VELKý ZLOM V ČESKU: PřICHáZí OCHLAZENí A DEšTě, NA NěKTERýCH MíSTECH HROZí DOKONCE I SNíH

Nový týden přinesl změnu počasí – po slunečném a teplém víkendu dorazil déšť a také se ochladilo. Pásmo srážek míří ze severozápadu, objevují se i bouřky. Pochmurné počasí by mělo podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) vydržet po celý týden.

Srážky postupují od západu k východu. „Jsou nejintenzivnější v pásmu ze západních přes střední Čechy na východ,“ upřesnil meteorolog Filip Smola pro CNN Prima NEWS. Místy k ránu udeřily i bouřky, a to především na pomezí Pardubického a Olomouckého kraje a na Moravskoslezsku. „Ojediněle se objevují i kroupy,“ řekl Smola.

ČTĚTE TAKÉ: Svátek zamilovaných letos Čechům zhořkne. Třešně už budou odkvetlé, čekají se ale i výjimky

Pásmo srážek bude postupně od západu ustávat. Později večer však od severozápadu přijde další. V polohách nad 900 metrů by mohlo i nasněžit. A připadá se i vítr. Hlavně v Čechách bude postupně zesilovat a večer dosáhne nárazů až 70 km/h.

I přes deštivé počasí a zataženou oblohu se budou v pondělí teploty držet stále poměrně vysoko. Pohybovat se budou mezi 13 až 17 °C, na jihovýchodě kolem 19 °C.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Zataženo a ojediněle deštivo bude i v úterý. Meteorologové hlásí v severozápadní polovině území postupně proměnlivou oblačnost a místy přeháňky. Ve vyšších polohách může jít o srážky smíšené nebo sněhové. I teploty klesnou na nižší hodnoty. Přes noc se mohou především na západě objevit přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 9 až 13 °C, na západě kolem 7 °C.

Ve středu podle meteorologů pořádně zaprší na většině území. Spadnout mohou i kroupy. Srážek by mělo opět ubývat až k večeru. V noci z úterý by mohly teploty při slabším větru klesnout až k nule, i pro středeční ráno tak platí upozornění na přízemní mrazíky. Přes den teploměry ukážou 8 až 12 °C, na západě kolem 7 °C.

Dešťové i krupkové přeháňky se budou v Česku podle předpovědi objevovat až do konce týdne. Držet by se měly i stejné teploty - nejnižší noční teploty od 4 k 0 °C, přes den pak mezi 7 až 11 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejhorší katastrofa za 80 let. Kvůli povodním v Kazachstánu bylo evakuováno sto tisíc lidí

2024-04-15T05:51:43Z dg43tfdfdgfd