se často zapomíná, nejsou vždy tak průchozí, jak by měly. Ochránit byt, nebo dům před požárem není vždy tak jednoduché....


Rusko není neporazitelné a Trump není černobílý, míní polský ministr zahraničí

Varšava - Rusko je možné porazit a Západ má na výběr, zda tak učiní na Ukrajině, nebo na polských hranicích, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru poskytnutém skupině novinářů, který dnes zveřejnil zpravodajský server Onet. Pokud by ruský prezident Vladimir Putin dobyl Ukrajinu, udělal by podle Sikorského to, "co (Adolf) Hitler udělal s Československem", tedy zmocnil by se průmyslu okupované země, Ukrajince zmobilizoval do...


Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že armáda obsadila další ukrajinskou vesnici

Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad ukrajinskou vesnicí Novobachmutivka, která se nachází přibližně deset kilometrů severně od dobyté Avdijivky v Doněcké oblasti. Uvedl to agentura AFP.


Incident z Majálesu


Poslední dny Ivety Bartošové. Samota, extrémní hubnutí a telefonát matce před sebevraždou

Je to 10 let od doby, kdy si Iveta Bartošová sáhla na život. Poslední dny jejího života jsou obestřeny tajemstvím, většinu času trávila zavřená doma. Ostatní se snažila přesvědčit, že je vše v naprostém pořádku, jak dokazuje i záznam posledního telefonátu s maminkou, který má redakce eXtra.cz k dispozici. Realita byla ovšem jinde. O pár dní později Iveta skočila pod vlak.


Pomoc, drží mě tu zavřenou. Týraná žena hodila z okna zoufalý vzkaz, mladý pár ji zachránil

Tři krátké věty možná zachránily život mladé Francouzce: „Pomoc. Zachraňte mě. Drží mě tady zavřenou.“ Krátký vzkaz naškrábaný na kusu papíru vyhodila žena z okna. Za svou záchranu vděčí – kromě své odvahy a duchapřítomnosti – mladému páru, který si papíru na ulici všiml, informuje francouzská stanice BFMTV.


Japonské město zacloní výhled na ikonickou horu Fudži. Aby turisté neviděli, vztyčí bariéru

Město Fudžikawagučiko se chystá vztyčit bariéru, aby zaclonilo výhled na horu Fudži z místa, odkud si ji s oblibou fotografují turisté. Důvodem je neukázněnost a příliš velký počet především zahraničních turistů, kteří na místo přicházejí, píše list The Guardian.


Zbraň tak hrozná, že ji Hitler odmítl použít. Bojový plyn má hrozivé účinky na lidské tělo

Boje první světové války se vyznačovaly mimo jiné bizarní kombinací vědeckého a technologického pokroku a brutality. Typickým produktem tohoto smutného svazku byl plyn, který byl pro utrpení v zákopech symptomatický.


Řecko jde proti proudu, bude mít šestidenní pracovní týden. Kterým směrem míří Česko a EU?

Zatímco v evropských zemích probíhají bouřlivé debaty, zda nezkrátit pracovní týden na čtyři dny, Řecko půjde opačným směrem. Od června totiž začne platit kontroverzní zákon, který dává zelenou šestidennímu pracovnímu týdnu. Odboráři se ale obávají, že původně volitelný šestidenní pracovní týden budou někteří zaměstnavatelé zneužívat – jako v Číně, kde se „systém 996“ stal synonymem pro moderní otrokářství. Ve Velké Británii či Itálii pracovní...