Trending:


Ruské ostřelování zabilo v Chersonské oblasti tři civilisty, uvedla Ukrajina

Kyjev - Ruské ostřelování během dnešního dne zabilo v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny tři civilisty. Podle agentury Reuters to uvedly ukrajinské úřady. Stalo se tak na dvou místech v okolí správního střediska Chersonu. Oblast se podařilo Ukrajině dobýt téměř celou nazpět, ruská armáda však na toto území stále útočí.


"Tady neválčíme, vydělávají všichni." Gangy z Východu využívají na praní peněz Čechy

Ruskojazyčné skupiny shánějí lidi s českým bankovním účtem, kteří jím nechají protéct statisíce korun. Reportéři Aktuálně.cz systém zmapovali.


Ivana (36): Manžel má problém s tím, že se po mateřské vracím do práce. Nejraději by mě měl stále doma

Ivana se moc těšila na návrat do pracovního procesu, na mateřské strávila pět let. Bohužel ale zjistila, že se tím jejímu manželovi rozpadne představa spokojeného domova. Nejraději by ji měl stále doma.


Rusko hlásí zničení dvou systémů Patriot na Ukrajině. „Jen makety,“ odmítl to Kyjev

Ruské střely Iskander zničily dvě odpalovací zařízení systémů protivzdušné obrany Patriot u města Južne v Oděské oblasti, informovalo dnes ruské ministerstvo obrany na platformě Telegram. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk už v sobotu večer na stejném portále napsal, že Rusové zasáhli na dvou místech – včetně lokace u Južneho – makety. Podobná prohlášení stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.


Jak přijít o řidičák během tří vteřin? Netrpělivý řidič na Jablonecku ukázal návod


Tyto norské kostely jsou poslední svého druhu na světě.

V kopcích a údolích nehostinného norského podnebí se nachází řada středověkých staveb, které jsou svědky zkoušky časem. Jedná se o klášterní kostely v zemi, které jsou významné nejen svou architektonickou nádherou, ale také bohatou historií. A co víc, na celém světě jich zbývá už jen 28! Zaujalo vás to? Projděte si tuto galerii, kde se na každý z nich podíváme blíže.


Vyšší poplatky za studny? Lidé byli nepříčetní, popsal hydrogeolog. Bartoš slibuje nápravu

Nový stavební zákon přinesl mnoho změn, mezi nimi i změnu poplatku za studny. Ten vzrostl více než třicetinásobně, místo stovek korun zaplatí lidé tisíce. Ozývají se hlavně nespokojení majitelé domů, kteří včas nestihli zažádat o povolení studny. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) nyní prohlašuje, že se zasadí o to, aby se poplatek znovu snížil.


Čtyři mláďata kapybary se narodila v pražské zoo. Jedno ale nejspíš nepřežije

V pražské zoologické zahradě se v neděli ráno a dopoledne narodila čtyři mláďata kapybary. Jedno z nich ale patrně není životaschopné. Uvedl to ředitel zahrady Miroslav Bobek. Tyto největší žijící hlodavce začala zoo znovu chovat po deseti letech loni na podzim, kdy přivezla samici z Německa a samce z Dánska.


Ašchabad: Oáza tradic, perla pouště a brána Střední Asie

Ašchabad, hlavní město Turkmenistánu, je fascinující metropole, která se rozprostírá na okraji pouště Karakum. Toto město, jehož jméno v překladu znamená „město lásky,“ je známé svou bohatou historií, extravagantní architekturou a rychle se rozvíjející ekonomikou. Ašchabad je jedinečné místo, kde se setkává tradiční kultura s moderními prvky, což z něj činí nezapomenutelnou destinaci pro cestovatele.


Slavný doktor pro CNN: Biden by měl po fiasku jít na důkladné vyšetření a zveřejnit výsledky

Americký prezident Joe Biden by měl před nadcházejícími volbami podstoupit důkladné neurologické vyšetření a testy svých kognitivních schopností, výsledky by pak bylo správné zveřejnit. Pro stanici CNN to konstatoval slavný neurolog Sanjay Gupta, který tím reagoval na nepřesvědčivý výkon 81letého Bidena při červnové debatě.


Orbán opět zaskočil EU. Navštívil summit o Severním Kypru v Ázerbájdžánu

Maďarský premiér Viktor Orbán znovu překvapuje západní svět. Sotva pár dnů poté, co se vrátil z moskevské cesty za Vladimirem Putinem, navštívil Ázerbájdžán. Zúčastnil se zde neformálního summitu Organizace tureckých států (OTS), kde se mimo jiné také jednalo o legitimizaci takzvaného Severního Kypru, píše francouzský deník Le Monde. Orbánova účast na summitu zemí, které chtějí legitimizovat Severokyperskou tureckou republiku, vyvolala kritiku z...


Bývalý velvyslanec ČR ve Francii Janyška o tamních volbách do parlamentu


VIDEO: „Putine, pomozte.“ Ruští vojáci o berlích se brání návratu na frontu

Ruská válečná blogerka Anastasia Kaševarová zveřejnila na sociálních sítích video s ruskými zraněnými vojáky, kteří jsou posíláni na bojiště, aniž by byli plně vyléčení. Záběry zachycují skupinu padesáti ruských vojáků, kteří byli vysláni do prvních linií, přestože jsou zranění, léčí se a mají berle, dlahy a jiné fixátory. Na videu se obrací na vojenskou prokuraturu, ministra obrany i prezidenta Vladimira Putina s tím, že jsou jejich poslední...


Jaderný útok na Ukrajinu? Za oprávněný ho dnes považuje každý třetí Rus, uvádí průzkum

Stále více Rusů by považovalo jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, těsná většina je však nadále proti. Vyplývá to z průzkumu, který tento týden zveřejnilo nezávislé středisko Levada.


Le Penová nepovolí Ukrajině použití dalekonosných zbraní proti Rusku, pokud vyhraje

Francouzské krajně pravicové Národní sdružení (RN) nepovolí Ukrajině použití dalekonosných francouzských zbraní proti ruským okupačním silám, pokud se po aktuálních parlamentních volbách dostane do vlády. Podle serveru Kyiv Post to uvedla bývalá předsedkyně RN Marine Le Penová.


KVÍZ: Zvládnete tyto otázky státních maturit z ČJ? Když dáte 8, jste skvělí

Maturity v posledních letech procházejí nejrůznějšími změnami. Jednak kvůli odlišným představám ministrů, jednak kvůli pandemii koronaviru. Společná část „zkoušky dospělosti“ byla v režii státu, konkrétně její podobu diktoval CERMAT (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání). Dnes se kompetence opět z velké části navrátily školám.


Lvíče Le Penové a idol žen, který podporuje Ukrajinu. Kdo je Bardella, možný premiér Francie?

Francie není moc daleko od toho, aby si do čela dosadila nejmladšího premiéra ve svých dějinách. Vážným uchazečem o tento post je Jordan Bardella, teprve 28letý politik z krajně pravicového Národního sdružení (NS). Šéfem vlády se po víkendových volbách teoreticky může stát jinoch, který vyrůstal v osmém patře paneláku uprostřed problematické čtvrti. Hvězda sociálních sítí, miláček prvovoličů, který chce omezovat imigraci, byť má sám...


Francie volí. Účast je nejvyšší za 40 let, první odhady výsledků budou už večer

Ve Francii v neděli začalo hlasování ve druhém kole předčasných parlamentních voleb. Volby se těší dlouho nevídanému zájmu voličů. Do 17:00 SELČ odevzdalo svůj hlas 59,7 procenta oprávněných voličů. Podle agentury AP tak dnes volební účast bude patrně nejvyšší za více než 40 let. Poslední volební místnosti se uzavřou ve velkých městech ve 20:00. Favoritem je opoziční Národní sdružení (RN), které zvítězilo v prvním kole. Poslední průzkumy nicméně...


Zemětřesení ve Francii. Premiér po vítězství levice oznámil demisi, distancoval se od Macrona

Francouzský premiér Gabriel Attal v neděli večer oznámil, že v pondělí ráno podá demisi. Distancoval se od prezidenta Emmanuela Macrona, který ho do čela vlády jmenoval, uvedli komentátoři stanice BFM TV. Attal rezignací reagoval na výsledky předčasných parlamentních voleb, v nichž podle odhadů nečekaně zvítězil levicový blok Nová lidová fronta.


Vyvražďování, lágry, násilí. Tchajwanští domorodci popisují Čechům nedávná utrpení

Prožili si peklo v éře japonské nadvlády i za generalissima Čankajška. „Japonci tchajwanské domorodce často fyzicky likvidovali. Za takzvaného bílého teroru, který skončil až v roce 1987, jsme zase čelili neustálému zatýkání, věznění, převýchově v pracovních táborech a občas naši lidé prostě zmizeli,“ vypráví 55letá Liglav Awu, příslušnice kmene Paiwan. Původní obyvatelé pacifického Tchaj-wanu ale pociťují diskriminaci i dnes. „Vláda nám...


VIDEO: „Alláh akbar,“ křičel muž, který se chtěl v Praze zapálit. Další chtěl skočit z římsy

Pražští policisté během jedné noci ze soboty na neděli vyjížděli k dvěma případům, kdy dotyční vyhrožovali sebevraždou. Jeden muž ve svém bytě v Podolí vykřikoval Alláh akbar, polil se benzinem a vyhrožoval, že se zapálí. Zatímco druhý muž seděl na římse domu v Praze 1 a chtěl skočit. Policisté se museli dostat v jednom případě přes okno do bytu a v druhém případě pomocí vysokozdvižné plošiny a oba muže zpacifikovali.


Ornella Koktová vytasila ženské zbraně: Fanoušci jsou k uvytržení

Ornella Koktová (31) odcestovala na dovolenou do Itálie na ostrov Capri, kam vzala i svoji kamarádku. Děti nechala doma. Fanouškům se pochlubila i svůdnými vnadami.


Ostře sledovaná komise ke střelbě na FF UK: Většina rodin si ji nepřála, teď chtějí odpovědi

„Aby ta událost v Klánovickém lese a na filozofické fakultě aspoň dodatečně měla trochu smysl, je nutné zjistit, co se opravdu stalo,“ říká otec jedné ze studentek Filozofické fakulty UK, která přišla při prosincovém útoku střelce na univerzitě o život. I další rodiče si chtějí být jistí, že všichni udělali maximum pro záchranu jejich dětí a že policie pátrání po vrahovi nepodcenila. Navíc, když se objevují závažné rozpory ve vyjádřeních...


Počet Rusů, kteří souhlasí s jaderným útokem proti Ukrajině, stále roste

Stále více Rusů považuje jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, avšak těsná většina je nadále proti. Ukazuje to průzkum nezávislého střediska Levada, zveřejněný tento týden.


Biden klopýtá, první dáma fotí pro módní časopis. „Lpí na moci, bez ohledu na naši záhubu,“ zuří Američané

Po nepovedené debatě prezidentských kandidátů se americká média přou o tom, zdali by neměla z voleb odstoupit stávající hlava státu. A právě v nejhorších chvílích kampaně Joea Bidena se na titulní stránce proslulého módního časopisu objevuje jeho manželka, první dáma Jill Bidenová. Bezprostředně po zveřejnění titulní strany s krátkým citátem Bidenová se na první dámu snesla vlna kritiky. A to nejen za načasování, styl oblečení na obálce, ale...


Plovoucí vesnice muslimských rybářů je skrytým klenotem Thajska, ale i zapáchající pastí na turisty

Jako přeneseni do jiného světa se cítíte na houpající se vesnici, která nabízí unikátní jak zážitky, ubytování, stánky se suvenýry, tak místní rybí produkty. Někteří návštěvníci ji považují za turistickou past kvůli špatné hygieně, opotřebované infrastruktuře a přemíře obchodů s předraženými výrobky. Navzdory všemu je plovoucí vesnice stále lákadlem pro cestovatele hledající nevšední dobrodružství.


Rusko je středověký stát, říká Mark Galeotti

Když vůdce ruské žoldnéřské wagnerovské skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil pochod na Moskvu s cílem sesadit ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, vypadalo to na zásadní krizi ruského státu. Pak ale vzpoura skončila stejně náhle, jako začala. Podle dohody, kterou údajně vyjednal běloruský prezident Alexandr Lukašenko, wagnerovci dostali imunitu za vzpouru a za to se mohli stáhnout do Běloruska. Svět si...


Rusko oznámilo, že obsadilo další obec v Doněcké oblasti

Rusko v neděli oznámilo, že obsadilo další obec v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedl to server BBC.


Ukrajina má novou strategii pro zatlačení Ruska v Černém moři, řekl Zelenskyj

Ukrajina plánuje snížit ruský vliv v západní části Černého moře pomocí nové národní námořní strategie, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu v sobotu večer. Uvedl to server Kyiv Independent.


Stará se o manželku na plicní ventilaci. Státu šetří statisíce, nemá za to nic

Někdejší sanitář Fakultní nemocnice Motol Martin Zelinka (46) se už sedm let doma stará o manželku Evu (44), která je na umělé plicní ventilaci. Státu svou péčí šetří statisíce, nemá za to ani korunu.


Muž, který na Vinohradech pronásledoval ženy, skončil na psychiatrii


V Českém Švýcarsku dosejí druhově méně pestré louky sesbíranými semeny

Srbská Kamenice (Děčínsko) - Správa národního parku České Švýcarko doseje druhově méně pestré louky semeny sesbíranými v jiných lokalitách. Přebytky nabídne místním zemědělcům, kteří si tak budou moci své louky také zpestřit. ČTK to řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov.


Invaze komárů v Plzni. Jsme zoufalí, nedá se v tom žít, říkají místní. Řešení je v nedohlednu

Nekonečná hejna komárů nadále znepříjemňují život obyvatelům městské čtvrti Nová Hospoda v Plzni. Po vydatných deštích zůstaly v lese laguny, v nichž se vylíhly tisíce a tisíce zástupců otravného hmyzu. Místní zmiňují, že zažívají doslova komáří invazi. Zároveň mluví o nekončícím zoufalství. Komáři jsou navíc vysoce nebezpeční, jelikož mohou přenášet nejrůznější nemoci. Pomoc ze strany úřadů nebo vlastníků lesa zatím nepřichází.


Útulný byt, ve kterém se stočí zrak na kuchyni v mátové barvě

Často doma hledáme prostor pro odpočinek nebo jen takovou vlastní „zašívárnu“, kde nás nikdo nebude rušit. Přesně o tom snila mladá rodina, která oproti současnému zvyku rozčlenila otevřený prostor v bytě nejrůznějšími policovými systémy, polopříčkami či skleněnou stěnu. Pojďte se s námi podívat do bytu plného zajímavých nápadů. Byt disponuje dvěma obývacími pokoji, přičemž jeden slouží pro […] The post Útulný byt, ve kterém se stočí zrak na...


Vlámský zájem se připojuje k Patriotům pro Evropu

Belgická strana Vlámský zájem se připojí k Patriotům pro Evropu (Patriots for Europe), nové plánované frakci v Evropském parlamentu. Uvedl to v sobotu večer web vlámské veřejnoprávní stranice VRT. „S hrdostí chceme být součástí této politické rodiny. Spojuje nás láska k našim lidem a rozmanitosti evropských národů. Společně můžeme zajistit, že naši lidé budou v Evropě opět na prvním místě,“ uvedl podle Vrt.be předseda strany Tom Van Grieken....


Exploze a výjimečný stav v Rusku: Trosky dronů spadly na sklad výbušnin ve Voroněžské oblasti

Ruské úřady vyhlásily výjimečný stav v části Voroněžské oblasti, kde před tím podle nich trosky sestřelených ukrajinských dronů spadly na sklad, jenž začal hořet a začaly v něm explodovat výbušniny. Informovala o tom dnes ruská agentura TASS. Server Ukrajinska pravda s odvoláním na své zdroje z ukrajinské tajné služby SBU píše, že útočily ukrajinské drony a exploze otřásly muničním skladem.


Panika na festivalu v Jihlavě: Při tlačenici se zranilo 12 lidí

Na festivalu v Jihlavě se při tlačenici v noci na neděli zranilo nejméně 12 lidí. Lidé v panice opouštěli areál, když se začala prohýbat střecha nafukovacího stanu, informovala policie na síti X.


Povodně v Číně v roce 1887 přinesly nespočet obětí. Žluté řece vysloužily nechvalnou přezdívku

Přírodní katastrofy jsou zpravidla proslulé svým rozsahem, naštěstí k nim však nedochází příliš často. Pokud však žijete v záplavové oblasti čínské řeky Chuang-che, můžete na ně narazit častěji, než byste očekávali.


Pád části stromu na dva lidi v Braníku byla podle policie nešťastná náhoda

Praha - Policie eviduje sobotní pád části stromu na dva lidi v pražském Braníku jako nešťastnou náhodu. V situaci, při které dvojice utrpěla zranění, podle policie nešlo o cizí zavinění ani nedbalost. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Vrchní část stromu v sobotu večer při bouřce spadla na muže a ženu, muž je vážně zraněný.


Původní zpráva | Úspěch labouristů je mimořádný, mají před sebou náročnou cestu. Ambice se mohou lišit od reality, říká expertka

Britové mají od pátku nového premiéra a v souladu s každým očekáváním a průzkumem jím není nikdo jiný než Keir Starmer z Labouristické strany. Ta ovládla britské parlamentní volby se ziskem 412 křesel z 650 možných. Co bude následovat nyní pomohla pro EuroZprávy.cz vysvětlit také jedna z předních expertek na britskou politiku.


Pozor při cestě do Chorvatska: Jiná pravidla pro přepravu dětí i zabavení řidičáku kvůli únavě

V letních měsících lidé často absolvují autem delší a náročnější trasy. A mezi pasažéry bývají i jejich malé ratolesti. Reportérka Alex Hrdinová zjišťovala, na co si při delších přesunech dávat pozor a jak se v jednotlivých evropských státech liší pravidla pro cestování s dětmi. Dopravní expert zároveň prozradil, proč je důležité v Chorvatsku při řízení auta působit odpočatě.


Policie vyšetřuje zranění na festivalu jako obecné ohrožení z nedbalosti

Jihlava - Případ lidí zraněných v noci na dnešek na jihlavském hudebním festivalu vyšetřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla její mluvčí Dana Čírtková. Organizátoři jsou přesvědčeni, že všechna bezpečnostní opatření dodrželi. V tlačenici u východu velkého nafukovacího stanu, jehož střecha se začala krátce po půlnoci v bouřce prohýbat, se podle posledních údajů zranilo 17 lidí, které ošetřila jihlavská nemocnice. Dva z nich jsou...


Odhady: Druhé kolo voleb ve Francii nečekaně vyhrál levicový blok

Paříž - Druhé kolo parlamentních voleb ve Francii zřejmě nečekaně vyhrál levicový blok Nová lidová fronta. Podle povolebních odhadů by mohl získat 175 až 205 křesel, uvedla stanice BFM TV. Na druhém místě je centristický vládní tábor prezidenta Emmanuela Macrona Spolu, který by mohl obsadit až 175 křesel. Favorizované krajně pravicové Národní sdružení (RN), které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo podle odhadů třetí a získá nanejvýš 150...


Výbuch ruského skladu


Patrioti pro Evropu už mají dostatek členů na to, aby se stali frakcí

Nová aliance krajně pravicových stran v Evropském parlamentu (EP), nazvaná Patrioti pro Evropu, kterou před týdnem představil maďarský premiér Viktor Orbán společně s bývalým českým premiérem Andrejem Babišem, již získala dostatek členů na to, aby se stala frakcí v EP. Uvedl to server Deutsche Welle.


Na Slovensku se usadil nebezpečný druh komára tygrovaného! Může přenášet horečku dengue

Bratislava se potýká s nebezpečným komárem tygrovaným. Tento invazní druh, poprvé zaznamenaný v roce 2023 v Ružinově, dokázal přezimovat a může roznášet nemoci.


Během jedné noci řešili pražští policisté dvě barikádové situace


Kupka: Jste spíš Patrioti pro Rusko. Požádejte na ministerstvu o zrušení ANO, opáčil Nacher

Byla to sólová akce, Viktor Orbán slouží jako užitečný idiot Vladimíra Putina. V pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS tak zhodnotil cestu maďarského premiéra do Moskvy ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Patrik Nacher ale podotkl, že Orbán je jako jediný evropský politik schopný hovořit jak s Ukrajinou, tak s Ruskem. Odmítl, že by hnutí ANO Orbánovu návštěvu Kremlu tolerovalo kvůli společné frakci...


Tvůrkyně obsahů pro dospělé je hospitalizována po provedení “vodního půstu”; pochopitelné

Mikaela Testa, modelka a tvůrkyně dospělého obsahu z Austrálie, musela být hospitalizována poté, co podstoupila "vodní půst z Redditu". The post Tvůrkyně obsahů pro dospělé je hospitalizována po provedení “vodního půstu”; pochopitelné appeared first on Instafamosos.


Le Penová neuspěla. Volby ve Francii překvapivě ovládla levice

Levicová Národní lidová fronta (NFP) překvapivě zvítězila v předčasných parlamentních volbách ve Francii, předstihla centristickou alianci prezidenta Emmanuela Macrona i krajně pravicovou stranu Národní sdružení (RN). Uvedl to server France24.