VRAžDA V POHODLí NA SVITAVSKU SE DOSTALA K SOUDU. MUžI VINU ODMíTAJí

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

Hlavní líčení v případu je naplánováno i na další dny, přičemž obžaloba navrhuje pro Pavla Jirečka třicetiletý trest odnětí svobody a pro Alexandra Golubničenka pětadvacet let za mřížemi. Jireček přitom vinu odmítá, ačkoliv připustil, že zavražděného muže převezli na Svitavsko. 

Golubničenko se částečně přiznal, ale popřel, že by šlo o vraždu, která by navíc byla předem dojednaná. U soudu v pondělí nevypovídal. Pouze prohlásil, že lituje toho, co se poškozenému muži stalo. 

Policisté oznámení o možném trestném činu obdrželi loni 10. února. Podle jejich zjištění osmadvacetiletého muže předloni v létě unesli pětatřicetiletý muž a jeho třicetiletý známý na jižní Moravě. Podezřelí muže napadli, vzali do auta a odvezli do domu v Pohodlí na Svitavsku. 

Kriminalista Milan Šimek uvedl, že unesený byl uvězněn v domě ve sklepě. Byl svázaný a únosci jej krutě týrali, řekl. "Fyzicky ho napadali, týrali ho za pomoci nějakých nástrojů. Muž po několika dnech zemřel. Oba muži se pak snažili těla zbavit takovým způsobem, aby nebylo vůbec možné ho dohledat a v případě, že by bylo nalezeno, maximálně ztížili identifikaci těla oběti," řekl Šimek. Motivem činu byl údajně majetkový delikt oběti vůči únoscům, snad šlo o drobné krádeže, uvedla policie.

Uživatelem domu byl starší z únosců. Vybudoval si kolem sebe atmosféru strachu, protože byl vyznavač bojového umění a fyzicky velmi zdatný. Podobně násilnickým způsobem se choval vůči dalším lidem v domě v Pohodlí. Fungoval jako squat, v němž žili i drogově závislí a kde platila jakási pravidla. Kdo je porušil, byl trestán, napadán, omezováním na svobodě a pohybu. Násilí podle policie směřovalo nejen vůči mužům, ale i ženám.

2024-04-16T06:29:29Z dg43tfdfdgfd