V PříPADU BRUTáLNí VRAžDY VRTAčKOU PADNE ROZSUDEK. MUžI HROZí DOžIVOTí, VINU STáLE ODMíTá

Blíží se verdikt v případu vraždy seniorky v Libišanech na Pardubicku. Na její smrti se měli podle obžaloby různou měrou podílet dcera ženy se svým přítelem. Oběť měla být zbita a následně ji vrah usmrtil vrtačkou. Pro dceru navrhuje státní zástupkyně trest okolo 18 let, pro jejího partnera požaduje doživotí.

Seniorku měla v jejím novém domově v Libišanech zavraždit dvojice podle spisu poslední listopadový den roku 2022. Dcera neměla s matkou dlouhodobě dobrý vztah a na návštěvě se znovu nepohodly. Z obžaloby vyplývá, že její tehdejší přítel na seniorku agresivně zaútočil, srazil ji zezadu na zem, bil jí hlavou o podlahu, udeřil vázou a následně ji měl zvlášť surově a trýznivě usmrtit, a to vyvrtáním několika děr vrtačkou do hlavy a krku. Potom měl zamaskovat stopy společně s dcerou, která dům uklízela.

K TÉMATU: Na mrtvoly mám štěstí, hájil se podezřelý z vraždy vrtačkou u Pardubic. Inspiroval ho Castro

„Žila jsem v iluzi, že mám funkční partnerský vztah a zajištěnou budoucnost. Je mi především líto mojí mámy. Toho, že zemřela. I způsobu, kterým zemřela. Je mi zároveň i líto mých bližních. Cena, kterou jsme za ty činy zaplatili, je vysoká: 16 měsíců vazby, ztráta možnosti mít vlastní dítě, poškození rodinného jména,“ uvedla v závěrečné řeči obžalovaná N. B. Podle psychologů a psychiatrů byla v době činu na partnerovi závislá. Obžalovaný prý zase trpí bájivou lhavostí. Kvůli nemožnosti resocializace by mohl strávit ve vězení zbytek života.

„Pokud se jedná o návrh trestu, u paní obžalované jsem navrhovala trest v základní trestní sazbě, to znamená 15 až 20 let, v daném konkrétním případě 17 až 18 let nepodmíněně se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou. U obžalovaného jsem  ohledem na závěry znaleckých expertiz přesvědčena o tom, že jsou splněny podmínky pro uložení doživotního trestu,“ řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Soud musí rozklíčovat, kdo a jak se na vraždě podílel. Muž, který je podle obžaloby hlavní aktér, se totiž hájí, že v tu dobu ani nebyl na místě činu.

„Snažím se nemluvit vulgárně, mám s tím problém. Původně jsem si k tomu napsal asi 95 stránek, ale pak jsem si řekl, že to nemá smysl číst. Je mi dáváno za vinu něco, co jsem nespáchal. Nikdo se nepozastavoval nad tím, že tam jsou logické nesmysly,“ pokřikoval u soudu obžalovaný D. K. Při tom opustil své vyhrazené místo a musela ho uklidnit stráž. Rozsudek nad dvojicí v případu brutální vraždy má být vynesen ve čtvrtek.

2024-03-27T23:09:24Z dg43tfdfdgfd